Turecko zaútočilo na "komický" postoj Donalda Trumpa vůči vraždě Džamala Chášakdžího

21. 11. 2018

čas čtení 1 minuta


Ankara zdůrazňuje, že Trumpovy výroky nejsou důvěryhodné. Obvinilo ho, že ignoruje Chášakdžího vraždu a odmítlo jeho výroky k této vraždě jako "komické".


Americká CIA je přesvědčena, že Chašákdžího vraždu nařídil přímo mladý saúdský princ Mohammed.

Numan Kurtulmuş, náměstek předsedy Erdoganovy strany AK, Trumpovo prohlášení k Chašákdžího vraždě odmítl:

"Včerejší prohlášení je komické prohlášení. Není možné, aby výzvědná agentura, jako je CIA, která dokonce zná barvu kožichu kočky procházející se po zahradě saúdského konzulátu, nevěděla, kdo zadal tento příkaz. Tvrdit to není uvěřitelné ani pro americké veřejné mínění, ani pro světové veřejné mínění."

Trump ve středu poděkoval na Twitteru Saúdské Arábii za snížení ceny ropy. Přiznává však, že americký Kongres bude mít zřejmě jiný názor na nutné důsledky vraždy novináře Chášakdžího. Republikánský senátor Lindsey Graham vydal prohlášení předpovídající "silnou podporu obou stran pro vážné sankce proti Saúdské Arábii, včetně příslušných členů královské rodiny, za tento barbarský čin, který porušil všechny civilizované normy."

Republikánský i demokratický zástupce ve výboru Senátu pro zahraniční styky poslali Trumpovi společný dopis, požadující jasné oficiální prohlášení ohledně účasti saúdského prince Mohammeda na Chášakdžího vraždě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7219

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2018