Šokové vlny po vyhození ředitele FBI Jamese Comeyho

11. 5. 2017

čas čtení 2 minuty
 

- Fotografie středečního setkání ruského ministra zahraničí Lavrova s Trumpem vydalo ruské ministerstvo zahraničí, protože Bílý dům zakázal na setkání přístup americkým novinářům.
 




- Bývalí agenti FBI jsou vyhozením Comeyho šokováni, rozhněváni a poníženi. Někteří bývalí agenti FBI se obávají, že Trump tímto činem zlikvidoval politickou nestrannost FBI, na niž byla tato policie vždy hrdá.

 
- Je nepravděpodobné, že by americký Kongres schválil jmenování nezávislého vyšetřovatele, protože je proti tomu šéf senátní většiny Mitch Mc Connell.

- Nancy Pelosi, šéfka amerických demokratů ve Sněmovně reprezentantů, pohrozila, že bude požadovat hlasování o zákonu, který by vytvořil nezávislý panel pro vyšetřování vazeb mezi Ruskem a Trumpovou kampaní.

- Reuters uvedl další možný motiv pro vyhození Jamese Comeyho: Comey odmítl poskytnout Bílému domu předem informace o tom, co bude říkat při svém svědectví v senátu dne 3. května o vyšetřování emailů Hilary Clintonové.

- Americký senátní výbor pro výzvědné záležitosti si povolal k výslechu bývalého Trumpova poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna. Požadue také dokumenty týkající se vyšetřování vazeb na Rusko, Chtěl je už 28. dubna, avšak Flynnův právník je odmítl poskytnout.

- Mluvčí Sněmovny reprezentantů Paul Ryan podpořil vyhození Jamese Comeyho a odmítl požadavky nového vyšetřování i jmenování mimořádného prokurátora.

- Senátor Ron Wyden, člen senátního výboru pro finance, oznámil, že bude blokovat potvrzení do funkce  Trumpova nominanta, dokud neposkytne ministerstvo financí senátnímu výboru pro výzvědné záležitosti dokumenty týkající se Trumpových finančních transakcí s Ruskem.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9011

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2017