Ve zmateném Holandsku výrazně sílí ultrapravice

6. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Holandsko je dnes ztraumatizovaná, rozhněvaná a hluboce zmatená země, píše Joris Luyendijk. Podpora pro imigraci a pro EU je na absolutním minimumu. Synagogy a židovské školy potřebují policejní ochranu před domácími džihádisty a svoboda projevu je ohrožena. Čelní političtí komentátoři a komikové vyvolávají nenávist vůči muslimům stejně jak antisemité zuří proti "židům".

Nejpopulárnější je dnes v Holandsku Geert Wilders a jeho PVV, tedy Strana svobody. Wilders byl v roce 2015 zvolen "politikem roku". Je jediným členem Strany svobody a vládne jí tak nedemokraticky jako arabští diktátoři, jimiž pohrdá. Chce, aby Holandsko zrušilo euro a odešlo z EU. Jako Donald Trump požaduje zákaz přistěhovalectví z islámských zemí.

Mírná většina holandských občanů dál hlasuje pro proevropské politické strany, které s hrůzou odmítají diskriminaci vůči muslimům. Mluvčí holandského parlamentu Khadija Arib, je marockého původu. Populární primátor Rotterdamu Ahmed Aboutaleb je otevřeně a hrdě muslimem. V roce 2007 hlasováním holandští čtenáři vybrali knihu "Dům mešity" od v Íránu narozeného autora Kadera Abdolaha jako "nejlepší holandskou knihu všech dob".

Mnoho z důvodu pro "holandský obrat" je stejných jako jinde v Evropě. Jak se EU neúspěšně snaží zvládnout problémy džihádistického terorismu a uprchlické krize, někteří voliči podporují jednoduchá řešení: mučení, deportace uzavřené hranice. Je řešením těchto problémů skutečně těsnější intergrace EU?

V Holandsku vládne hluboká ztráta důvěry v kompetentnost a důvěryhodnost tradičních elit. Žádná země však asi není tak dezorientována jako Holandsko. Jedním důležitým důvodem je bezprecedentní série katastrof, která zasáhla Holandsko za posledních patnáct let. Tři vraždy vysokých politiků. První masová střelba do lidí. Pokus o atentát na královnu Beatrix, při němž zahynulo osm lidí. A nakonec sestřelení letadla nad Ukrajinou, v němž zahynulo 193 Holanďanů. Na počet obyvatel je to více než kolik lidí zahynulo v USA dne 11. září 2001.

Holandsko se účastnilo proher ve válkách v Afghánistánu a v Iráku. Pak došlo k finančnímu krahu a nakonec k řecké euro krizi.

Všechny tyto krize způsobily, že tradiční politické elity vypadají bezmocně a nekompetentně - jak říká Wilders, "naivně".

Obyvatelstvo vznáší vážné otázky: Co když je projekt Evropské unie stavbou na fatálně chybných základech? Jak může fungovat otevřená společnost, založená na rovnosti, když každý rok přijímá desetitisíce, ne-li statisíce imigrantů ze zemí bez tradice otevřenosti, rovnosti či demokratické debaty?

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8330

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2016