Trumpovy zahraničněpolitické výroky jsou alarmující. Chová se jako agent Kremlu

16. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Je znepokojující, že v rovhovoru pro Michaela Govea pro deník Times Trump více odsuzuje Angelu Merkelovou než Vladimíra Putina, píše Jonathan Freedland. Charakterizuje rozhodnutí německé kancléřky přijmout milion uprchlíků jako "katastrofální chybu". Je také výmluvné, že jim neříká "uprchlíci", ale "ilegálové". Představa, že by lidi mohli prchat před vražděním, je zjevně mimo hranice jeho představivosti.

Trump také naznačil, že by chtěl zrušit sankce uvalené na Rusko pro jeho anexi Krymu, bez jakéhokoliv požadavku změny ruské politiky v této oblasti. (Vzájemné snížení jaderných arzenálů by stačilo.) Trump označil NATO, které většina Američanů považuje za fundament západní aliance. za "zastaralé": Trump také naznačil, že Evropská unie, považovaná po dobu šedesáti let za strategického partnera USA, končí a že ostatní členské země EU by měly z EU také odejít a že to učiní.

Jinými slovy, tento rozhovor musel přivést potěšený úsměv na tvář Vladimíra Putina, který přirozeně považuje jak NATO, tak EU za hrozby ruské moci. Samozřejmě, že musíme přijmout Trumpovo ujišťování, že není vydíratelným agentem Kremlu. Je ale pozoruhodné, do jak velké míry jako takový agent hovoří.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6101

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2017