Uprchlíci zadržovaní v řeckých táborech jsou obětí kriminality místních mafiánských gangů

21. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Uprchlíci, kteří jsou proti své vůli zadržováni v táborech v Řecku, jsou obětí rostoucí vlny trestných činů páchaných mafiánskými gangy, které zneužívají uprchlíky jako oběti prostituce, drog a pašování lidí.

58 000 uprchlíků, zadržovaných v táborech v Řecku, jsou nyní systematicky obětí řeckých a albánských kriminálních mafiánských gangů. Bylo zaznamenáno množství případů infiltrace táborů kriminálníky, kteří se zaměřují na zranitelné muže a ženy.

"Pokud se neučiní nic k zlepšení situace těchto uprchlíků, hrozí skutečná katastrofa," varoval Nesrin Abaza, americký humanitární dobrovolník, který pracuje v jednom z řeckých uprchlických táborů u Soluně. "Tyto tábory jsou úrodnou půdou pro terorismus, gangy a násilí. Svět na tyto lidi zapomenul. Už se o nich v médiích nepíše, takže jako neexistují. Avšak bude-li tento neřešený problém zanedbán, dopadne to špatně."

Uprchlíci přicházející do Řecka tam uvíznou, protože Evropa vůči nim uzavřela své hranice. Soukromě vyjadřují četní řečtí činitelé znepokojení, že počty uprchlíků přicházejících do Řecka znovu stoupají a že dohoda o uprchlícich, kterou podepsala před pěti měsíci Ankara s EU, je na pokraji kolapsu.-

Od červencového neúspěšného pokusu o puč v Turecku se znovu začal zvyšovat počet příchozích do Řecka. Za 24 hodin od čtvrtka do pátku tento týden přišlo na řecké ostrovy 261 nových uprchlíků.

Uprchlíci se z řeckých táborů nemohou dostat dál a jsou stále častěji obětí narkotik, které v táborech silně prosazují řecké a albánské mafiánské gangy. V důsledku šíření drog dochází v táborech k násilí. Nikdo to neřeší. Policie není přítomna.

"V životě jsem nevěděl vůbec nic o drogách, ale teď drogy beru," svědčil sedmnáctiletý Syřan v uprchlickém táboře u Soluně. "Tábor je strašlivý. Žijeme jako zvířavat ve stanech v obrovském horku."

Humanitární organizace opakovaně varují před děsivými podmínkami v řeckých uprchlických táborech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6009

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2016