Na Bartoše přišlo do Brna 19 lidí...

20. 8. 2016 / Anežka Michnová

čas čtení 4 minuty



Sobotní akce Národní demokracie na Moraváku proběhla takto:

12:51 Zatím jsou tu dva chlapíci se zvukovou aparaturou.

12:55 Už jsou tu tři lidé. Pan Adam B. Bartoš je prý semitský realista, nikoli antisemita, jak mám údajně napsané na ceduli. Na ceduli stojí: Antisemity v Brně nechceme.

12:?? Prošedivělý chlapík se mě přichází zeptat, proč si chci vzít Žida nebo Araba. Nedokáže však objasnit, jak na to přišel, proto udělá úhybný manévr a začne mě poučovat o národní identitě. To nechápu už vůbec, takže mi na závěr sdělí svůj názor na jakéhosi Sorose a vítězoslavně odejde.

13:03 Vedlesedící muž národní demokraty dvakrát upozorní, aby mě neobtěžovali.

13:05 UŽ JE TU!!! ABB JE TU!!!

13:06 Nejzajímavější jsou tu zatím dva holubi, kteří vyjídají zbytky jídla ze spár mezi dlaždicemi, a já, protože si na mě každý příchozí ukazuje a směje se mi. Postupně se mě přijdou všichni zeptat na to samé, a sice, proč si myslím, že je ABB antisemita. Pravda, že někteří k tomu přihodí originalitku, namátkou: proč má tak mladá holky takovy (rozuměj: ujetý, divný) názor, co si myslím o Klausovi, či proč jsem přišla.

13:07 Přichází chlapík s českou vlajkou na zádech. Při pohledu na něj se sama sebe ptám: Přijde i Jirka Černohorský? Odpověď se naskytne vzápětí: chlap s vlajkou JE Jirka Černohorský. Doufám, že to bude streamovat.

13:12 Začíná jít do tuhého. Je jich tu dvanáct. ABB podepisuje mladé fanynce knihu.

13:?? Hraje česká hymna. Vlastenci se vesele baví. Jirka Č. zamačkává slzu.

13:25 První řečník. Kandiduje do krajských voleb. Slibuje hory, doly a dálnici do Vídně.

13:?? Nějaká paní, z níž se později vyklube řečnice, se mě ptá, co si myslím o GMO. Poté pokládá otázku, proč nás nepřišlo víc. Když kontruji, proč nepřišlo víc jich, neodpoví.

13:30 Přesouváme se do stínu kostela; řečník, vlajkonoš a nějaký muž stojí ve stínu Joštova koně. Nemůžu si nevzpomenout na legendární úhel pohledu zpod koňského břicha na jezdcovu hlavu.

13:?? Přichází hvězda dne, ABB. Slibuje, že když tu nejsou policajti, p. Ulrich a p. Bartík (nejmenuje, ale asi myslí jeho), pustí si pusu na špacír. Jupí!!!

13:?? Dostává se mi vysvětlení nízké účasti: Velká cena. Chudáci vlastenci, neměli na výběr.

13:57 Kolemjdoucí paní zaskočí přítomné otázkou, zda jim ten kůň patří, když u něj tak stojí.

14:05 ABB pokračuje ve dvacetiminutovém pláči, jak ho policajti nemají rádi. Dozvídáme se, že to měl v poslední době těžké. Chronologicky, krok po kroku. Všech šestnáct posluchačů ztrácí pozornost.

14:?? Střídání u mikrofonu.

14:20 Jirka Č. se jde občerstvit do Okey marketu.

14:23 Řečnice, rovněž kandidátka za ND, navrhuje vést stát jako rodinu. Geniální myšlenka. Teď jen rozhodnout, kdo bude mamka a kdo taťka.

14:25 – 14:40 Několikrát se mě snaží oslovit jeden člověk. Dvakrát ho upozorním, že sleduji projev (jak mi bylo doporučeno jeho kolegy) a potřetí, že hraje hymna České republiky. Vlastenci…

14:?? Přichází na řadu příběh o dredařovi, který si v obchodě s mincemi kupoval zlato za dvě stě tisíc. Nějak to souvisí s ekonomikou a oslabováním koruny.

14:38 Potlesk všech devatenácti lidí, hymna. Slibované odpovídání na dotazy se nekoná…

14:?? Během diskuze s řečnicí (není mi jasná její konspirační historka o dredaři) se mě chce jakýsi člověk na něco zeptat. Když ho upozorním, že s někým hovořím, vedlestojící mladá fanynka (ta s knihou podepsanou samotným ABB) to komentuje slovy „Co se s ní bavíš, určitě chce, aby ji znásilnil nějaký ´inženýr´.“ Připadá mi podivuhodné, jak ti lidé uvažují. Zároveň je to nejagresivnější, byť slovní, akt za celé dvě hodiny.

14:50 První řečník mě žádá o společnou fotografii. Zmatena odcházím. Do Tří ocásků na kafe a veganský zákusek.

0
Vytisknout
9918

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2016