Švýcarsko odmítlo univerzální základní příjem

6. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


V referendu odmítlo zřejmě až 78 procent švýcarských voličů univerzální základní příjem ve výši až 60 000 Kč měsíčně. Proti byly všechny politické strany.

Stoupenci univerzálního základního příjmu argumentovali, že polovina práce, která se vykonává ve Švýcarsku, je neplacená, patří k ní práce v domácnosti a péče o nemocné a invalidy.

Kritikové plán odmítli jako "příliš nákladný" a také proto, že jeho stoupenci nevysvětlili, jak má být financován. Podle jeho stoupenců to mělo být úkolem parlamentu zajistit to.

Hlavním důvodem, proč byl návrh odmítnut, byla obava, že by univerzální základní příjem přilákal do Švýcarska miliony lidí z jiných zemí.

Stoupenci univerzálního základního příjmu se však cítí neporaženi. Argumentují, že to také trvalo velmi dlouho, než společnost přijala takové pojmy, jako je univerzální starobní důchodové zabezpečení, všeobecné zdravotnictví či podporu v nezaměstnanosti. Vyjádřili přesvědčení, že do deseti let bude univerzální základní příjem zaveden.

V Evropě se o něm debatuje hlavně proto, že se předpokládá, že zanedlouho připraví robotizace většinu lidí o zaměstnání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7559

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2016