V životě nelze obstát pouze se srandičkami

3. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Srovnávat Cimrmana a sv. Václava, jak to dělá Jiří Jírovec, mi přijde odpudivé. Míval jsem Cimrmana rád jako svébytný druh humoru do té doby, než si ho Češi v jakési anketě zvolili za osobnost našeho národa. Domnívám se, že v životě nelze obstát pouze se srandičkami a mystifikacemi a šibalským úsměvem nad tím, jakou směšnou pitomost jsme to zase řekli nebo vymysleli.

Když budeme brát utrpení, smrt, přátelství, věrnost, lásku, obětavost vážně a ne jenom jako nějaké hloupé vtípky, budeme se muset vracet k vážnému poselství naší civilizace, k němuž patří i svatováclavská legenda, ať už je fakticky pravdivá, nebo ne.

Bez ohledu na to, zda se to stalo tak, jak vypráví tehdy ještě nerozdělená církev, ta legenda má velké poselství, mnohem důležitější v lidském životě, než jsou cimrmanovské srandičky.

Někdy v životě prostě nestačí vtipkovat a mít se dobře, někdy v životě jde o hodně a ukazují se charaktery. A jsou to ty nejzásadnější chvíle lidského života. Cimrmanovské "přesvědčení" nemůže stačit k tomu, aby člověk obětoval svůj život pro druhé.

všechno mi přijde tak snadný

3. 10. 2011 / Jan Těsnohlídek

čas čtení < 1 minuta

v létě sedávám v okně a kouřím

v takový chvíle na světě venku
nejsou než lidi který seděj na balkónech
v oknech
kouřej
a ty

kterejm padá popel na hlavu

Z autorovy sbírky RAKOVINA, která právě vyšla a je možno si ji objednat ZDE

Firma Shell platila v Nigérii armádu za vraždění obyvatelstva

3. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Firma Shell nikdy nepopírala, že její ropné operace zničily velkou část delty řeky Niger - zemi i vzduch. Nyní vychází najevo, ze soudních dokumentů, že firma Shell v devadesátých letech systematicky spolupracovala s nigerijskou armádou a policií, které potlačovaly odpor proti jejímu ničení tamějšího životního prostředí. Ze soudních dokumentů vyplývá, že firma Shell pravidelně platila armádu, aby potlačila pokojné protestní hnutí proti ničení životního prostředí. Shell dokonce pomáhala plánovat vojenskou ofenzívu proti vesnicím, podezřívaným, že se stavějí proti ropným operacím v regionu Ogoniland.

Křest knihy a autogramiáda - Nesvatá válka o Svatou zemi

30. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Nová kniha Břetislava Turečka, dlouholetého zahraničně politického redaktora deníku Právo, zpravodaje Českého rozhlasu na Blízkém východě, odborníka na slovo vzatého, autora knihy "Světla a stíny islámu - Drama Blízkého východu a sonda do duší jeho obyvatel", jehož životním mottem je: Nemysli kdovíjak na to, co bude pak. Ať tak anebo tak, všechno je naopak...

DNES

v úterý 4. října od 16:00 v Paláci knih LUXOR
Václavské nám. 41, Praha 1
RECENZE ZDE

Zastydlá puberta "Evropanů" z iDNES.cz, aneb Kdo ho má většího?

3. 10. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Jistá životní období a jisté mody existence se vyznačují nekritickým zbožňováním kvantity a nadměrnosti. Dočasní i věční puberťáci, někteří techničtí fandové, jisté sorty sportovců, bankéři i velmoci jsou fascinováni počty a rozměry (často v nějakém smyslu adlerovsky kompenzačně). Pouze část těch úplně prvních časem přichází na to, že život je příliš komplexní, než aby v něm kvantita hrála jinou než obecně limitující roli... Ostatní to zpravidla neobjeví až do hořkého konce.

Britský premiér David Cameron odmítl skepsi svého kabinetu ohledně Libye

3. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

Deník Guardian zjistil, že konzervativní premiér David Cameron odmítl skepsi svého kabinetu i rozvědky MI6 ohledně navrhované invaze do Libye a rozhodl invazi provést. Libyjská Prozatímní národní rada ubezpečila Británii, že v Tripolisu povstanou vzbouřenci, jakmile vzbouřenecká vojska dorazí do hlavního města. Z vojenských kruhů v Británii pocházejí informace, že Británie poskytovala logistickou podporu vzbouřencům v Tripolisu i v pohoří Nafusa. Provedla také sérii bombardování, které umožnilo vzbouřencům sestoupit z hor směrem k hlavnímu městu.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

FRANCIE:

Ministr Juppé sní s otevřenýma očima

3. 10. 2011 / Josef Brož

čas čtení 3 minuty

Prezidentský sen 2012? I tak by se dala v krátkosti nazvat ambice Alaina Juppého, o němž kdysi prezident Jacques Chirac prohlásil, že je pravděpodobně "nejlepším z nás". Juppé byl generálním tajemníkem prochirakovského Sdružení pro republiku (RPR), ministrem zahraničí, později také premiérem. V současnosti zažívá Juppé velký návrat na výsluní.

Genialita nebo senilita?

3. 10. 2011

čas čtení 4 minuty

Kdesi na internetu jsem našel výzvu seniorům v docela podivném filosofickém nihilismu, nabízející pomocnou ruku stárnoucí generaci. Poděsilo mě to, protože skutečnost života mi nabízí zcela jiné zkušenosti. Nevím, proč by museli senioři surfovat na počítači, když dovedou ošetřit vinohrad a vyšlechtit skvělé víno, nevím, proč by měli senioři bůhvíjak ovládat mobil, když mají na zahrádce soustruh a dovedou vyrobit i malé zakázky, které žádná z velkých firem neudělá. Nevím, proč by měl bývalý sklář bůhvíjak studovat ovládání Excelu, když spravuje malé muzeum v rodinném domku a ukazuje třeba Hitlerovu levou lyži. Neviděl jsem mladíka, který by dokázal lupénkovkou vyřezat tak nádherný betlém, jako senior ze Slovácka, napsal Milan Turek.

27186

Koutek reklamní tuposti 35 -- Je mi fuk kam, hlavně levně

3. 10. 2011 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

Během prázdnin zdobily pražské metro plakáty cestovní kanceláře Fischer s lákavou nabídkou zájezdů na poslední chvíli (vlastně "last minute"). Pro větší přitažlivost byla u plakátu uvedena cena "od 8 990,-" za tříhvězdičkový hotel s plnou penzí (abyste mi rozuměli: "all inclusive"). Nehledě na cestovkovou latinu je mi záhadou, jak může někdo uvést cenu zájezdu bez uvedení cíle (myslím destinace) a dokonce i bez počtu dnů, na který je zájezd počítán. Číslo na plakátu (přestože není uvedena měna) jistě naláká, bohužel zákazník vůbec nezjistí, na co, přestože nabídka platí "do vyprodání kapacit". Laskavým čtenářům sděluji, že dejme tomu zájezd k Máchovu jezeru na dva dny jim ve tříhvězdičkovém hotelu zajistím za uvedenou cenu rovněž. A možná i levněji.

Barack Obama se uchyluje k diktátorským praktikám

3. 10. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Bílý dům oficiálně potvrdil, že minulý týden byl v Jemenu zavražděn ve Spojených státech narozený radikální klerik Anvár al-Avlakí. Jemenská vláda prohlásila, že za jeho usmrcením stojí jemenské jednotky, nicméně místní zdroje tvrdí, že byl zabit při americkém náletu. Anvár al-Avlakí byl na seznamu americké vlády osob podezřelých z terorismu, které mají být dopadeny nebo eliminovány. Barack Obama má jako historicky první americký prezident možnost autorizovat CIA k usmrcení amerického občana, kterého USA považují za podezřelého z teroristických aktivit.

Cheney po zabití Avlakího: "Obama dluží omluvu"

3. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Bývalý viceprezident Dick Cheney v neděli pochválil Obamovu administrativu za využití bezpilotního letounu při zabití v USA narozeného muslimského extrémisty Anvára al-Avlakího. Současně ovšem řekl, že by se měl Obama omluvit za kritiku aktivit bývalého prezidenta George W. Bushe vůči podezřelým z terorismu.

Australské státní nemocnice odmítají ošetřovat cizince

3. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Největší nemocnice v australském Queenslandu, Royal Brisbane a Women's Hospital, tajně zakázaly některé zákroky pro Neaustralany a zdůvodňují to potřebou šetřit. Diskriminace se týká zejména cizinců z Asie, Ameriky a Afriky, ale i některých Evropanů (včetně Čechů).

Britská vláda zakázala vstup do země vrahům právníka Magnického

3. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Přibližně 60 činitelům ruských vládních úřadů, kteří se podíleli na zavraždění ruského advokáta Sergeje Magnického, specializujícího se na boj proti korupci, odepřela britská vláda tajně vstup do Británie.

Právník Sergej Magnickij pracoval pro firmu Hermitage Capital Management, britský investiční fond, když odhalil daňový podvod ve výši 144 milionů liber, největší v ruské historii.

Apoštolská nunciatura v Praze: Zatloukat, zatloukat, zatloukat (chudák dr. Plzák)

3. 10. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Ano, chudák doktor Plzák, protože kdyby věděl, jak snadno se dá jeho známé pořekadlo zneužívat, asi by jej z úst nikdy nevypustil. Nejsmutnější na tom je, že se toto vžité pořekadlo ujalo i v kruzích, kde by se takové praktiky očekávaly nejméně. Abychom si rozuměli, zatloukat znamená lhát -- a jestliže Apoštolská nunciatura v Praze a její diplomaté proti těmto skutkům důrazně protestují, nezbývá než si myslet, že i oni ve svém protestu nemluví pravdu, jinými slovy lžou.

700 osob zatčeno při protestech proti Wall Street

2. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Stovky osob byly zadrženy newyorskou policií - včetně novinářky z New York Times - poté, co pokus demonstrantů přejít brooklynský most skončil v chaosu.

Více než 700 osob bylo zatčeno na Brooklynském mostě v New Yorku v sobotu večer během demonstrace zorganizované aktivisty protestujícími proti finančním institucím na Wall Street, kteří okupují už čtrnáct dní jedno náměstí na Manhattanu.

Tato organizace, s názvem Okupujte Wall Street, protestuje proti finančnímu průmyslu a dalším údajným sociálním zlům tím, že táboří v Zuccotti parku v New Yorku.

Fotogalerie zatýkání na Brooklynském mostě ZDE

Drábkův převod agendy na úřady práce způsobí obrovský chaos a možný kolaps sociálního systému

30. 9. 2011 / Jiří Hrebenar

čas čtení 12 minut

Převod sociální agendy z měst a obcí na úřady práce není zrovna tím pravým ořechovým. Ministr práce a sociálních věcí tímto krokem ohrožuje existenci celého sociálního systému. Je zde poměrně vysoké riziko, že se díky nedomyšlené koncepci pana ministra zpozdí termíny výplaty sociálních dávek, nebo dokonce se může stát, že celý sociální systém zkolabuje a bude se poté muset velmi draze zachraňovat.

Británie zaznamenala prudký vzestup počtu osob, závisejících na rozdávání potravin od charitativních organizací

2. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

FareShare, charitativní organizace, která rozdává nemajetným potraviny, zaznamenala dvacetiprocentní vzestup poptávky. Na potravinách, které rozdává, jsou závislí nezaměstnancí a lidé postižení změnami v sociální podpoře.

Organizce FareShare distribuje nemajetný potraviny, vyhozené supermarkety. Loni živila 29 500 osob, letos živí 35 000 lidí.

Mezi příjemci potravin jsou i osoby z dosud stabilního prostředí, o nichž se předpokládalo, že je hospodářská recese nepostihne.

Šumava zelená

2. 10. 2011 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

V sobotu jsem navštívil se skupinou turistů DTJ Plzeň vrchol Oblíku/ Steining Berg 1225m mezi Modravou a Srním na Šumavě. Tento skalnatý kopec utrpěl v osmdesátých letech vichřicí a po zrušení hraničního pásma poskytoval návštěvníkům panoramatický výhled od Boubína přes Mokrůvky, Luzný/ Lusen, Roklan/ Rachel až k blízkému Poledníku. Směrem do vnitrozemí pak na Sokol, Zhůří, hrad Kašperk, horu Křemelnou a Svatobor u Sušice.

Nadstranický prezident

30. 9. 2011 / Michal Rubáš

čas čtení 3 minuty

Prezident republiky využil svůj předvčerejší svatováclavský projev k určitému bilancování.

Mezi nepočetné klady současného kulturně společenského vývoje v České republice zařadil skutečnost, že se představitelé naší katolické církve dokázali s vládními pravicovými stranami konečně dohodnout na přerozdělení několika desítek miliard korun. Rozumí se samo sebou, že na tomto "vyrovnání" má prezident svou neoddiskutovatelnou zásluhu -- kdyby v naprostém rozporu s dosavadní tradicí neinstaloval do vládních křesel nevítěze voleb, stálo by hodnotovému sbližování katolíků s českými konzervativci pořád něco v cestě. Navíc jeho bezprecedentní postup při uplatňování Ústavy otevřel konzervativnímu myšlení úplně nové obzory.

Nepočítejte s tím, že vás Markozy zachrání

30. 9. 2011

čas čtení 6 minut

Blížící se bankrot Řecka je nyní jediné téma, které finanční trhy zajímá. Zemi docházejí peníze nutné k placení účtů. Na trhu už si půjčovat nemůže. Nesplnila cíle pro redukci deficitu spojené se sanačním balíkem a pokud političtí lídři eurozóny nepřijdou s čerstvým záchranným balíkem, nezbude jí brzy nic jiného než přestat dluhy splácet.

70% amerických domácností pobírajících potravinové poukázky vloni nemělo žádný samostatný příjem

30. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

V roce 2010 bylo v USA na státní potravinové poukázky odkázáno více než 40 milionů osob a takřka 19 milionů domácností. Většina z nich neměla žádný samostatný příjem z důvodu nezaměstnanosti. Vyplývá to z právě zveřejněných údajů ministerstva zemědělství, které má program potravinových poukázek ve své gesci.

Paradoxní Klaus

30. 9. 2011 / Jan Molič

čas čtení 6 minut

Prezident Klaus, či spíše jeho názory, bývají považovány za konzistentní. Již dlouho se zamýšlím nad jejich rozporuplností, neboť zjišťuji, že konzistentní jsou pouze v čase (prezident hlásá pořád totéž), avšak nikoli vnitřně konzistentní. Po nedávném svatováclavském projevu si neodpustím pár úvah nad jeho názory.

Alessio Rastani není podvodník

30. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Rastani, není příliš významný, ale je to skutečný makléř, zdůrazňuje ve svém prohlášení v deníku Guardian provokatérská organizace Yes Men. Jeho vystoupení v televizi BBC nebyla mystifikace. Lidé, kteří si to mysleli, si nedovedou představit, že skutečný makléř by mohl o finančních trzích hovořit tak otevřeně. (Samozřejmě, že se pravicoví propagandisté, v čele s deníkem IDnes pokusili vytvořit dojem, že Rastani "byl okrajový blázen" a není třeba ho brát vážně, pozn. red.)

Rastani prostě popsal přesně, co se děje. "Každou noc sním o vzniku nové recese," řekl Rastani a vysvětlil, že je možné vydělat na velké krizi obrovské peníze, zatímco miliony jiných lidí přicházejí o celoživotní úspory a dějí se jim ještě horší věci.

Olgoj chorchoj, démonologie výtahu a hypermarket

30. 9. 2011 / Jan Stern

čas čtení 17 minut

Jean Baudrillard se ve své knize La société de consommation (1970) opřel při analýze našeho světa z velké části o psychologii prostoru. Klíčem se mu stala výkladní skříň, tedy prostorový fenomén, který spojoval klasickou buržoazní éru (výlohy obchodů na bulváru) i vyšší fázi konzumismu (výlohy obchodních domů). Baudrillard si povšiml, že tyto skleněné výlohy jsou pro každého z nás nesmírně přitažlivé, ovšem primárně nikoli kvůli zboží, ale kvůli našemu obrazu, který se na jejich povrchu zračí. Každý z nás vrhá svůj pohled na výkladní skříň ponejprv kvůli tomuto obrazu, kvůli sebereflexi, ale v tom obrazu je cosi bolestného a děsivého, připomíná nám neuchopitelnost sebe, rozpadající se Já ve víru modernity, a tak se náš pohled vzápětí propadne dovnitř výkladu, k naleštěným předmětům, v nichž nacházíme spásu, neboť ty uchopit dokážeme a uchopujeme je namísto Já, namísto svého subjektu. Zakletím do věci za sklem obchodu však ztrácíme možnost opravdu uchopit sebe, a tato neschopnost sebereflexe a sebevnímání je tudíž pro Baudrillarda základním znakem konzumní společnosti.

Proč jsou ženy "silnější pohlaví"

30. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Ženy jsou často označovány jako "slabší pohlaví" spojované s cukrem, kořením a samozřejmě se vším příjemným. Nicméně nový výzkum naznačuje, že ženy jsou nejen odolnější než muži (o čemž nikdo nepochybuje), ale jsou také disponovány k lepší odolnosti vůči infekcím a některým chorobám, například rakovině.

Svatý Václav byl pokrokář, modernista a multikulturalista

30. 9. 2011 / Tomáš Boněk

čas čtení 4 minuty

Při Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi zazněl mimo jiné i projev prezidenta republiky Václava Klause. Pomiňme skutečnost, že hlava sekulárního českého státu hovořila na akci jednoho z registrovaných náboženských uskupení a zamysleme se nad jeho poselstvím. Václav Klaus v návaznosti na svatováclavskou tradici hájil "tradiční" hodnoty a postoje proti "pokrokářství, modernismu a multikulturalismu". Dopustil se tak zásadního a v kontextu doby nebezpečného omylu, jak ukázal velmi trefně už Boris Cvek.

A je tu zase téma, o kterém se budou politici (a také jiní) bavit

30. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

"Kauza Roman je ohromná a bude mít nedozírné důsledky. Je veřejným tajemstvím v této republice, že pan Roman a ČEZ tady financovali politické strany, jediná TOP 09 od něj nic nedostala."

To jsou poněkud pozoruhodná a vážná tvrzení, neřku-li nařčení ze strany pana ministra Karla Schwarzenberga (TOP 09). Pokud bychom za normálních okolností brali věci vážně, pak by slova pana ministra Schwanzerberga musela vyvolat přímo politický skandál. Poznamenávám, že za normálních okolností, které ovšem u nás nejsou, takže jakkoliv jsou slova pana ministra závažná, je to jen, domnívám se, bouře ve sklenici vody.

Římskokatolická církev má svou sociální nauku

30. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Štěrbo, ve svém článku, který kritizuje Václava Klause za jeho odpor k sociálnímu státu, máte podle mne naprostou pravdu.

Já jsem tuto věc nezdůraznil, neboť jsem čekal, že uvnitř naší římskokatolické církve dojde postupně k distancování se od Klausových antisociálních hodnot (na druhou stranu V. Klaus jako premiér dělal vždy opatrnou, spíše populistickou než pravicovou politiku a nikdy se např. neodhodlal k privatizaci bank nebo deregulaci nájemného).

Monitor Jana Paula:

O potřebnosti národů

30. 9. 2011 / Jan Paul

čas čtení 5 minut

Instituce, které nás nutí přijímat svoje legislativní předpisy -- OSN, WTO, Evropská unie -- nemají k dispozici žádnou účinnou vojenskou sílu, náklady, jež si tento vzdor vyžádá, rychle převáží zisky. Naopak, pokud se jim podřídíme, zaplatíme za to naprostým vymizením národní loajality. Tyto instituce však přitom na národní loajalitě parazitují a nemohou bez ní přežít. Jsou tudíž předurčeny k zániku, ať už je budeme poslouchat, nebo se jim vzepřeme, - píše v závěrečné kapitole své pozoruhodné knihy O potřebnosti národů její autor Roger Scruton.

Ruská sekta oslavuje Putina jako svatého

30. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Matka Fotina kdysi vedla "Centrum kosmoenergetické medicíny" a teď se modlí k Vladimiru Putinovi. Její sekta ve vsi ležící východně od Moskvy oslavuje ruského bývalého a budoucího prezidenta jako reinkarnaci Svatého Pavla. Tato skupina reprezentuje sílící trend, jehož původ je překvapivě světský.

RECENZE

Turečkova válka o pravdu ve Svaté zemi

30. 9. 2011 / Štěpán Kotrba

čas čtení 6 minut

Břetislav Tureček: Nesvatá válka o Svatou zemi. Málo známá zákoutí nelítostného boje mezi Židy a Araby. Euromedia Group - Knižní klub, 336 stran. ISBN: 978-80-242-3157-0

"Tady Židé a Arabové svádějí podzemní, tichou válku. A tak mluvíš s vousatým Palestincem, co má na hlavě muslimskou čapku a vede plamenné řeči o osvobození mešity al-Aksá z pod izraelské okupace, ve skutečnosti to ale může být agent-provokatér izraelské tajné služby Šin Bet," vykládal mi polohlasně jeruzalémský Palestinec křesťanského vyznání. "Příště narazíš na hladce oholeného mladíka se zrcadlovými brýlemi, co na ulici pobaveně okukuje a halasně komentuje západní turistky, a ve skutečnosti to může být tipař Hamásu pro příští teroristický útok proti Židům."

Příležitost napsat recenzi na tuto knihu je vyznamenání. Je projevem důvěry autora, který JE novinář. Na rozdíl od desítek lidí, kteří si na novináře jenom hrají, nebo jsou "embeded journalists". Novinář je člověk, nadaný schopností vyhmátnout útržky pravdy pod nánosem propagandistických lží. Novinář píše - nepřepisuje tiskové zprávy.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

31813