Jak se generál Klemeš stal rukojmím pana Bělobrádka

24. 10. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Různí politici nyní řeší otázku, zda se mají, nebo nemají, účastnit oslav státního svátku 28. října na Pražském hradě. Neúčast vysokých politiků na těchto oslavách, při nichž se udělují státní vyznamenání, není ničím zas až tak neobvyklým. Jak jsem se dozvěděl dnes po poledni na Radiožurnálu, v minulosti se protestní neúčasti dopustil Miloš Zeman i Bohuslav Sobotka.

Sobotka se neúčastnil v roce 2013 z důvodu tzv. lánského puče, zosnovaného proti němu prezidentem a jeho věrnými (z nichž dva nejvěrnější zemanovci letos propadli ve volbách). Dnes spočívá dilema politiků v tom, na jaké straně stojí ve sporu prezidenta s ministrem za KDU-ČSL Danielem Hermanem. Herman tvrdí, že ho prezident vydíral tím, že pokud se Herman setká s dalajlámou tak, jak se setkal (čímž podráždil Čínu), tak Hermanův strýc Brady přijde o státní vyznamenání.

Zajímavý postoj v tomto konfliktu zaujal předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Na Twitteru se zeptal: „Prosím o váš názor. Mám nejít na Hrad zatleskat generálovi J. Klemešovi, když si to jistě zaslouží, kvůli někomu jinému? Má se stát rukojmí?“ Rozuměl bych tomu, kdyby bylo jasné, že pan generál pana Bělobrádka na Hradě chce, ale pak nemá smysl psát dotaz, ale jen konstatování: půjdu na Hrad, protože generál Klemeš si zaslouží můj potlesk a vyslovil přání, abych tam byl.

V té formě, v níž to položil Bělobrádek svým dotazem, to zní ale úplně jinak. Asi takto: našel jsem si úctyhodného člověka, který tento pátek dostane od prezidenta státní vyznamenání, a použiji ho jako argument pro své rozhodnutí na Hrad jít. Co na to říká pan generál Klemeš a jeho rodina, že je pan Bělobrádek takto tahá politickými spory? Nestal se náhodou pan generál rukojmím pana Bělobrádka? Nestane se díky Bělobrádkovi argumentem pro pány Ovčáčka, Mynáře, Nejedlého, v jejichž „logice“ se může stát nakonec zosobněním toho, že prezident má vysokou morálku a že nerozborné čínsko-české přátelství v zájmu několika soukromých subjektů navazuje na nejlepší tradice politiky našeho lidově-demokratického státu?

Tweet Pavla Bělobrádka: ZDE

0
Vytisknout
8222

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2016