Desetiletý Omranův bratr zemřel v nemocnici

20. 8. 2016

čas čtení 3 minuty

Syřané jsou už dlouho frustrováni, že hrůza Západu nad zvěrstvy Islámského státu odvrací pozornost Západu od daleko většího počtu civilních obětí, které vraždí Asadova armáda a její spojenci.



Příbytek Omranovy rodiny po bombardování

Letecký úder, který zničil příbytek pětiletého Omrana Daqneeshe, kterého nafilmovali poté, když ho vyhrabali z jeho trosek, usmrtil Omranova desetiletého bratra.

Ali, 10, nebyl doma se svým bratrem, ale hrál si s kamarády na ulici, když ve středu spadla bomba. Zatímco příslušníci jeho rodiny utrpěli jen menší zranění, když byl zničen jejich dům, Ali byl explozí bomby zraněn vážněji. Později Ali zemřel v nemocnici.

V Aleppu sílí frustrace, že globální smutek nad Omranovým osudem není doprovázen hněvem vůči lidem, kteří shodili bombu. Syřané, jejichž život je každodenně ohrožován bombami, zdůrazňují, že slzy nestačí a že svět musí usilovat silněji o ukončení této války.

"Všichni Syřané, včetně mě, děkují světu za jeho vyjádření soustrasti, ale proč nám nepomůžete najít mír?" řekla Aisha, matka dvou dětí, která z města uprchla poté, co se útoky barelovými bombami zintenzivnily. "Příčinou je Bašar al Asad."

Obyvatelé Aleppa požadují ukončení leteckého bombardování, které disproporčně usmrcuje civilisty, a poukazují na to, že jen jedna strana v konfliktu má letadla. Vzbouřenci odpalují do vládou ovládaných oblastí rakety, ale jejich dopad je daleko omezenější než letecké bombardování.

Ruská a syrská letadla systematicky bombardují civilní cíle, včetně škol, nemocnic a trhů, i když obě vlády popírají že vedou kampaň teroru. Syřané jsou už dlouho frustrováni, že hrůza Západu nad zvěrstvy Islámského státu odvrací pozornost Západu od daleko většího počtu civilních obětí, které vraždí Asadova armáda a její spojenci.

Počet civilních obětí ruského bombardování přesáhl nyní poprvé počet obětí Islámského státu, uvádí Syrská observatoř pro lidská práva.

Tím, že svět ignoruje politický a vojenský kontext Omranova osudu, lidé se stavějí povrchně vůči jeho utrpení a vůči utrpení všech lidí, kteří zůstávají ve vzbouřeneckých oblastech Aleppa, anebo neměli možnost odejít.

"Nechceme, aby svět věděl, že tady jako civilisté umíráme, to nestačí. Chceme, aby svět věděl, kdo nás vraždí, kdo se na nás zaměřuje," řekl profesor angličtiny na univerzitě. "Kdyby lidé v Británii a v USA věděli, že tohle dělají Rusko a Asad, tak by nám pomohli, donutili by své vlády, aby nám pomohly. Jestliže to nevědí, jak nám někdo může pomoci?"

Syřané zuří nad videem moderátorky CNN Kate Bolduanové, které se virálně rozšířilo. Bolduanová potlačuje slzy, když uvádí reportáž o Omranovi, avšak tvrdí, že se neví, kdo vybombardoval příbytek jeho rodiny. Pro osoby, které jsou blízké každodennímu násilí v Sýrii, se taková reakce zdá být zradou. "Vůbec se nezmínila o tom, kdo to páchá," řekl rozhněvaný komentátor na Facebooku Abu Khled, frustrovaný tím, že se média soustředila na obětí bombardování a nikoliv na jejich pachatele.

"CNN se snaží diváky podvádět," řekl Mohammad, učitel v Aleppu, který se snažil tento měsíc během pokračujícího bombardování zorganizovat zkoušky. "Všichni zemřeme, jestli zůstane Asad syrským prezidentem."

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7540

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2016