Údajně uzavřenou balkánskou trasou přišlo do Evropy od března 25 000 uprchlíků

31. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Přibližně 25 000 uprchlíků přišlo balkánskou trasou do Evropy od března 2016, kdy prohlásili evropští politikové tuto cestu za "uzavřenou". Je to důkaz, že migrace pokračuje navzdory výstavbě několika plotů ve středovýchodní Evropě, píše Patrick Kingsley.

Od 9. března, kdy prohlásil předseda Rady Evropy Donald Tusk, že "neregulérní proudy migrantů po balkánské trase skončily" přišlo do Evropy přes Srbsko 24 790 osob. Za totéž období dospělo do Rakouska, poslední etapy cesty před příchodem do Německa, 21 231 uprchlíků. To je přibližně desetina počtu příchozích v roce 2015, ale počet, který je vyšší než byl celkový počet uprchlíků za rok 2013 a více než třikrát vyšší než počet uprchlíků přišlých v roce 2012.

"V současnosti je to ráj pro pašeráky," vysvětluje Tareq Ahmed, šestadvacetiletý syrský tesař, který se tento týden vydal na cestu ze severního Řecka. "Evropa poskytuje pašerákům obrovské množství práce."

Migraci před Balkán motivuje především zoufalství 57 000 lidí uvízlých v Řecku, kde žijí ve špinavých táborech. Evropská unie přislíbila jejich rozdělení do členských zemí, avšak systém funguje tak pomalu, že dosud bylo do dalších zemí rozmístěno jen 2681 uprchlíků. Proto mnozí z nich se vydávají sami na cestu na sever.

Odborníci na migraci poukazují na to, že uzavření balkánské trasy přimělo lidi hledat nebezpečnější cesty do severní Evropy.

Gauri van Gulik, náměstek evropského ředitele organizace Amnesty International, zdůraznil: "Uzavření hranice Makedonie neznamená, že se tím uzavře cesta pro uprchlíky. Znamená to jen více zákazníků pro vykořisťovatele-pašeráky, nebezpečnější cesty a větší utrpení pro lidi, kteří potřebují ochranu a péči. Namísto budování dalších žiletkových plotů by měli evropští politikové přestat strkat hlavy do písku a poskytnout smysluplná, udržitelná řešení."

Uprchlíci na cestě jsou často terčem fyzických útoků od pašeráků i od policie. V červenci zveřejnila organizace Human Rights Watch zprávu o násilném zacházení s lidmi na maďarské hranici a podobnou analýzu nyní připravuje i organizace Amnesty International.

Raed, šestadvacetiletý mladík z Damašku, řekl: "Chytili mě Makedonci a já jsem jim řekl, že mám nemocný žaludek, ať mě nekopou do břicha. Tak mě začali kopat jenom do břicha."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5340

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2016