Dolní sněmovna uštědřila další dvě porážky Therese Mayové

13. 3. 2019

čas čtení 3 minuty



Při středečním večerním hlasování v Dolní sněmovně britští poslanci uštědřili premiérce Therese Mayové další dvě porážky: odmítli odchod Británie z EU bez dohody a otevřeli cestu k odkladu brexitu.

Poté, co dohoda Mayové s Bruselem o brexitu byla v úterý podruhé v parlamentě hlasováním odmítnuta, drtivou většinou 149 hlasů, Mayová nechala ve středu hlasovat o své rezoluci, která měla vyloučit vypadnutí Británie z EU bez dohody dne 29. března. Rezoluci však Mayová formulovala farizejsky. Obsahovala poslední větu, že "odchod Británie z EU bez dohody zůstává podle britského a evropského zákona automatickým vyústěním, pokud tato sněmovna a Evropská unie nerafitikuje dohodu o odchodu Británie z EU" - tedy její dohodu.

Británie vypadne z EU bez dohody - fašisti spolčení s Putinem zabrání odkladu brexitu

13. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Patrick Wintour v deníku Guardian shrnuje snahy ultrapravicových brexitérů přesvědčit vlády Polska, Maďarska a Itálie, aby blokovaly odložení brexitu, avšak vyjadřuje názor, že "vlády těchto tří zemí mají jiné, pro ně důležitější spory s EU, takže je nepravděpodobné, že by lobbování britských ultrapravičáků uspělo". ZDE

No, uvidíme.  (JČ)

* * *

Vynikající britská investigativní novinářka Carole Cadwalladr, která zjistila četné znepokojující informace o trestných činech páchaných prosazovateli brexitu, jako je milionář Arron Banks a podvodník Nigel Farage - které britská policie a britská vláda odmítla vyšetřovat - informuje na Twitteru, že kriminální spiklenci, kteří svými trestnými činy umožnili brexit,  Arron Banks a Andy Wigmore, cestovali minulý týden do italského města Veneto, centra podpory fašistické italské politické strany Lega Nord. Dnes byl zveřejněn jejich plán. Italští fašisté souhlasili, že způsobí, že Británie dne 29. března bude muset vypadnout z EU bez dohody o brexitu. Prodloužení lhůty pro brexit totiž musí jednohlasně schválit všech 27 členských zemí EU. Matteo Salvini přislíbil, že to bude blokovat. 



Zde tento plán zveřejnil Nigel Farage v evropském parlamentě:

Řešením, které zabrání, aby byly zvoleny hordy nových [britských] europoslanců, je, aby Evropská rada vetovala jakékoliv odložení brexitu, a zajistila, abychom odešli z EU dne 29. 3.  


A kdo financuje Legu Nord? Putin, samozřejmě. Brexit je pro Rusko obrovským zahraničněpolitickým úspěchem.

Totéž zajišťují britští fundamentalističtí brexitéři v Polsku a v Maďarsku:



Jedinou možností, jak se tomu vyhnout, by bylo, kdyby Británie jednostranně zrušila aktivaci článku 50 o odchodu z EU:




Jak se Britové nesmyslně rozhodli zničit své hospodářství

"Útok bucharem na britskou ekonomiku"

13. 3. 2019

čas čtení 4 minuty

"Dovídáme se o nejdramatičtějších změnách v podmínkách obchodování, jakým tato země kdy čelila od poloviny devatenáctého století. Ty jsou zemi vnucovány bez konzultací s podnikateli, bez jakéhokoliv času na přípravu. Takhle se nedá žádné zemi vládnout. To, co nám nyní hrozí, je vnucení těchto nových podmínek obchodování, zatímco bude zablokováno naše obchodování s naším nejbližším obchodním partnerem. To je útok bucharem na britskou ekonomiku," konstatovala ve středu ráno v britském rozhlase Carolyn Fairbairn, ředitelka Konfederace britského průmyslu.


Jestliže Británie vypadne z EU bez dohody, ceny potravin a automobilů, dovážených z Evropy se prudce zvýší, oznámila britská vláda ve středu ve snaze přimět euroskeptické poslance, aby ve středu večer hlasovali proti vypadnutí Británie z EU bez dohody, poté, co byla v úterý večer dohoda Theresy Mayové s Bruselem opět v Dolní sněmovně odmítnuta velkou většinou 149 poslaneckých hlasů.

V krizové situaci oznámila ve středu ráno britská vláda, že zruší 87 procent dovozních cel - zachová dovozní cla jen na některá průmyslová odvětví, jako je keramika, automobilový průmysl a zemědělství.

Britští aktivisté za nové referendum si musejí uvědomit, že Brusel už má Británie plné zuby

13. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Anton Muscatelli, rektor Glasgow University: Tohle je opravdu důležitá věc. Nálada v Bruselu je opravdu už velmi netrpělivá.

Lionel Barber, šéfredaktor Financial Times: Ti stoupenci setrvání Británie v EU počítající s dlouhým odkladem odchodu Británie z EU, aby mohli připravit druhé referendum, by si měli uvědomit, že evropská sedmadvacítka už nemá chuť na "strategickou trpělivost" - to je zjištění z mé návštěvy v Bruselu. Bude zapotřebí obrovského množství trpělivé diplomacie. #BrexitChaos


Brexit zničil mezinárodní pověst Británie - i dobrou pověst zastupitelské demokracie

13. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

V Madridu minulý týden mi řekl vysoký politik, že sleduje krizi brexitu s rostoucím překvapením, píše Anne Applebaum. "Anglie, matka parlamentů," řekl a potřásl hlavou. "Vzhlíželi jsme k nim tak dlouho." Mezitím italský přítel, který přijel do Londýna zpožděným vlakem - francouzští celníci provádějí předbrexitové prohlídky cestujících do Londýna na pařížském Severním nádraží, čímž zpožďují vlaky do Londýna a požadují zvýšení platů - byl také ohromen. "My si myslíme, že naše demokracie jsou slabé, všude jinde v Evropě. Avšak kdybyste vzala skupinu Italů, Poláků a Maďarů, držela je vzhůru celou noc a opila je, přesto by nevyprodukovali něco tak katastrofálního, co vidíme v Dolní sněmovně."

Rozhovor Britských listů 209. Pojem sdílené ekonomiky je podvod

8. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta


Politoložka Kateřina Smejkalová zásadně nejezdí uberem a neobjednává si ubytování od airbnb. Argumentuje, že byznys, který propojuje prostřednictvím digitálních platforem nabídku s poptávkou, je svou podstatou bez inteligentní regulace v mnoha ohledech škodlivý. Hovoří s ní Bohumil Kartous v Rozhovoru Britských listů, který se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. března 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

"Slavné výročí": Čas vrátit NATO charakter účinné vojenské obranné aliance

13. 3. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

V ČR v úterý proběhly mohutné oslavy 20. výročí vstupu do NATO. Z pohledu kritiků však výročí zastiňuje problematická letecká "humanitární" operace proti srbsko-černohorské Jugoslávii, jejíž součástí se český stát (především na politickou odpovědnost tehdejšího premiéra Zemana) stal - doslova pár dní po vstupu do aliance.

Spojení brazilského prezidenta s vrahy

13. 3. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

Marielle Francová byla radní pro Rio de Janeiro. Byla černá, bisexuální, levicová. Před rokem byla zavražděna děsivým způsobem, uvnitř svého  auta,  13 výstřely z pistole používané pouze profesionálními ostřelovači. Vražda Marielle  Brazílii šokovala.

Leaving Neverland aneb Pedofilní král popu?

13. 3. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Kontroverzní dokument Leaving Neverland, v němž Wade Robson a James Safechuck graficky popisují sexuální zneužívání, jehož se na nich před lety měl dopustit zpěvák Michael Jackson, působí velice důvěryhodně. Jde o perfektně vypracovanou psychologickou kresbu sexuálního zneužívání nezletilých, která přesvědčivě vyvrací některé z přetrvávajících mýtů obestírajících pedofilii. Z toho hlediska můžeme hovořit o přelomovém a osvětovém díle. Jenže dokument nepřináší odpovědi na několik zásadních otázek a kontroverzí, jež divákovi předkládá, a kromě věrohodných výpovědí jiný důkaz o Jacksonově vině nepřináší.

Británii hrozí vypadnutí z EU bez dohody v květnu nebo v červnu - protože jí má EU už plné zuby

12. 3. 2019

čas čtení 3 minuty



Člen britské vlády mi právě řekl o této nejnovější ponižující porážce premiérky ohledně její dohody o brexituy jedinou věc: "Noční můra!"

Dejme tu noční můru do kontextu, píše Robert Peston.

Letos v lednu odmítla dlouho vyjednávanou dohodu o brexitu premiérky Dolní sněmovna 230 hlasy, což byla nejhorší porážka pro britskou vládu v historii. Dnešní porážka 149 hlasy je také podle všech měřítek obrovská.

Theresa Mayová znovu prohrála hlasování o své dohodě o brexitu, 149 hlasy

12. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Obrovská fronta britských poslanců při hlasování proti dohodě Theresy Mayové s Bruselem o brexitu:


Theresa Mayová prohrála v úterý večer hlasování o své dohodě o brexitu znovu, poměrem 242 hlasů pro ni, 391 hlasy proti, tedy většinou 149 hlasy.

Mayová oznámila, že dovolí parlamentu ve středu hlasovat o tom, zda si přeje vyloučit dne 29. března 2019 vypadnutí  Británie z EU bez dohody (definitivně to však toto vypadnutí nevyloučí, "parlament uznávám, že odchod Británie z EU bez dohody zůstává podle britského a podle evropského práva automatickým důsledkem, do té doby, než Dolní sněmovna schválí nějakou dohodu", praví se v rezoluci, kterou Mayová zítra vnutí ke hlasování parlamentu) a ve čtvrtek pak, zda si přeje odložení brexitu. Varovala však, že Evropská unie bude chtít  vědět, co je účelem odkladu, zda nějaká dohoda, nebo nové referendum...

Nick Cohen: Říká se, že národy mají takové politiky, jaké si zaslouží. Co jsme to proboha provedli?

Caitlin Moran: Je naprosto pod důstojnost této země mít dvě hlavní politické strany tak naprosto bez talentu, bez intelektu, bez souhlasu a bez vize, které jednahá i něčem tak děsivě složitém a nebezpečném, jako je brexit.

Podle Evropské unie má Británie nyní trojí volbu:

1. vypadnout z EU bez dohody dne 29. března

2. požádat o odložení brexitu (to závisí na důvodech, délce odkladu a jednohlasném souhlasu evropské sedmadvcítky)

3. zrušit brexit,

Další vyjednávání mezi Londýnem a EU už nebude, konstatuje evropský zdroj:


Je tohle konec Theresy Mayové? A je to konec brexitu?

12. 3. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Brexitoví fundamentalisté v Konzervativní straně dohodu Mayové nepodpoří:
Jak Theresa Mayová vyjednává brexit:

"Mami, dej mi zmrzlinu." "Ne."
"Mami, dej mi zmrzlinu." "Ne."
"Mami, dej mi zmrzlinu." "Ne."
"Mami, dej mi zmrzlinu." "Ne."
"Mami, dej mi zmrzlinu." "Ne."
"Mami, dej mi zmrzlinu." (Pomalu:) "Ne."








Andrew Adonis: Pan generální prokurátor právě zničil brexit. Díky Bohu!

Theresa Mayová tvrdila během své náhlé pondělní večerní cesty do Štrasburku, že se jí podařilo získat "spolehlivé záruky", že Británie nezůstane v evropské celní unii po brexitu kvůli irské hranici donekonečna.

Před novým hlasováním o její dohodě o brexitu měla být dohoda k právnímu posouzení předložena britskému generálnímu prokurátoru, konzervativci Geoffrey Coxovi. Večer se o ní má hlasovat v Dolní sněmovně.

Geoffrey Cox v úterý kolem poledne zveřejnil svou třístránkovou právní analýzu, z níž vyplývá, že dodatky, jichž Mayová dosáhla, nezaručují, že Británie nebude nucena zůstat  v evropské celní unii donekonečna.

Je to konec Theresy Mayové?

Pokud by sněmovna dohodu Mayové neschválila, má se hlasovat o tom, zda parlament připustí, aby Británie vypadla z EU bez dohody (což by bylo ekonomickou, politickou i bezpečnostní katastrofou). Pak se má hlasovat o tom, zda má být brexit odložen. Otázkou ovšem je, zda by odklad evropská sedmadvacítka schválila. Prezident Macron se nedávno vyjádřil, že pro odklad musí být konkrétní důvod a Británie musí předložit strategii, jakou by během odkladu realizovala. Pokud by ovšem byl odklad delší než pár týdnů, za něž se nic nevyřeší, Británie by musela uspořádat evropské volby.

Zdá se, že se přiblížila možnost druhého referenda.


Stínový labouristický ministr pro brexit, čelný právník Keir Starmer: Generální prokurátor potvrzuje, že nebyly provedeny žádné podstatné změny v Dohodě o odchodu z EU, navzdory právním dokumentům, které byly včera večer schváleny.

Vládní strategie se tím zcela rozpadla.



Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

FBI odhalila korupci na elitních amerických univerzitách

13. 3. 2019

čas čtení 1 minuta



Americká FBI odhalila, že bohatí rodiče kupují svým dětem vstup na americké elitní univerzity. Rodiče zaplatili celkem 25 milionů dolarů za přijetí svých dětí na čelné americké vysoké školy. Sportovní trenéři byli podplaceni, aby prezentovali uchazeče o studium jako vynikající sportovce, administrátoři přijímacích zkoušek byli podplaceni za to, že vylepšovali známky testů, anebo dovolili, aby přijímací zkoušky za uchazeče napsal někdo jiný.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Jak se turecké spojenectví s Madurem může rozpadnout

13. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Podpora Ankary pro venezuelský režim je vesměs pragmatická - a křehká, upozorňuje Imdat Oner. - Nicolás Maduro se drží moci. Jak dlouho se mu to bude dařit může záviset na tom, kolik podpory získá od spojenců mimo západní polokouli, včetně Turecka.

Každý desátý Rus nemá dost peněz na jídlo

13. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že jen ruští činovníci jsou plni optimismu ohledně materiálních podmínek Rusů, napsala Olga Solovjovová. Samotní občané informují o zhoršení své situace. Takřka třetina má za to, že jejich materiální situace se v posledních měsících zhoršila, a každý pátý očekává další zhoršování během letošního roku. Roste i podíl těch, kdo nevylučují možnost snížení příjmů v blízké budoucnosti. Mezi penzisty je počet takových pesimistů značně vyšší, než kolik činí všeobecný průměr.

Na znečištění vzduchu umírá v Evropě dvakrát tolik lidí, než se dosud usuzovalo

12. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

V ČR umírá předčasně na znečištění vzduchu na 100 000 obvyvatel 160,7 lidí ročně

Vědci konstatují, že znečištěný vzduch v Evropě usmrcuje 800 000 lidí ročně a naléhají na likvidaci pálení fosilních paliv

Počet předčasných úmrtí způsobených znečištěným vzduchem je dvojnásobný, než se dosud odhadovalo, vyplývá z nejnovějšího výzkumu. Znamená to, že toxický vzduch usmrcuje více lidí než kouření tabáku. Výzkum vyšel v časopise European Heart Journal. 

Vědci použili nová data k odhadu, že předčasně v důsledku znečištění vzduchu umírá v Evropě téměř 800 000 lidí a že každý život je tím zkrácen přibližně o dva roky. Škody na zdraví způsobované znečištěným vzduchem jsou v Evropě vyšší než je globální průměr. Vysoká hustota obyvatelstva Evropy a špatná kvalita vzduchu znamená, že zdraví v Evropě je poškozováno nejvíce na celém světě.

Jak agenturní ubytovny ničí život prekariátních zaměstnanců v ČR

12. 3. 2019

čas čtení 5 minut

 Karl Marx poukázal na to, že při procesu vytváření hodnoty se proměňuje konkrétní práce v abstraktní práci, krystalizovanou formou zboží. To zakrývá sociální vztahy, jichž je zapotřebí pro výrobu tohoto zboží. V České republice se "jednoúčelová" pracovní síla zaměstnávaných migrantů zajišťuje částečně prostřednictvím sítě dělnických ubytoven a zprostředkovatelen práce. Podobně argumentují feminističtí autoři, že genderová konstrukce práce znamená, že se tato práce objevuje jako "život", mimo "práci", avšak přitom je neoddělitelná od kapitalistické výroby hodnoty, píše Hannah Schling ve vědeckém časopise Society and Space.

Co s bývalými voliči ČSSD, kteří volí ANO

12. 3. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nechci se stále opakovat, ale ten výsledek Hnutí Ano kolem 30% preferencí se opakuje snad ve všech průzkumech, naposledy tuto neděli  v Otázkách V. Moravce. Takže nutí i mne k opakování. Někoho, jako Karla Dolejšího, nad tím napadá, že už nežijeme v demokracii. Já si naopak myslím, že dosud existuje možnost, že někdo ty voliče Babišovi vezme, někdo lepší než Hnutí Ano. Dokonce i v Maďarsku může Orbán prohrát ve prospěch nějakého mnohem lepšího projektu.

Děti bojovníků tzv. Islámského státu čekají návrat svých otců

12. 3. 2019 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 3 minuty

Gruzínský dokumentární film na festivalu Jeden Svět

V březnu v Sýrii zahynul další občan Gruzie, který do Sýrie odešel bojovat za teroristickou organizaci Islámský stát (ISIS). http://rustavi2.ge/ka/news/127642. Pětatřicetiletý Ruslan Tochosashvili patří mezi asi sto občanů Gruzie, kteří odešli do Sýrie (2014) bojovat za Islámský stát. Dosud třetina z nich zahynula.

Mayová tvrdí, že "získala právní záruku, že Británie nebude trvale držena v evropské celní unii"

12. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Financial Times v úterý k tomu píše: "Konzervativní stranu ovládli demagogové, ekonomičtí negramoti, provinční nacionalisté a maniakální stoupenci volného obchodu."

Aktualizace:

Jon Snow, Channel 4 News: "Kontakt mezi právníky mi sdělil, že právní svět je si vědom, že generální prokurátor včera večer ohodnotil platnost 'nové dohody Theresy Mayové s EU' slovem NE ... bylo mu nařízeno, aby odešel a snažil se  hledat způsob, jak říct ANO. Byla povolána kohorta právníků."



Náměstek premiérky Theresy Mayové David Lidington oznámil pozdě večer v pondělí v Dolní sněmovně, že prý premiérka Mayová, která se v pondělí na poslední chvíli vydala do Štrasburku, si prý zajistila "právně závazný" příslib pro svou dohodu o brexitu, že EU nebude moci držet kvůli "irské podmínce" Británii v jednotném evropském trhu trvale.

Labouristická opozice a fundamentalističtí stoupenci brexitu v Konzervativní straně se okamžitě postavili skepticky k tomu, zda bude tato "záruka" dostatečná k tomu, aby dohodu při úterním hlasování podpořila Dolní sněmovna.

Reportér Sky News Faisal Islam vyjádřil své pochybnosti: "Vláda předložila rezoluci, která nyní hovoří o společném nástroji, který má omezit riziko udržení Británie v irské podmínce. Bude tohle stačit generálnímu prokurátoru [který má rozhodnout, zda je to pro brexitéry dostatečně silná právní záruka] a pro stovku toryovských poslanců?

 


Podrobnosti v angličtině ZDE


Druhým požadavkem, který Mayová "bizarně schválila spolu s většinou poslanců letos v lednu", píše Jonathan Freedland, je, že "irská podmínka" má být "nahrazena alternativními opatřeními". Mayová nyní předstírá, že EU ji i toto schválila, potíž je, že žádná "alternativní" opatření neexistují. Dále, docela komicky, si Mayová vydala vlastní jednostranné prohlášení, že "postojem Spojeného království je, že mu nic nemůže zabránit v zahájení kroků ke zrušení irské podmínky". Toto je asi, jako kdyby můj syn získal právo deklarovat, že je jeho postojem, že by měl dostávat větší kapesné, píše Freedland. Klíč je ve slově "jednostranné". Evropskou unii toto prohlášení k ničemu nezavazuje a Brusel neustoupil v ničem.  

Gavin Esler:

"Víte, že to auto, co jsem vám prodal, nenastartuje?"
"Ano."
"Já jsem ho vyleštil."

Krishnan Guru-Murthy, Channel 4 News:

Z toho, co řekl Juncker, vám jasně vyplývá, co britská vláda přivezla: "Další interpretace interpretací už nebudou, žádná další ujišťování ujišťování - pokud se v úterý hlasování ve sněmovně nepovede, tímto končíme."



29596

Funkčně vzato, Češi již nežijí v demokracii

11. 3. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Klasické fungování demokratického politického systému vypadá takto: Politik vstupuje do vládní funkce na základě slibů, které voličům rozdal, a celkového dojmu, který svým vystupováním během volební kampaně vytvořil. Mediální systém poté pomáhá voličům zajistit kontrolu nad tím, do jaké míry držitel moci sliby a očekávání s ním spojená (ne)plní. Pokud existují výrazné diskrepance mezi sliby/očekáváními a realitou, průzkumy volebních preferencí ukážou větší či menší propad podpory a příklon k opozici. Pakliže politik na změny preferencí voličů účinně nereaguje, začíná směřovat k volební prohře. Demokracie totiž nepředstavuje způsob, jak dostat na špici nejlepšího politika - ale jen systém, v němž lze špatné politiky zbavit moci bez použití "důraznějších" prostředků.


Přesně tak vypadá politické zřízení, které v Babišově agrofertské republice - s elektorátem přinejmenším od roku 2013 nepřetržitým přísunem vylhaných hrozeb udržovaným ve stavu neustálého hněvu a vyděšení - je pouhou minulostí.

Multikulturalismus a antiosvícenství

11. 3. 2019

čas čtení 13 minut

Proislamismus a antisionismus dnešní levice odvozují svůj původ od francouzských kolonialistů, kteří nenáviděli židy a změnili Alžírsko v reakcionářskou antiutopii, napsal Marc Weitzmann.

Between Heaven and Earth We Find a Hell of a Lot of Things

11. 3. 2019 / Muriel Blaive

čas čtení 3 minuty

Jan Jandourek answered my article “Comforting Lies or Unpleasant Truths? The Job of a Historian” by bringing up a renewed set of clichés about what historical work is supposed to be about.

Let me point out yet again that “history” does not mean only the study of the regime’s leaders, from Gottwald to Husák. This outdated version of political, top-down history has no doubt had its merits; however, it shows only one aspect of historical reality, that must be complemented by a bottom-up approach. The history of everyday life is such an approach. It does not amount to studying leisure activities whilst overlooking the extent of repression.

Mezi nebem a zemí je zatraceně mnoho věcí

12. 3. 2019 / Muriel Blaive

čas čtení 3 minuty



Jan Jandourek reagoval na můj článek "Útěšné lži, nebo nepříjemné pravdy? Co dělá historik"   tím, že zformuloval soubor obnovených frází ohledně toho, o čem má být práce historika.

Dovolte mi znovu zdůraznit, že "historie" neznamená jen studii předáků režimu, od Gottwalda po Husáka. Tato zastaralá verze politické historie, sledované svrchu, určitě mívala své pozitivní aspekty: avšak ukazuje jen jeden rys historické reality a ten musí být doplněn přístupem zezdola. Historie každodenního života je takovým přístupem.

Šéfka německé vládní strany stanovila limity Macronovým ambicím:

Krampová-Karrenbauerová říká "Ne" evropskému centralismu

11. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Šéfka německé vládní strany CDU odmítla "evropský centralismus" obsažený ve francouzských ambicích společně jednat proti zadluženosti a ekonomické nerovnosti, informuje Katrin Haertelová.

Od Vietnamu po Irák: Lekce, které se USA odmítají naučit

11. 3. 2019

čas čtení 4 minuty

Od špiček politického a vojenského vedení až po posledního vojína jsme o Vietnamu nic nevěděli, napsal Norvell B. DeAtkine. Několik málo lidí v nejvyšším vedení si zřejmě myslelo, že toho ví dost, aby se v situaci vyznali. Možná předpokládali, že přečtení tragické historie francouzského úsilí opětovně včlenit Indočínu do impéria bude stačit. Ale vzhledem k přetrvávajícímu, i když nepřesnému, nepříznivému názoru na bojové schopnosti Francouzů jsme všichni předpokládali, že se nám povede lépe. Neznali jsme kulturu, společnost nebo jazyk vietnamského lidu.

Kam směřuje venezuelská krize?

11. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Zůstává nejisté, zda se venezuelský prezident Nicolás Maduro udrží, nebo se lídrovi opozice Juanu Guaidóovi podaří dosáhnout předání moci. Ať to však dopadne jakkoliv, experti se shodují, že o výsledku rozhodne armáda.

Lid nadšeně přijímá Babišovu návštěvu v Bílém domě

11. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Marketingový odborník Martin Jaroš si na FB testuje české obyvatelstvo, píše Marika Muchová.

 
Vesměs souhlasné až nadšené byly reakce Čechů na Jarošův FB příspěvek z 10. 3. 2019 oslavující návštěvu premiéra Andreje Babiše v USA.

Lidem se zamlouvalo mimo jiné:

"[..] ta pistole je podle mě chytrý dárek [..]  Ať chcete nebo ne, je to jeden z nejúžasnějších výrobků našeho strojírenství a skvělá reprezentace naší šikovnosti a tradic. Už tato volba ukazuje, že pro p. Babiše pracují mnohem větší profíci než tým, co vybírá dárky Hradu."

"Aby pravda zvítězila, tak na své straně potřebuje i pár dobrých chlapů (a žen) s bouchačkami a tanky. Takhle to prostě je a bude, dokud bude lidstvo lidstvem."

"Důstojně tam se svou ženou reprezentovali, neudělali žádné faux pas, byli pěkně oblečení [..]"

Babišova propagandistická komedie z Bílého domu

11. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Andrej Babiš nás obšťastnil propagandistickým videem o jeho návštěvě v Bílém domě.


Bohužel bylo z těchto záběrů vyzmizíkováno, jak se Babiš s Trumpem vrhali jako burani do dveří Bílého domu a na své manželky zapomněli. Záležitost je dobrým cvičením k poznání, jak daleko se Babišova verze událostí odlišuje od skutečnosti:


Monika Babišová se zúčastnila předávání ceny, bez kandidátky, kterou vyloučili za kritiku Trumpa

11. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

 

V níže uvedeném tweetu informuje Babiš, že jeho manželka Monika se účastnila "předávání cen Women of Courage".


Cenu měla Jessikka Aro původně dostat od amerického ministerstva zahraničí za odhalení práce ruské propagandistické mašinérie dlouho před americkými prezidentskými volbami z r. 2016. Za tuto svou práci se stala terčem mnoha výhrůžek smrtí. Proto jí americký ministr zahraničí Mike Pompeo oznámil, že dostane od amerického ministerstva zahraničí výše zmíněnou cenu. Potíž je, že pracovníci ministerstva zahraničí posléze zjistili, že Jessikka Aro na svém twitterovém účtu kritizuje Trumpa, tak jí cenu zase odebrali. O tom Andrej Babiš ve svém tweetu neinformuje.

Podvod a pokrytectví - ale co čekat?
 


Už druhý nejmodernější Boeing 737 havaroval. Je problémem interakce pilota s automatikou?

11. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Některé letecké společnosti se rozhodly vyřadit nové letadlo firmy Boeing 737 MAX 8 z provozu. Především jde o čínskou státní správy letecké dopravy a o největší africkou leteckou společnost Ethiopian Airlines, jejíž letadlo právě havarovalo.

Mary Chiavo, bývalá generální inspektorka amerického ministerstva dopravy, řekla v televizi CNN, že katastrofa etiopského letadla je "vysoce podezřená" a "vyvolává poplach v leteckém průmyslu, protože k takovýmto haváriím prostě nedochází".

Během vyšetřování nehody vyřadí z provozu letadla Boeing 737 MAX 8 i Cayman Airways. Podrobnosti ZDE 

* * *
Pilot letadla Etiopských aerolinií, které havarovalo při letu z Addis Ababy do Nairobi vyvolává vážné otázky týkající se výrobce letadel Boeing.

Podle Etiopských aerolinií letadlo pilotoval zkušený pilot s vynikající historií leteckého provozu.

Boeing 737 MAX 8 je hypermoderní letadlo. Toto etiopské bylo registrováno teprve loni v listopadu. Zmizelo z radaru pouhých šest minut po zahájení letu.

Netanyahu: Izrael není státem pro všechny své občany

11. 3. 2019

čas čtení 1 minuta


Izraelský premiér Binjamin Netanyahu je terčem ostré kritiky, že před dubnovými volbami démonizuje izraelské Araby


Binjamin Netanyahu se vyjádřil, že Izrael "není státem pro všechny své občany". Z občanství tak vyloučil arabské obyvatelstvo.

Norský fond rozhodl o divestování z ropy a plynu

11. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Norský státní investiční fond, který je díky petrodolarům největší na světě, prodá podíly ve společnostech věnujících se průzkumu ložisek ropy a plynu či těžbě zmíněných surovin, aby snížil svou závislost na ropě.

Neviditelné děti ve Španělsku: 200 rumunských dětí žije bez dokumentů

11. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Holčička trpí těžkým postižením, avšak nedosáhne na finanční pomoc. Její sedmapadesátiletá adoptivní matka Justi Carreterová se dozvěděla, že "v systému neexistuje", když požádala o pomoc. Dítě se narodilo ve Španělsku, ale její biologičtí rodiče z Rumunska je neregistrovali na konzulátě, informuje María Sosa Troyová.

Evropská lidová strana: Ultimátum pro maďarský Fidesz

11. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Manfred Weber, lídr Evropské lidové strany, detailně nastínil podmínky, za nichž může maďarská strana Fidesz zachovat své členství v nadnárodní politické formaci. V reakci na to mluvčí Fidesze oznámil, že strana dává přednost "ochraně evropských křesťanských hodnost a ukončení migrace před stranickou disciplínou", napsala Fanni Kaszásová.

Hospodaření OSBL v únoru 2019

5. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

V únoru 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 44 193.14 Kč, výdaje však byly 74 091.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
24848