Británie si "lehce poradí" s divokým brexitem, lhal Boris Johnson v Biarritzu

26. 8. 2019

čas čtení 5 minut
Foto: Johnson rozkládá v Biarritzu

Šéfové EU "ponesou vinu za svou umíněnost a Británie neuhradí celý svůj dluh 39 miliard liber"



Aktualizace: Johnson, jako Trump lže i v maličkostech. V Biarritzu "prosazoval" export anglických pies firmy Melton Mowbray do USA a tvrdil, že se prodávají i na Islandu a v Thajsku. Výrobci potvrdili v rozhlase BBC v pondělí ráno, že je to nesmysl:

Anglické slovo "porkies" znamená nejen "něco vepřového", jako pie, ale i "lži":

)



Británie si "lehce poradí" s odchodem z EU bez dohody, vinu za nějž ponesou šéfové EU za svou "umíněnost", tvrdil Boris Johnson na summitu skupiny G7 ve Francii, aniž by však komukoliv sdělil cokoliv o svých plánech na řešení problému brexitu.

"Myslím, že tím projdeme lehce, tohle, tohle, naše země je vynikající,  vynikající, naše Británie, lehce si poradíme s odchodem z EU bez dohody," tvrdil Johnson v Biarritzu.

"Pokud budeme donuceni tvrdohlavostí svých evropských přátel odejít 31. října bez dohody, záležitosti půjdou opravdu hladce," lhal Johnson.

Sky News: Proč Boris Johnson neodpoví, jak bude řešit brexit? Protože prostě neví. Nemá to pod kontrolou.




 
"Tvrdohlavost politiků EU" je to, že Evropská unie si chrání integritu svého vnitřního hospodářského trhu před nekvalitními výrobky zvenku, které nerespektují evropské kvalitativní a hygienické normy. Británie chce tyto normy po odchodu z EU zrušit. Otevřenou hranicí mezi Severním Irskem a Irskou republikou by se na trh EU dostávala například americká chlórovaná kuřata. Právě proto byla dohodnuta mezi Bruselem a Theresou Mayovou tzv. "irská podmínka", v rámci níž by Británie dočasně i nadále dodržovala evropské hygienické a obchodní normy, dokud někdo nepřijde z lepším řešením. Angličtí brexitéři to odmítají a Johnson požaduje od EU zrušení této irské podmínky. Není to možné.

Boris Johnson tvrdil, že nedostatek potravin - jedno z rizik, před nímž varuje oficiální zpráva jeho vlády Operation Yellowhammer, která byla před týdnem proti jeho vůli zveřejněna v týdeníku Sunday Times - je "vysoce nepravděpodobný" a nabídl "záruku", že britským pacientům "nebudou chybět léky".


Johnson se také vyjádřil, že pokud Británie vypadne z EU bez dohody, odmítne uhradit svůj dluh EU ve výši 39 miliard liber. Jsou to peněžní částky, k jejichž uhrazení se Británie zavázala mezinárodními právními smlouvami. Jde například o peníze pro financování starobních důchodů bývalých britských státních úředníků v Bruselu, atd.

"Pokud odejdeme bez dohody, je pravda, že už těch 39 miliard liber nikomu dlužit nebudeme," řekl Johnson. "Budeme mít k dispozici obrovské peníze. Není to výhrůžka. Je to prostý fakt."

Pokud Británie odmítne uhradit částky, k jejichž uhrazení se zavázala v mezinárodních smlouvách, stane se párijským státem a už nikdo s ní nikdy nebude chtít uzavírat žádné právní dohody, protože bude zjevné, že je porušuje. V takovém případě by EU zřejmě s Británii nikdy neuzavřela žádnou obchodní dohodu.

Aktualizace: V pondělí varoval Guy Verhofstadt, že pokud Británie neuhradí své dluhy, EU s ní nezahájí vyjednávání o obchodní dohodě. "Po divokém brexitu bude uhrazení britských dluhů prní podmínkou pro zahájení jakéhokoliv vyjednávání.":



Johnson ovšem lžemi a pochybnými tvrzeními v médiích manipuluje anglickou veřejnost. V nedělním rozhovoru s Donaldem Tuskem, předsedou Evropské komise, se Johnson o neuhrazení britských závazků Bruselu nezmínil.

Podle činitele EU byl Johnsonův nedělní rozhovor s Tuskem "v podstatě o ničem". "Jen obě strany zopakovaly své postoje. Nepřišly žádné nové podněty, určitě ne z britské strany."

"My bychom v ideálním případě doufali, že Británie přijde s novými myšlenkami, aby situaci odblokovala," řekl tento evropský činitel. "Tak čekáme."

Mezitím vyšlo najevo, že Boris Johnson požádal svého brexitérského generálního prokurátora Geoffreyho Coxe, zda je přijatelné, aby suspendoval v září na pět týdnů parlament, a zabránil mu tak zablokovat divoký brexit.

Boris Johnson není premiérem, zvoleným v britských volbách a nemá demokratický mandát.

Johnson se nicméně v Biarritzu v některých otázkách mírně distancoval od Donalda Trumpa, který ho tam silně chválil. Na sobotní recepci skupinu G7, která byla občas hádavá, se Johnson postavil na stranu Německa, Francie a dalších zemí proti argumentu Donalda Trumpa, že by mělo být Rusko znovu přijato do skupiny G7/G8. Rusko bylo vyloučeno za anexi Krymu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8577

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2019