Ústavní travestie americké války v Jemenu

24. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
"Tato rezoluce je zbytečným, nebezpečným pokusem oslabit mé ústavní pravomoci, ohrožuje životy amerických občanů a statečných příslušníků ozbrojených sil, dnes a v budoucnosti." To oznámil pětačtyřicátý prezident Spojených států, když vetoval společnou kongresovou rezoluci ukončující americkou účast v probíhající válce, již Kongres především nikdy neschválil, upozorňuje Andrew J. Bacevich.


V katalogu nedávných vojenských dobrodružství, jichž se Spojené státy rozhodly účastnit, působí rozhořčená občanská válka v Jemenu jako malý kalibr. Přinejmenším tak vypadá, pokud osobně neznáte nikoho z několika tisíc civilistů, kteří byli zabiti či zraněni, většinou v důsledku náletů provedených saúdským letectvem, s přímou americkou podporou.

Americká bojová letadla nesvrhávají bomby zodpovědné za toto krveprolití. Spojené státy nicméně poskytují nezbytnou munici, zaměřovací údaje a letecké tankování. Takže neprovádíme skutečné zabíjení; pouze umožňujeme úsilí těch, kdo ho provádějí. Na našich rukou není krev - pouze na podrážkách našich bot.

Tím, že je konflikt klasifikován coby zprostředkovaná válka mezi Saúdskou Arábií a Íránem, se můžete přesvědčit, jde o součást širší strategie, jak se vyhnout íránské hegemonii. Avšak tento argument spočívá na dvou problematických předpokladech. Za prvé, že USA mají v tomto závodě svého koně; a za druhé, že to je Saúdská Arábie, kdo zaslouží naši podporu. Ani jeden předpoklad při bližším zkoumání neobstojí.

Na druhé straně zaslouží naši pozornost Trumpova zmínka o "mých ústavních pravomocech", ačkoliv přesnější by bylo hovořit o "mimoústavních pravomocích". Co je zde skutečně v sázce je odhodlání prezidenta zachovat pravomoci, které Kongres bláhově a nezodpovědně poskytl předchozím prezidentům z řad obou politických stran.

Ústava označuje prezidenta za nejvyššího velitele. Dohlíží na naše války. Ústava také ukládá Kongresu odpovědnost za vyhlášení války. Je tedy na legislativě jednající jménem lidu, aby rozhodla, co stojí za to, aby se kvůli tomu vedl boj. Pokud jde o Jemen, Kongres takové rozlišení neprovedl.

Tak jako několik jeho předchůdců si Trump uzurpoval válečné pravomoci, které správně náleží legislativě. A tím, že nedokázal přehlasovat Trumpovo veto, Kongres umožnil, aby mu to prošlo.

Slyšeli jsme, jak Trump opakovaně říká, že chce ukončit několik našich dlouhých válek. Jeho akce ve věci Jemenu tomu odporují.

Od kongresmanů slyšíme nepřetržité deklarace ohledně oddanosti ústavě. Bohužel, když dojde na opětovné převzetí válečných pravomocí, které jsou jasně jejich, jen nemnoha z nich dostatečně záleží na nápravě škod.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7426

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2019