Nobelovu cenu míru dostal etiopský premiér Abij Ahmed

11. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

 


Za nového etiopského premiéra vzniká po dlouhých letech autoritářství a státní brutality v Etiopii demokracie. Ukončil více než dvacet let trvající válku se sousední Eritreou. Z prohlášení Nobelova výboru:

"I když v Etiopii zůstává udělat ještě mnoho práce, Abij Ahmed zahájil důležité reformy, které dávají mnoha občanům naději na lepší život a jasnější budoucnost. Strávil prvních 100 dní jako premiér tím, že zrušil v zemi výjimečný stav, udělil amnestii tisícům politických vězňů, zrušil cenzuru médií, legalizoval zakázané opoziční organizace, propustil vojenské i civilní předáky, podezřívané z korupce a podstatnou měrou zvýšil vliv žen v politickém a komunitním životě Etiopie. Také přislíbil, že posílí demokracii uspořádáním svobodných a spravedlivých voleb.

Účastní se také mírových vyjednávání a procesu smíření ve  východní a v severovýchodní Africe. V září 2019 se svou vládou aktivně přispěl k normalizaci diplomatických vztahů mezi Eritreou a Džibuti po mnoha letech politického nepřátelství. Je prostředníkem při vyjednávání mezi Keňou a Somálském v jejich sporu o námořní oblast. V Súdánu se vojenský režim a opozice vrátily k vyjednávacímu stolu. Premiér Abij hrál klíčovou roli v tomto procesu.

Etiopie je země mnoha různých jazyků a národů. V poslední době byly oživeny staré etnické spory. Podle mezinárodních pozorovatelů je vyhnáno z domovů až tři miliony Etiopanů. Kromě toho je v Etiopii asi další milion uprchlíků ze sousedních zemí. Jako premiér usiluje Abij Ahmed o smíření, solidaritu a sociální spravedlnost. Mnoho problémů však zůstává neřešeno. Bezpochyby si mnozí myslí, že jsme letošní cenu udělili příliš brzo. Avšak norský výbor Nobelovy ceny je přesvědčen, že úsilí Abije Ahmeda si zaslouží uznání a podporu."


0
Vytisknout
6808

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2019