Řecký ministr zahraničí urážkami zablokoval jednání o Kypru

16. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Konference v Ženevě věnovaná situaci na Kypru skončila v týž den, kdy začala - přinejmenším na nejvyšší úrovni - vzhledem k akcím a vyjádřením řeckého ministra zahraničí Nikose Kotziase.


Podle informací listu Cyprus Mail potvrzených různými zdroji Kotzias "urazil", "poučoval" a "znechutil" řadu účastníků konference, kteří se sešli k diskusi o bezpečnosti a garancích v souvislosti s kyperskou otázkou. Mezi dotčenými byl i generální tajemník OSN Antonio Guterres.

Kotziasovo chování nového šéfa OSN tak iritovalo, že odmítl v dohledné době s řeckým ministrem sedět ve stejné místnosti. To znamená, že pokud se konference bude konat znova, vyžádá si nejvyšší úroveň zastoupení.

Řecký premiér Alexis Tsipras byl plně informován, protože německá kancléřka Angela Merkelová mu telefonovala, aby mu dala na vědomí, že vznikl problém. Tsipras bude příště muset přijet sám.

Konference začala ve čtvrtek s cílem dosáhnout politické dohody o rámci dalších jednání o bezpečnosti a garancích na technické úrovni, což má vytvořit základ pro závěrečnou politickou dohodu.

Poté co všichni vystoupili s úvodními projevy, očekávalo se, že jednání budou pokračovat v pátek a pracovní skupina měla pracovat během víkendu. Delegace se domluvily, že pokud bude třeba, setrvají namístě do pondělí.

Nicméně věci nešly podle plánu. Kyperský prezident Nikos Anastasiades odjel v pátek a britský ministr zahraničí Boris Johnson získal šanci prohlédnout si velký hadronový urychlovač.

Na pracovním obědě řecký ministr zahraničí Kotzias začal poučovat ostatní účastníky, skákat jim do řeči a kritizovat je. Generálnímu tajemníkovi OSN řekl, že jediná práce OSN je uplatňovat rezoluce Rady bezpečnosti a dodal, že Kypr není problém mezinárodního společenství, ale otázka invaze a okupace.

Později poskytl médiím zavádějící tvrzení, podle nějž se Británie, Turecko a Řecko dohodly na založení pracovní skupiny bez konzultace s Kyprem. Během odpoledne Kotzias naznačoval, že existuje hluboký protiřecký sentiment.

Příští jednání budou probíhat s osobní účastí Tsiprase a mělo by k nim dojít během několika týdnů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7203

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2017