Ministr zdravotnictví Válek: Ve výskytu černého kašle v České republice hrají ukrajinští uprchlíci naprosto marginální roli

19. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
 

Přijetí ukrajinských uprchlíků neovlivnilo epidemiologickou situaci ohledně černého kašle v České republice. Od začátku války na Ukrajině do 9. dubna 2024 Ministerstvo zdravotnictví eviduje pouze 16 případů černého kašle u ukrajinských občanů s udělenou dočasnou ochranou. Ministerstvo zdravotnictví tím reaguje na dopis senátorky Jany Zwyrtek Hamplové.

 

„Data mluví naprosto jasně a rád bych tím tuto absurdní debatu ukončil: Ve výskytu černého kašle v České republice hrají naprosto marginální roli nejen ukrajinští uprchlíci, ale i občané jiných národnosti celkově. Od začátku roku do 9. dubna je z celkového počtu 6397 nakažených černým kašlem pouze 13 ukrajinských uprchlíků,“ uvedl Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví ČR.

Obviňování ukrajinské komunity z masivního šíření infekčních chorob patří k častým strategiím dezinformační scény nejen v České republice, ale i dalších státech EU. „Nejen, že podobná sdělení posilují nebezpečné předsudky, ale současně mohou vést k mylnému přesvědčení, že infekční choroby se českých občanů netýkají. Proto prosím všechny, aby si přestali dělat kampaň na šíření nenávisti vůči uprchlíkům, kteří do České republiky přišli v důsledku ruské invaze na Ukrajině,“ dodal ministr.

Inkubační doba černého kašle trvá obvykle 7 až 10 dnů, avšak velké množství uprchlíků z Ukrajiny Česká republiky přijala před dvěma lety, tedy zde není ani časová souvislost. S nárůstem případů černého kašle se potýká řada evropských států, ale také třeba Austrálie, kde žije pouze velmi malá ukrajinská komunita. Na nárůstu nemocnosti černým kašlem se podílí řada faktorů. K hlavní z nich patří skutečnost, že se onemocnění ve zhruba 3-5letých cyklech periodicky vrací a také pokles proočkovanosti, s nímž se potýká nejen ČR, ale další země EU.


Zdroj ZDE

0
Vytisknout
1709

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024