Čtvrtý celostátní pochod solidarity s Palestinou – nebudeme lhostejní!

19. 4. 2024

čas čtení 4 minuty
 

TZ Ne naším jménem!

Na neděli 21. dubna svolávají občanské iniciativy další velký Pochod solidarity s Palestinou v Praze, který začne v 13:00 na náměstí Jana Palacha a odtud zamíří přes Smetanovo nábřeží a Národní třídu na Václavské náměstí, kde bude pokračovat dalšími projevy a symbolickým happeningem, kdy si přítomní lehnou nehybně na zem a připomenou tak desetitisíce nevinných mrtvých v pásmu Gazy. Nedělní pochod navazuje na velké lednové, únorové a březnové protesty, kterých se účastnilo kolem 1500 demonstrantů a které ukazují na vzrůstající solidaritu s Palestinci a s obyvateli pásma Gazy čelící již šest měsíců izraelské genocidě.

 

Na protestu vystoupí jako řečníci představitelé občanských iniciativ, které protest pořádají, včetně iniciativ Ne naším jménem!, Prague4Palestine Youth, Palestinský klub v ČR, Mezinárodní hnutí solidarity ISM či Přátelé Palestiny. Za hostující iniciativu Mluvme o tom vystoupí Anna Šabatová.

Jako občané a lidé žijící na území České republiky vyjadřujeme znechucení nad postojem české vlády a našich politických představitelů. Jejich přetrvávající bezpodmínečná podpora státu Izrael a zavírání očí před lidským utrpením palestinských civilistů představuje v kontextu pokračujících masakrů páchaných izraelskou okupační armádou naprosté morální selhání. Tam, kde se vláda ČR zaklíná hodnotovou politikou, vidíme my ideologickou zaslepenost, tam, kde mluví o lidských právech, vidíme my podporu válečných zločinů, kde vykládá o demokracii, ve skutečnosti přikyvuje apartheidu a osadnickému kolonialismu.

Bombardování civilních cílů doprovázejí ničivé útoky na humanitární konvoje, které vede izraelská armáda v souladu s politikou hladu coby válečné zbraně. Záměrné izraelské zabíjení palestinských civilistů plánované s pomocí umělé inteligence bylo v posledních dnech rozšířeno o praxi simulovaného nářku žen a dětí vysílaného z dronů, který má vylákat lidi ven, kde jsou poté zastřeleni. Izrael Palestince dehumanizoval ve svém propagandistickém jazyce na „lidská zvířata“, jen aby vzápětí cynicky a vražedně vytěžil nanejvýš lidské hodnoty, jako je soucit s trpícími. 

Vojenské napětí, které Izrael v regionu eskaloval bezprecedentním napadením íránského velvyslanectví v Damašku, a následná íránská odveta mají posílit skomírající podporu Izraele u západních zemí a zvláště u USA před dalším vražedným útokem, který Izrael stále plánuje pro přelidněný Rafáh. V Česku se však izraelské válečné zločiny namnoze setkaly jen s vlnou apatie, příznačné pro přístup českých politiků a médií k situaci v Palestině. Apatie, která vede v důsledku ke lhostejnosti a zcyničtění celé společnosti.

Kroky izraelské armády v pásmu Gazy jsou v jasnému rozporu s nařízeními Mezinárodního soudního dvora v Haagu, které jsou pro Izrael zavazující a ukládají mu ukončit veškeré operace genocidního charakteru. Opět proto vyzýváme českou vládu, aby okamžitě ukončila svou bezpodmínečnou podporu Izraele, zastavila s ním spolupráci zejména ve vojenském a bezpečnostním sektoru a vynaložila veškeré úsilí k vyřešení humanitární katastrofy v Gaze v souladu se závazky České republiky dle mezinárodního práva.

Slepá podpora Izraele nás činí spoluvinnými.

Nezůstáváme lhostejní.

Ne naším jménem!

V Praze 19. dubna 2024



Ne naším jménem! Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě vznikla v březnu 2011 za účelem vyjádření nesouhlasu s návštěvou izraelského premiéra v České republice a proti možné vojensko-technické spolupráci České republiky a Státu Izrael. Pořádá veřejné akce s cílem upozornit českou veřejnost na často nekritický přístup české politické reprezentace ve vztahu k Izraeli a organizuje přednášky a besedy k blízkovýchodní problematice. Je součástí Evropské koordinace výborů a asociací za Palestinu (ECCP), která sídlí v Bruselu a sdružuje 42 organizací a iniciativ v Evropě. Členové ECCP vystoupili mj. na půdě Evropského parlamentu v panelu týkajícího obchodování EU s nelegálními izraelskými osadami.

http://ism-czech.org/iniciativa/
http://eccpalestine.org/

0
Vytisknout
1193

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024