Když nechcete migranty, půjdete později do důchodu

15. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

V důsledku odmítání migrace by věk odchodu do důchodu mohl stoupnout až na 70 let

Drastické omezení migrace dramaticky zhorší poměr lidí v produktivním věku vůči důchodcům. Znamená to, že odchod do důchodu se pro staré lidi bude muset odložit. Vyplývá to z finančního modelování, provedeného v Oxfordu pro deník Guardian. Pokud by veškerá příchozí migrace do Británie byla zastavena, lidé by museli jít do důchodu až o půldruhého roku později než nyní.

V důsledku prodloužené délky života a odchodu do důchodu velkého počtu lidí, narozených těsně po druhé světové válce, se v Británii počítá s nutností zvýšení věku odchodu do důchodu. Avšak pokud bude blokována migrace do Británie, situace starších lidí se ještě výrazně zhorší. Vyplývá to z analýzy Oxfordské univerzity.

"Od poloviny dvacátého století Velká Británie, podobně jako četné jiné pokročilé ekonomiky, používaly práci migrantů k snížení poměru mezi důchodci a lidmi v produktivním věku, který vznikl v důsledku nízké porodnosti a delšího průměrného života," konstatuje profesorka Sarah Harperová z oxfordského Ústavu pro stárnutí populace. Pokud Británie v důsledku brexitu omezí migraci, začneme stárnout stejnou rychlostí jako Řecko, Itálie a Španělsko.

V současnosti existuje v Británii na každých 10 lidí v produktivním věku 7 závislých, nepracujících lidí. Po roce 2020 to stoupne na 8 na 10 a v roce 2050 na 9 na 10.

Znamená to, že koncem třicátých let bude zřejmě nutné zvýšit věk odchodu do důchodu až na 70 let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7505

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2017