V Británii roste mezi poslanci podpora pro druhé referendum o brexitu

13. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

Foto: Zoufalci z vedení extremistické protestantské severoirské strany DUP. Jejich výrazy mluví výmluvně o tom, co je to za lidi



Aktualizace: V neděli v televizním rozhovoru odmítl šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn představu, že by Labouristická strana podpořila druhé referendum o brexitu. Chce všeobecné volby, které však v důsledku své obrovské nepopularity v zemi prohraje. Corbyn stále prosazuje, proti vůli četných vedoucích představitelů Labouristické strany, cosi, čemu říká "labouristický brexit". V  sobotu řekl labouristický stínový ministr pro brexit Keir Starmer, že Labouristická strana bude požadovat druhé referendum o brexitu, Corbyn to nyní odmítl. ZDE   

* * *

Proevropští poslanci britské Dolní sněmovny se v sobotu vyslovili, že začínají mít ve sněmovně dostatečnou podporu pro nové referendum o brexitu, poté, co znovu vznikly pochybnosti o tom, zda se Borisi Johnsonovi podaří vyjednat takovou dohodu o brexitu s EU, kterou by parlament schválil.

 

Už mnoho měsíců ukazují průzkumy veřejného mínění, že v Británii je nyní většina občanů pro setrvání v Evropské unii.

Parlament plánuje dramatické a mimořádné sobotní zasedání v sobotu dne 19. října po klíčové vrcholné schůzce EU ve čtvrtek 17. a v pátek 18. října, kde musí Johnson předložit svůj konečný plán pro brexit.

Na sobotu 19. října je také plánována obrovská demonstrace pro setrvání Británie v EU, které se zřejmě účastní až milion lidí.

Protestantští severoirští fundamentalisté z extremistické strany DUP, která jde tvrdě proti zájmům a názorům všech ostatních severoirských politických stran, všech tamějších podnikatelů a většiny obyvatelstva, v sobotu znovu zdůraznili, že v žádném případě nepřijmou Johnsonovo řešení, aby Severní Irsko zůstalo po brexitu v nějaké formě partnerství s Evropskou unií. Po středečním jednání s irským premiérem Varadakarem v severní Anglii se s ním Johnson dohodl, že na irském ostrově nebudou žádné pohraniční kontroly a že Severní Irsko bude i nadále trvale dodržovat předpisy Evropské celní unie.

"Severní Irsko musí zůstat součástí britské celní unie, tečka," řekl Nigel Dodds, šéf poslaneckého klubu strany DUP v Dolní sněmovně. "Nyní projednávaný plán nemůže fungovat, protože Severní Irsko musí plně zůstat součástí celní unie Velké Británie."

Bez podpory deseti poslanců z extremistické DUP Johnson svou případnou dohodu s Bruselem neprosadí.

Labouristická strana je připravena přikázat svému poslaneckému klubnu, aby hlasoval pro nové referendum o brexitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7706

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2019