Netanyahu: Izrael není státem pro všechny své občany

11. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Izraelský premiér Binjamin Netanyahu je terčem ostré kritiky, že před dubnovými volbami démonizuje izraelské Araby


Binjamin Netanyahu se vyjádřil, že Izrael "není státem pro všechny své občany". Z občanství tak vyloučil arabské obyvatelstvo.


 
"Podle základního zákona o národnosti, který jsme schválili, Izrael je národním státem pro židovský národ - a jen pro něj. Není žádný problém s arabskými občany Izraele. Mají stejná práva jako všichni z nás a vláda strany Likud investovala více do arabského sektoru než jakákoliv jiná vláda," řekl Netanyahu. Charakterizoval Izrael jako "demokratický stát", "ale tento národní stát není státem všech svých občanů, ale jen židovského národa".

Netanyahu je obviňován, že démonizuje izraelské Araby, kteří tvoří asi 17 procent obyvatelstva, ve snaze podpořit účast ultrapravicových židovských voličů ve volbách, které se budou konat 9. dubna. Opakovaně varuje, že jeho oponenty podpoří arabské strany a že tito oponenti tedy učiní podstatné ústupky Palestincům.

Netanyahu čelí žalobě pro korupci a ostré konkurenci od centristické politické aliance, kterou vede Benny Gantz, bývalý šéf vojenských štábů, a Yair Lapid, bývalý ministr financí.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8930

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2019