Osudová volba PKK v severní Sýrii

12. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Šest let po začátku syrské občanské války byla vojenská a politická mapa na severu dramaticky překreslena, uvádí analýza International Crisis Group. Nejdynamičtější lokální aktéři, politická odnož Kurdské dělnické strany (PKK) - Lidové obranné jednotky (YPG) a Strana demokratické jednoty (PYD) - kontrolují významné části syrsko-tureckého pohraničí, ohlásili vznik federálního regionu a zřídili lokální vládu.


Ale vojenský úspěch YPG naráží na významné geopolitické a demografické bariéry, což staví PKK před těžkou volbu: Pokračovat v podřizování syrského projektu boji proti Turecku, nebo dát přednost kurdské samosprávě v Sýrii.

S ohledem na nedávné regionální přeskupení je nejlepší posledně jmenované řešení: Aby se YPG-PYD stala tím, co tvrdí, že je - syrskou kurdskou stranou ideologicky spojenou s PKK a jejím zakladatelem Abdullahem Öcalanem, ale operačně oddělenou.

Turecké útoky na základny PKK v severní Sýrii a severním Iráku z 25. dubna jsou předzvěstí nebezpečné eskalace konfliktu. Aby se jí zabránilo, další aktéři, zejména USA, by měli přizpůsobit svou pomoc YPG-PYD prosazování zmíněného cíle.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10255

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2017