Antisemitský historik David Irving se chlubí podporou Trumpových fanoušků. Našli ho na internetu

16. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Historik David Irving tvrdí, že inspiruje "novou generaci" popíračů holocaustu prostřednictvím videozáznamů svých přednášek ve službě YouTube.


Autor označovaný za antisemitu a rasistu sdělil listu Guardian, že dostává denně stovky emailů od mladých lidí souhlasících s jeho názory - a mnozí z nich jsou příznivci Donalda Trumpa.

Osmasedmdesátiletý Irving prohlásil: "Zájem o mé dílo v posledních dvou třech letech exponenciálně vzrostl. A jsou to většinou mladí lidé."

"Dostávám zprávy od čtrnáctiletých, patnáctiletých a šestnáctiletých v Americe. Nacházejí mě na YouTube. Na YouTube je myslím 220 mých přednášek a tito mladí lidé mi sdělují, jak byli při jejich sledování celou noc vzhůru."

Navzdory mase důkazů o opaku Irving tvrdí, že nacisté zabili jen málo Židů a že plynové komory v koncentračních táborech jsou podvod. Jednou přirovnal Osvětim k Disneylandu.

Jeho teorie kritizovala řada respektovaných historiků, kteří poukazují na nedostatek důkazů pro Irvingova tvrzení a obviňují ho, že ignoruje ohromnou spoustu důkazů, že nacisté zavraždili miliony Židů.

V mnoha zemích, kde je popírání holocaustu trestné, byl Irving zatčen a odseděl si v Rakousku rok ve vězení.

Irving, který býval vysoce respektovaným historikem, začal být považován za člověka, který produkuje "provokace" místo seriózní práce.

Navzdory tomu tvrdí, že díky internetu "pravda o holocaustu postupně vychází najevo".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6012

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2017