Přímý západní zásah v Sýrii by mohl vést k fatálnímu konfliktu s Ruskem

20. 8. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty



Photo Credit: Mitya Aleshkovsky via Compfight cc

Reakce na článek Jana Čulíka "I vy, čeští občané, nesete přímou vinu za vraždění dětí v Sýrii" ZDE.

ČR by měla zastavit všechny své dodávky zbraní, které končí v Sýrii.

V první řadě je třeba naprosto kategoricky odsoudit Asadovo bombardování Aleppa za ruské asistence vedené diktátorovou snahou dosáhnout vítězství v syrském konfliktu za každou cenu. Masivní bombardování civilních objektů s obrovským počtem usmrcených civilistů není za žádných okolností přípustné. Totéž přirozeně platí i v případě, že by zločiny v obdobném rozsahu páchala ozbrojená syrská opozice.

Na druhou stranu se domnívám, že by přímý vojenský zásah západních zemí v Sýrii (tedy vyhlášení bezletové zóny, jak navrhuje Jan Čulík) tragickou situaci v Sýrii nevyřešil, ba spíše ještě zhoršil. A to hned z několika důvodů.

Případné zavedení bezletové zóny by nebylo schváleno Radou bezpečnosti OSN, neboť by s jistotou narazil na ruské a pravděpodobně i na čínské veto. Čínská vláda totiž projevila zájem o posílení vojenské spolupráce s Damaškem, ačkoliv se nehodlá přímo zapojit do syrského konfliktu ZDE. Implementace bezletové zóny v Levantě by tedy byla v rozporu s mezinárodním právem. Tak jsou pravidla nastavena, ať se nám to líbí nebo ne.

Syrská armáda navíc disponuje moderní protileteckou obranou a západní letectvo by ji muselo eliminovat, takže by na žádný pád nešlo o omezenou intervenci. Odborník na Blízký východ Juan Cole uvádí celkem sedm důvodů, proč by přímý západní zásah v Sýrii byl kontraproduktivní ZDE.

Asi nejpádnější argument proti zavedení bezletové zóny je skutečnost, že by se západní země v čele se Spojenými státy dostaly do přímé konfrontace s Ruskem. Tento scénář by mohl vyústit v tragický, ba fatální střet s jadernou mocností, a konflikt by tak nabyl děsivých globálních rozměrů.

V těchto dnech se americké letectvo, které na severovýchodě Sýrie podporuje kurdské pozemní jednotky, téměř střetlo se syrskými bombardéry ZDE. Z toho tedy vyplývá, že hrozí ještě větší eskalace situace na syrském bojišti, a to za přítomnosti dvou velmocí.

Koneckonců dobře víme, jaké následky měly západní intervence v Srbsku, Iráku, Libyi a jinde. Západní svět nemá morální právo vojensky zasahovat, kdekoliv se mu zamane. Jestliže v Aleppu vraždí Asad a jeho spojenci civilisty, proč se Bílý dům a jeho spojenci nezajímají o nekonečný horor v Demokratické republice Kongo, kde jeho klienti, lokální milice a důsledky rabování nadnárodních korporací způsobily smrt miliónu lidí?

Je zapotřebí se neprodleně vrátit k diplomacii. V minulosti se v Sýrii ukázalo, že diplomatické inciativy jsou v podobě lokálních příměří alespoň částečně životaschopné. Problematický je rovněž vývoz zbraní do Levanty, na němž se podílí i Česká republika. Zde by česká diplomacie mohla udělat konkrétní věc: Zastavit všechny zásilky zbraní, které končí v Sýrii.

0
Vytisknout
8353

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2016