Slzy a přístřešky ve větvích: Blokáda Hambašského pralesa

1. 12. 2017

čas čtení 2 minuty
Stromy mají brzy ustoupit rozšiřovanému uhelnému dolu. Ale aktivisté staví přístřešky ve větvích a blokují cesty. Reportéři veřejnoprávní Deutsche Welle s nimi strávili tři dny.


Michael Zombel se cítí zrazen a má v očích slzy. Možná se bude muset brzy rozloučit s Hambašským pralesem, který se stal součástí jeho života. "Možná to bude naposledy, co vidíme les v celé jeho kráse," říká.

Zobel je průvodcem a jednou měsíčně nabízí prohlídku 12 000 let starého lesa. Ale to může brzy skončit. Energetická společnost RWE chce začít kácet v neděli. les má ustoupit nedalekému povrchovému hnědouhelnému dolu.

Zobel není sám. Asi 200 lidí plánuje bojovat proti kácení.

Aktivisté jako Pello odmítají, že by les nechali zmizet. "Rozhodl jsem se strávit zimu zde v lese, abych ho chránil," říká. Pello to myslí vážně. Odložil si své státnice o rok.

V Hambašském pralese nedaleko Kolína nad Rýnem trvale žije asi stovka lidí. Postavili si přístřešky ve větvích, které jim mají pomoci přežít zimu. "Většina jich je zateplených a dokonce mají troubu," vysvětluje jeden z aktivistů, který žije v lese několik let. Přístřešků je asi 20, postavených ve výšce 16 - 25 m. Mnohé z nich jsou propojeny lany a tvoří dohromady jakousi vesnici.

Blokáda Hambašského pralesa začala před pěti lety a zahájilo ji šest aktivistů. Nyní je zde víc než 200 lidí - z Německa a z celého světa. V táboře není žádná hierarchie ani lídr.

Den začíná hlukem shora. Ještě za tmy přilétá vrtulník a vysí nad korunami. O něco později přijíždí policie a blokuje přístupy do lesa. Kácení začíná vpravo od cesty, zatímco nalevo přihlížejí aktivisté, které hlídá policie a bezpečnostní agentura najatá RWE.

Pello vysvětluje taktiku: "Zablokujeme lesní cesty a budeme se snažit zabránit průjezdu strojů. Chceme zpomalit kácení na tak dlouho, jak to půjde, nebo mu zabránit." Ve stejnou chvíli se skupina asi 50 lidí snaží prorazit policejní kordon. Odrazí je policisté s pepřovými spreji. Policie obviňuje aktivisty z házení kameny, což připouštějí, ale teprve poté, co policie nasadila sprej.

Ani další pokusy aktivistům nevycházejí. V úterý večer RWE zvládla vykácet asi dva hektary. Ale pak přichází překvapivá zpráva - organizaci Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) se podařilo uspět se soudním odvoláním a kácení musí být v 18 hodin večer zastaveno. Pokračovat bude možno teprve v případě, že Nejvyšší správní soud rozhodne, že je legální.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8334

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2017