Zpráva OSN o Jemenu: USA, Velká Británie a Francie spolupachateli zvěrstev, zatímco bezpráví trvá

5. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Vyšetřovatelé pověření Radou pro lidská práva OSN zveřejnili detailní zprávu o válce v Jemenu, v níž uvedli, že všechny strany konfliktu spáchaly možné válečné zločiny prostřednictvím leteckých úderů, ostřelování, mučení apod.

Saúdskou Arábií vedená koalice, která stojí za mezinárodně uznanou jemenskou vládou, je obviněna z úmyslně vyvolaného hladovění Jemenců a usmrcení tisíců osob při leteckých útocích. Její nepřítel - vzbouření Húsióvé - jsou obviněni z kladení min, ostřelování měst a nasazování dětských vojáků.

Lidskoprávní skupiny dlouhodobě tvrdí, že USA, Velká Británie, Francie a další západní země pomáhají prodlužovat konflikt a utrpení v Jemenu. Zpráva také viní Írán, že Húsiům podává pomocnou ruku, a podílí se tak na možných válečných zločinech.

Válečný konflikt v Jemenu se mezitím zkomplikoval poté, co Spojené arabské emiráty začaly podporovat separatistické hnutí v jižním Jemenu. Tito separatisté se nedávno zmocnili města Aden. Minulý týden Emiráty bombardovaly vládní vojenské konvoje, aby Aden nemohly znovu dobýt. Původně však Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty společně bojovaly proti vzbouřeným Húsiům.

Libanonsko-americký politolog Asad Abukhalil se domnívá, že OSN je pod silným vlivem Spojených států a že primární odpovědnost za možné válečné zločiny spáchané v Jemenu padá na hlavu těch, kdo válku začali, tedy Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a jejich západních sponzorů. Abukhalil se opírá o poznatky dalších pozorovatelů, kteří tvrdí, že role Teheránu v jemenské válce je minimální.

Více informací v angličtině ZDE a ZDE

0
Vytisknout
6760

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2019