Největší světový výrobce stavebních materiálů opouští Rusko

29. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
Německý výrobce stavebních materiálů Knauf oznámil záměr opustit Rusko a převést ruské podnikání na místní management.

"Ve světle současných událostí se skupina Knauf rozhodla po více než 30 letech činnosti opustit své podnikání v Rusku," uvedla společnost v prohlášení. Zdůrazňuje, že přechod společnosti na místní management umožní "v budoucnu zachovat pracovní místa pro více než 4 000 zaměstnanců".

Vedení ruské dceřiné společnosti Knauf získá podnikání v oblasti těžby surovin, výroby a prodeje stavebních materiálů. Dohodu však ještě musí schválit ruské úřady.

Společnost Knauf získala první aktivum v Rusku v roce 1993. Jednalo se o podíl v závodu na tepelnou izolaci a sádrové výrobky v Krasnogorsku. V 70. letech si však zakladatelé společnosti vyměňovali zkušenosti s některými sovětskými vědci a ústavy.

V současné době Knauf vlastní továrny v Krasnodarském kraji, v Astrachani, Nižním Novgorodu, Tule, Čeljabinsku a dalších regionech. Podniky Knauf vyrábějí sádrové a cementové stavební směsi, kovové profily, sádrokartonové desky, izolace z minerální vlny atd.

Na začátku dubna zveřejnili novináři ARD Monitor vyšetřování zapojení Knaufu do rekonstrukce okupovaného Mariupolu, který byl téměř zničen při dobytí ruskou armádou na jaře 2022.

Kromě dodávek cementu do Mariupolu se Knauf podílel na projektu výstavby bytového domu zadaného Ministerstvem obrany Ruské federace. Samotná společnost uvedla, že odsuzuje ruskou válku proti Ukrajině a dodržuje všechny sankce EU. Výrobky Knauf vyráběné v Rusku jsou určeny "výhradně pro ruský trh", zdůraznila společnost.

Spolkový sněm obvinil Knauf z "upevňování ruské moci v okupovaných regionech [Ukrajiny], včetně Mariupolu". I když stavební materiály obecně nepodléhají sankcím EU, společnost by si měla být vědoma toho, že nepřímo pomáhá vést válku, řekl Viktor Winkler, odborník na sankční právo.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1021

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2024