Uprchlíci přebrodili řeku ve snaze dostat se z Řecka do Makedonie

14. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

K zoufalým scénám došlo v pondělí na makedonsko řecké hranici, kdy se rodiny, často s malými dětmi v kočárcích, pokusily z řeckého Idomeni přebrodit prudce tekoucí řeku do Makedonie.

Drone footage shows refugees crossing river in Greece

People form a human chain across a river in Greece as more than 3,000 migrants and refugees attempt to make it to Macedonia.

Posted by Channel 4 News on Monday, March 14, 2016

Uprchlíci stáli ve vodě a utvořili lidský řetěz, jímž si předávali nemluvňata a batolata, ve snaze uniknout ze špinavého tábora v Idomeni, kde nyní vznikla epidemie žloutenky.

"Byla to velmi složitá situace. S vodou byl velký problém, ale všichni si navzájem pomohli, tak všichni přešli," řekl Konstantinos Tsakalidis, řecký fotograf, který uprchlíky doprovodil. "Byli velmi šťastní, protože překročili řeku, hranici, a byli přesvědčeni, že jsou nyní svobodní."

Avšak asi za tři kilometry cesty do makedonského území uprchlíky zastavila makedonská bezpečnostní policie. V pondělí v noci uprchlíci většinou seděli na silnici a asi 30 novinářů bylo zatčeno v makedonském městě Gevgelija.

Vzniklé scény znovu poukázaly na nedostatky v pokusech Evropské unie zastavit proud uprchlíků do Evropy, uvedla, Mezinárodní organizace pro migraci.

Odborníci na migraci upozorňují, že si imigranti po uzavření hranic najdou jiné cesty do severní Evropy.

Mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci Leonard Doyle zdůraznil: "Stavět zdi a ploty proti uprchlíkům je recept na problémy, jak vidíme tady, kde lidé přenesli nemluvňata a batolata přes prudce tekoucí ledovou řeku. Ploty jen obohacují pašeráky a ohrožují uprchlíky, kteří nemají domovy, do nichž by se mohli vrátit.

Doyle dodal: "Pro uprchlíky uvízlé na severní hranici Řecka je naléhavě zapotřebí humanitárního řešení."

Představitel organizace Lékaři bez hranic uvedl, že dochází k zvýšení počtu neregulérních přechodů hranic a pašování lidí a že očekává, že počet těchto přechodů se bude zvyšovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Německá politika se polarizuje:

V zemských volbách zvítězili příznivci i odpůrci uprchlíků

14. 3. 2016

čas čtení 4 minuty

Politik, který zvítězil v Badensku-Württembersku, státní premiér Winfried Kretschmann za Stranu zelených, je vášnivým obhájcem politiky otevřených hranic pro uprchlíky Angely Merkelové. Zdůraznil, že se "každý den modlí" za její zdraví. Je pozoruhodné, že v Badensku-Württembersku přešlo 30 procent voličů od CDU ke Straně zelených výslovně proto, že podporují prouprchlickou politiku.

Podle deníku Frankfurter Allegemeine Zeitung je prý "nepravděpodobné, i když to není vyloučeno", že bude v důsledku těchto voleb zpochybňována prouprchlická strategie Angely Merkelové. Merkelová totiž může poukázat na to, že politikové z CDU, kteří se od její protiuprchlické politiky distancovali, byli za to ve volbách potrestáni.

Protiuprchlická strana Alternative für Deutschland (AfD) zaznamenala v zemských volbách v Německu dramatické zisky. Poprvé vstoupí do státního parlamentu ve třech regionech v důsledku rostoucí nespokojenosti s prouprchlickou politikou Angely Merkelové.

Avšak ve volbách se projevila také sílící polarizace německé politické debaty. Ve volbách totiž zaznamenali dvě obrovská vítězství i prouprchličtí kandidáti.

Rozhovor Britských listů 48:

Jak se zbavit stereotypu vnímání

11. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s filmovým dokumentaristou Vítem Klusákem o filmech Český mír, Svobodu pro Smetanu a Spříznění přímou volbou a o tom, co motivuje Víta Klusáka a Filipa Remundu k jejich filmové práci. Avšak je česká společnost vůbec schopna jejich tázání vnímat? Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. března 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Zemské volby v Německu:

V Badensku-Württembersku zvítězili zelení, v Mainzu sociální demokraté, v Sasku v bývalé NDR triumfovala AfD

13. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

V Badensku-Württembersku získala Strana zelených poprvé ve své historii více než 32 procent voličských hlasů a stala se tak nejsilnější stranou. CDU dostala 27,5 procenta a sociální demokraté 13 procent. AfD také 13 procent.

V Porýní-Falcku získali sociální demokrati více než 37 procent, CDU 32,5 procent a AfD 11 procent.

V Sasku-Anhaltu na území bývalé NDR, které má podobné hodnoty jako postkomuistická východní Evropa, získala CDU téměř 30 procent, avšak triumfovala tam populistická AfD s téměř 23 procenty. Umístila se na druhém místě, přestože v Sasku je jen asi 30 000 uprchlíků. Bývalá komunistická strana Die Linke získala 17 procent, sociální demokrati 11,5 procenta.

Podle deníku Die Welt je v Badensku-Württembersku možná zelenorudá koalice, stejně jako koalice zelených a CDU anebo zelených, SPD a FDP, anebo CDU, SPD a FDP.

V Porýní-Falcku může vzniknout velká koalice, anebo svazek SPD, zelených a FDP.

V Sasku-Anhaltu je množná koalice CDU, SPD a zelených anebo CDU, SPD a FDP.

Velkou otázkou je, zda může být podpora pro AfD v Německu a především na území bývalé NDR trvalejší. V současnosti je to, jak na to v neděli v poledne poukázal rozhlas BBC, totiž strana jediného tématu, uprchlíků, a tohoto tématu využívá vyvoláváním iracionálního strachu z imigrantů, jichž je na území bývalé NDR velmi málo. V minulých volbách v Německu, než vznikl uprchlický problém, se AfD vůbec nedostala do parlamentu. Vzhledem k tomu, že kromě zadrátování hranic a "střílení na uprchlíky" nemá AfD žádný program, případně se o programu její činitelé navzájem hašteří,  je velmi diskutabilní, zda bude její posílení trvalejší.

Zdroj a grafy výsledků německých zemských voleb ZDE

Vzhůru k novým Jugosláviím?

13. 3. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut


Nová euroskeptická strana AfD v nedělních německých zemských volbách řádně zamíchala kartami. V Sasku-Anhaltsku získala až 22,8 % hlasů a stala se druhou nejsilnější. V Bádensku-Württembersku obdržela 14,1 % a skončila třetí. V Porýní-Falcku získala 10,8 % a také je třetí. Strana je přitom minimálně po vítězství křídla Frauke Petryové subjektem otevřeně extrémistickým, xenofobním a proruským. Signalizuje nástup "národně konzervativních" sil, které dosud působily nejčastěji na periferii EU, v jejím samotném centru. CDU Angely Merkelové ztratila tradiční baštu v Bádensku-Württembersku.

Nikdo není fašista

14. 3. 2016 / Roman Kanda

čas čtení 2 minuty

Jsme svědky pozoruhodného jevu. Na jedné straně se píše o narůstajících tendencích fašizace společnosti – nejen české, ale především takzvané (ještě stále) postkomunistické. Podle mého názoru jde o diagnózu nejen oprávněnou, nýbrž také správnou, i když většinou tato diagnóza zůstává vězet na půli cesty mezi moralizováním a nechápavým překvapením, odkudže se onen fašismus bere. Jsem totiž hluboce přesvědčen, že existuje zjevná souvislost mezi zmíněným „postkomunismem“ a fašismem – je jim společná intolerance, radikální ideologická bipolárnost (černobílý pohled) a agresivní rétorika vylučování, jak jsem pokusil popsat ZDE

Merkelová v zemských volbách neprohrála

14. 3. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jsou německé zemské volby skutečnou prohrou politiky kancléřky Merkelové, kterou zastává v uprchlické krizi? Nepochybný je vzrůst nové protiuprchlické strany AfD (Alternative für Deutschland), nicméně čísla – čerpám z níže uvedeného zdroje – se zdají jasná. Pokud se podíváme na výsledky voleb z hlediska postojů vůči uprchlické krizi, tak na stranu kancléřky lze rozhodně počítat CDU (její stranu), SPD a Zelené.

Potom v Bádensku-Württembersku je to 27% (CDU) + 12,7% (SPD) + 30,3% (Zelení), tedy 70% vs. 15,1% (AfD). V Porýní-Falci je to 31,8% (CDU) + 36,4% (SPD) + 5,2% (Zelení), tedy 73,4% vs. 12,4% (AfD). Obrovský rozdíl mezi výsledky Zelených v obou zemích ilustruje tu skutečnost, domnívám se, že ve volbách nešlo jen o celostátní témata, ale také o postavení regionálních politiků.

Netečnost vůči utrpení druhých se stává půdou, z níž vyrůstá totalitní společnost

14. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Tento týden přiletí do Prahy 27 syrských křesťanů, kteří žili v Mosulu. Jsou to většinou vysokoškolští vzdělaní lidé, kteří utekli i s rodinami před pronásledováním. Patří do seznamu vybraných 153 lidí, kterým pomáhá nadační fond Generace 21. V Praze budou ubytováni v hotelu, budou mít 4 hodiny češtiny a stráví tu několik týdnů. Pomoc koordinuje Amáda spásy a byl jsem mile překvapen dobrou organizací. Organizátoři rádi přijmou pomoc, finanční i sociální. Jsou to lidé, za které ručím, píše profesor FF UK Jiří Holý. Zde jsou kontakty:

Petra Damms (Armáda spásy): petradamms@gmail.com

Petr Janoušek (Armáda spásy) petr_janousek@czh.salvationarmy.org

Jiří Mataj (farnost sv. Anežky) jirka@neposeda.org

Milena Jesenská v roce 1938 napsala: "Není pravda, že na nás nezáleží. Na všech dnes záleží - ale i na každém záleží."

Netečnost vůči utrpení druhých se stává půdou, z níž vyrůstá totalitní společnost.

Prosíme, nezapomínejte na finanční podporu Britských listů

10. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

je nám to blbé připomínat, ale pokud si přejete aby Britské listy přinášely do českého prostředí informace z otevřeného světa a narušovaly - tak jak to letos dělají už dvacátý rok - uzavřený, často na nesmyslech vybudovaný narativ, převládající od normalizačního období v České republice - je nezbytné, abyste finančně přispívali na jejich provoz aspoň minimálními částkami.

To, jak reagují mnozí občané, jak tolerují a šíří a podporují rasismus a nenávist, je šokující. Mimo jiné je to také i pro ně samotné nesmírně nebezpečné. Považujeme za svou povinnost proti tomu rázně vystupovat.

Snažíme se samozřejmě udržovat své výdaje na minimu - za provoz serveru už léta neplatíme nic, v důsledku vstřícnosti našeho pražského správce sítí. Rádi bychom mu také veřejně poděkovali, že léta z vlastní kapsy hradí výdaje na elektřinu, které v důsledku relativně vysoké čtenosti Britských listů náš server spotřebovává - my sami nemáme zdroje na to, abychom to uhradili.

Máme však v současnosti tři čtyři vynikající spolupracovníky, jimž musíme samozřejmě za odvedenou práci platit aspoň zcela minimální honorář. Nemohou pro nás pracovat zadarmo.

Prosíme, nezapomínejte tedy, že Britské listy nemohou být vydávány bez finanční podpory svých čtenářů. Na jejich provoz potřebujeme přibližně 60 000 Kč měsíčně a nejméně dvě třetiny z této částky se musejí sebrat. Ostatní vyděláváme reklamou.

Bez toho server nemůže fungovat, je to tedy na vás.

Vydáváme Britské listy jako veřejnoprávní službu českým občanům, k nimž se normálně běžný kulturněpolitický diskurs z vnějšího světa nedostane. Jsme přesvědčeni, že zvlášť v nynější době, kdy je česká společnost destabilizována hysterickými iracionálními nesmysly a řítí se slepě do evropské izolace, čímž ohrožuje svou ekonomickou, politickou i vojenskou bezpečnost, je Britských listů zapotřebí více než kdy jindy.

Pokud tento názor sdílíte, prosíme, přispějte finančně.  

Jan Čulík

šéfredaktor

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hanbím sa za to, že som Slovák

14. 3. 2016 / Andrej Križan

čas čtení 5 minut

Hanbím sa za to, že som Slovák. Nikdy som si nemyslel, že tieto slová vyslovím, alebo napíšem. Okolnosti posledného obdobia ma však prinútili k tomuto, bohužiaľ nezvratnému názoru. Prečo vlastne? Voľby do parlamentu totiž preukázali neuveriteľnú neschopnosť Slovákov pri premýšľaní používať zdravý rozum. Tak napríklad, vezmime si stranu Mariána Kotlebu, Kotleba - Ľudová strana naše Slovensko. Už len samotný názov, v ktorom hlavnú úlohu hrá meno „vodcu“, pardon, predsedu, je nesmierne mnohovravný a v zásade nás informuje o totalitných zámeroch strany postavenej na „silnom mužovi“. Jeden poslanec pred súdom s obvinením z rasisticky motivovaného trestného činu, jeho nástupca 22-ročný chlapec útočiaci na slušnú moslimskú rodinu. Apropó, krajania, verte či nie, aj moslimovia dokážu byť slušní, aj tí, ktorí emigrovali z krajín pod paľbou, hoci my ich považujeme len za parazitov pachtiacich za „lepším“ životom. Ale čo, nechajme ich umierať, veď nie sú kresťania. Hlavne, že my sme kresťania, že?

Od neoliberalizmu k neoľudáctvu. Otáznik nad legitimitou hnedo-modrého výsledku parlamentných volieb

14. 3. 2016 / Karol Krpala

čas čtení 18 minut

Oficiálne analýzy vstupu extrémistov do parlamentu spravidla zahmlievajú systémové príčiny tohto javu. Prienik Kotlebu do oficiálnej politiky najprv na regionálnej a potom na štátnej úrovni nie je len výsledkom jeho šikovnosti a ani sa nedá pripísať zvlášť vysokému sklonu Slovákov podporovať hnedé názory. Je to najmä výsledok toho, že neoľudáci dostali mediálno-politický priestor, ktorý im umožnil verejnú, politickú existenciu a ktorý bol nedosiahnuteľný pre iné v tom čase podobne relevantné subjekty.

Ještě jeden výkřik

14. 3. 2016 / Jan Sláma

čas čtení 5 minut

Bylo jím snad představení paní Jílkové nebo jím je tento článek? Nejspíš oboje. Píšu to nerad, zvláště po zážitcích z maturitního plesu jedné pražské odborné školy. Ten na mne a jistě i ostatní přítomné, udělal skvělý dojem. Mladí pánové a slečny se předvedli v nejlepším světle. Jejich vlastní programy, kterými ples zpestřili, nebyly nijak učesané nebo sucharsky nudné. Naopak. Byly plné veselých nápadů jimiž hýřili oni i jejich profesoři.

O to hůře se mi vzpomíná na obsah pořadu Mohu do toho mluvit. Paní Jílková ho vedla znamenitě, ale v časem omezené diskusi, která by mohla trvat mnoho hodin, se přesto ukázalo vše podstatné.

Zeman pronesl další nepromyšlenou pitomost. Je už opravdu senilní?

14. 3. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V pátečním projevu v Poslanecké sněmovně pronesl MIloš Zeman další blbost:

"Dámy a pánové, nikdo nemá právo urážet svůj vlastní národ. A pokud tak činí, musí počítat s tím, že ve skutečnosti uráží pouze sám sebe."

Zeman si v poslední době těžce zahrává s nekritickým nacionalismem, který nakonec sežehne i jeho. Způsob, jímž destabilizuje Českou republiku, je neodpovědný, hloupý a nebezpečný. Představa, že "národ" je posvátný a "má vždycky pravdu" je něco, co vždycky šířili jen autoritáři a fašisté.

Inteligentní politik dobře ví, že veřejná debata ve fungující demokratické zemi musí být založena na ostře kritickém zpochybňování všech tvrzení a všech údajných "hodnot", aby se ověřila jejich platnost a aby lidé vírou ve falešné mýty neskončili v nebezpečné slepé uličce.

Neobratně se ale vyjádřil i Tomáš Halík, jehož svým výrokem Zeman napadl. Žádný rozumný demokratický politik či veřejný činitel nemůže urážet občany tím, že se vyjádři, že v zemi "není dost rozumných lidí".

LIdmi to nebude, bude to jejich oblbováním MIlošem Zemanem, a médii, jako je rasistická žumpa Parlamentních listů, šířících nepodložené poplašné zprávy, a za ní většina českých sdělovacích prostředků.

Pokud v zemi nejsou k dispozici spolehlivé a ověřené informace a média jen vyvolávají strach s cílem zvýšit svou čtenost, není divu, že lidé reagují iracionálně. Za to však není možno kritizovat je, ale politiky a média.

Jaroslav Vacek

14. 3. 2016 / Antonín Líman

čas čtení 2 minuty

V našem ročníku 1961–1966 byla celá řada výjimečně nadaných lidí, například básník a překladatel Zdeněk Hron, básník Pavel Šrut, esejista a spisovatel Josef Kroutvor, textař Zdeněk Rytíř, estetička Vlasta Čiháková, linguista Miloš Vávra, afrikanista Láďa Venyš a jiní. O ročník výš byl Martin Hilský, s kterým jsme se zúčastňovali studentských vědeckých konferencí.

Ve stejném ročníku byl i indolog Jaroslav Vacek, který se stal čestným pokračovatelem tradice velkých českých indologů jako Vincenc Lesný, Ivo Fišer a Dušan Zbavitel. Profesor Vacek si ke svému oboru přibral ještě mongolistiku, napsal řadu učebnic, mnoho odborných studií a vychoval vynikající mongolisty, kteří vyučují mongolistiku na UK a úspěšně rozvíjejí výuku i výzkum v tomto oboru. Někteří jeho žáci působí v diplomatických stycích a v jiných oblastech styků s Mongolskem. V roce 2010 předal mongolský velvyslanec prof. Vackovi státní vyznamenání Mongolské republiky, medaili Nairamdal (Přátelství). Medaili udělil prof. Vackovi prezident Mongolské republiky Cahiagiin Elbegdordž výnosem ze dne 6.4.2010 za výsledky badatelské a pedagogické práce v oblasti mongolistiky, kterými přispěl k rozvoji styků s Mongolskou republikou.

Během svého nedávného studijního pobytu v Indii Jaroslav Vacek nešťastně upadl, a zranil si vážně hlavu. V posledních týdnech byl neustále na Jednotce intensivní péče a vědomí zatím nenabyl. Po delší tahanici s pojišťovnou byl konečně převezen do Prahy a svěřen do péče svého dlouholetého přítele, dr. Koukolíka. Kdyby příslušné orgány opravdu uvážily, kdo to je Jaroslav Vacek, musel by pro něj letět presidentský speciál.

O tomhle všem se český tisk nezmínil ani slovem a já se chci v této souvislosti zeptat urgentní otázku:

Jak je to proboha v civilizované zemi možné? Nic proti záplavě článků o nemoci Karl Gotta, je to miláček národa a zaslouží si to. Zaslouží si ale muž formátu profesora Vacka, který pro prestiž své země udělal stejně tolik jako Karel Gott (ne-li více), aby rozhodný, možná tragický okamžik v jeho životě byl takto trestuhodně ignorován?

HANBA EVROPY A NÁS VŠECH:

Uprchlíci myjí před stanem v Idomeni novorozence z PET lahve

12. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Řecký ministr pro imigraci se zapřísáhl, že do týdne přestěhuje uprchlíky z Idomeni do ubytoven. Došlo k tomu po zveřejnění šokující fotografie, na níž rodiče myjí novorozence vodou z pet lahve v zimě venku



Řecký ministr pro uprchlíky se zapřísahal, že z blátivého tábora na makedonské hranici přesune uprchlíky do ubytoven do týdne, poté, co byla zveřejněna fotografie nemluvněte, které se zřejmě narodilo v jednom z těžce přeplněných stanů.

Sarah Collins, zdravotní sestra, která pracuje pro charitativní organizaci Lékaři světa, konstatovala: "Podmínky v tomto táboře jsou opravdu strašlivé, ještě nevznikly epidemie nemocí, ale děti dostávají zápal plic a jsou dehydrovány v důsledku průjmů. Pro těhotné ženy tu není dostatečně rychlá zdravotní péče."

Collinsová sama nedávno léčila Syřanku kolem dvaceti, která o pět dní před tím porodila v místní nemocnici a nyní žije ve stanu pro dvě osoby se svým novorozencem, manželem a s matkou.

"Porodila císařským řezem a včera pozdě v noci krvácela, a to jí zděsilo, tak vyhledala lékařský stan a my jsme zavolali záchranku," řekl Collisová. "Tato dívka žije s rodinou ve stanu, který ani není vodovzdorný."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Podivné: Tolik lidí ví, co dělali nacisté...

13. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

když se dostali k moci, ale málo lidí si uvědomuje, že se dostali k moci zneužíváním strachu a nenávistí vůči menšinám.

Španělský parlament hlasoval proti dohodě o deportaci uprchlíků, kterou uzavírá EU s Tureckem

12. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Prozatímní španělský premiér Mariano Rajoy pojede do Evropské rady dne 17. března obhajovat postoj, který většina poslanců španělského parlamenty radikálně odmítá, píše španělský list El País.

S výjimkou jeho Lidové strany (PP) všechny ostatní parlamentní kluby - 227 poslanců z celkového počtu 350 - zastává názor, že dohoda EU s Tureckem o zpětné deportaci uprchlíků je protizákonná.

ÚPADEK STŘEDOEVROPSKÝCH ZEMÍ V DŮSLEDKU JEJICH VZDORNÉHO ANTILIBERÁLNÍHO POSTOJE UŽ ZAČÍNÁ

New York Times: Visegrádským zemím je nutno odebrat ekonomické benefity, když nedodržují hodnoty Evropské unie

10. 3. 2016

čas čtení 5 minut

Visegrádské země s radostí přijímají finanční dotace z Evropské unie, které mají naprosto klíčový význam pro jejich hospodářský rozvoj. Avšak my ve staré Evropě jsme dosud nevyžadovali, že součástí této úmluvy musí být i kultivace demokratické kultury a sociální rozrůzněnosti. Nevěděli jsme, že na tom musíme trvat.

Před pětadvaceti lety, v únoru 1991, založili v maďarském městě Visegrád u Dunaje vedoucí představitelé Polska, Československa a Maďarska tzv. visegrádskou skupinu, píše v deníku New York Times Sylvie Kauffmannová, bývalá šéfredaktorka francouzského deníku Le Monde. Cílem visegrádské skupiny tehdy bylo zrychlit integraci těchto tří zemí do svobodné, demokratické a prosperující Evropy. Mezitím došlo k rozštěpení Československa, čtyři visegrádské země vstoupily v roce 2004 do EU a nyní se scházejí jedině s cílem bojovat proti Evropské unii. Během staletí byly visegrádské země ovládány Pruskem, Rakouskem, Německem a Ruskem. V roce 2016 je jejich společným nepřítelem Brusel. Je znepokojující vidět, jak vzniká nový rozkol mezi Západem a Východem, který hrozí skončit rozpadem Evropské unie.

Dokáže se Evropa ubránit svým autoritářům?

11. 3. 2016

čas čtení 6 minut

Dnes některé z přesně těch zemí, které tolik usilovaly o vstup do EU, chtějí změnit její hodnoty a předpisy.

Východní Evropa likviduje demokracii - a Brusel proti tomu nic nedělá, varuje server Foreign Policy

Útok polské vlády proti nezávislosti polského ústavního soudu ohrožuje základní demokratické principy a zákonnost. To je závěr zprávy Benátské komise, poradní organizace Rady Evropy, která má být zveřejněna v pátek, píše server Foreign Policy.

Varšava na to vydala nepřátelskou reakci, zřejmě zuří o to víc, že Benátskou komisi sama o zhodnocení svých kroků požádala. Je velmi pravděpodobné, že se tím varšavská vláda komisi snaží zastrašit. Ale Varšava nemusí mít žádné starosti. Bez ohledu na to, jak kriticky se postaví Benátská komise proti krokům varšavské vlády, je to jedno - Brusel neudělá nic.

Merkelová odsoudila uzavření balkánské cesty

10. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Německá kancléřka Angela Merkelová obvinila evropské státy, že "jednostranně" uzavřely balkánskou cestu pro uprchlíky. Uvedla, že se tak Řecko dostalo do "velmi obtížné situace" a že taková rozhodnutí by měla činit Evropská unie jako celek.

Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko a Srbsko a Makedonie, které nejsou členy EU, jednostranně uzavřely své hranice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

BBC: Turecké pobřežní hlídky zasáhly člun s uprchlíky tyčemi

12. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

BBC dostala videozáznam, na němž turecké pobřežní hlídky zasahují člun s uprchlíky, směřující na ostrov Lesbos, tyčemi. Uprchlíci je obvinili z útoku proti jejich člunu, pobřežní hlídky se bránily, že se prý snažily zastavit člun, aniž by zranily lidi v něm.

Co je regresívní levice?

12. 3. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 11 minut


Za regresívní levici jsou stále častěji označováni ti, kdo se vnějškově hlásí k západní demokratické a emancipační tradici, avšak odmítají se distancovat od nedemokratických praktik a tendencí vyskytujících se v konkurenčních režimech nebo mezi nepřátelskými skupinami, případně menšinami. Regresívní levice je ochotna raději opustit svobodu projevu, než by riskovala, že bude kvůli kritice "obětí imperialismu a rasismu" označena za imperialistickou nebo rasistickou. Obecně vzato platí, že pokud soukromě zastáváte západní hodnoty, ale nedokážete si přiznat, že některé státy nebo ideologické/náboženské skupiny vyvolávají svou netolerancí a agresí vážné obavy ze zničení těchto hodnot, taková schizofrenie likviduje samotnou možnost kritického uvažování.

Úsvit jednoho z bloků budov/kvádrů/kostek/špalků/pařezů… proti islámu podporuje Donalda Trumpa, aneb kruh se uzavírá

11. 3. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty



Na sociálních sítích se objevilo krátké video, v němž lídr spolku s prapodivným názvem Dawn of a Block against Islam (Úsvit jednoho z bloků budov/kvádrů/kostek/špalků/pařezů… proti islámu), entomolog a vysokoškolský pedagog v jedné osobě Martin Konvička, lámanou angličtinou vyjadřuje podporu republikánskému kandidátovi na úřad prezidenta Spojených států Donaldu Trumpovi. Jak je na první pohled a poslech patrné, tato obskurní islamofobní partička by měla pilovat spíše angličtinu než své rasistické předsudky.

V ČR je ohroženo ztrátou bydlení 120 000 osob. Novináři to zveřejní, teprve, když jim to oznámí ministerstvo

11. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta



V červnu 2015 varovaly Britské listy v rozhovoru se sociologem Liborem Prudkým, že jen v Praze je bezprostředně ohroženo ztrátou bydlení 30 000 osob.Koho z novinářů by to zajímalo, že?

Do českých médií se to dostane teprve, když tu informaci zveřejní o mnoho měsíců později samo ministerstvo. Že by novináři dělali ve veřejném zájmu vlastní práci, anebo že by aspoň byli schopni si povšimnout už publikovaných informací, to se v Česku nedá čekat.

Dovedete si představit, že by takto televizní novináři v ČR honili Babiše?

11. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Takhle se dělá pořádná novinářská práce

Channel Four News odhalily volební podvody britských konzervativců, páchané během několika posledních let. V Británii platí zákon, že v zájmu rovnosti příležitostí pro všechny politické strany nesmí při volbách, ať všeobecných či doplňovacích, žádná strana v jediném volebním okrsku překročit svým financováním určitý minimální limit. Po každých volbách musí každá politická strana, která se jich účastnila, předložit volební komisi přesné vyúčtování svých výdajů zdokladované stvrzenkami.

Channel Four News zjistily, že Konzervativní strana v Británii nejméně v posledních několika volbách při těchto výkazech podváděla a vůbec do nich neuváděla výdaje ubytování, na diety a na dopravu stranických činitelů, kteří příjížděli před volbami do volebních okrsků přesvědčovat voliče, aby pro jejich stranu hlasovali. Kdyby se tyto výdaje řádně započítaly do povinných povolebních výkazů, vyšlo by najevo, že Konzervativní strana tvrdě porušuje zákon.

Channel Four News v této věci odvysílal už několik reportáží. Reakcí Konzervativní strany dosud bylo, že zákon neporušila - a dost. Dál však na jakékoliv otázky odmítala odpovídat. Nyní věc konečně vyšetřuje státní volební komise.

Nejnovější reportáž v této věci odvysílal Channel Four ve čtvrtek. Na ulici se jejich reportéru a kameramanu podařilo zastihnout předsedu Konzervativní strany lorda Feldmana, odpovědného za inkriminované výkazy. V odvysílaném rozhovoru se Feldman vytáčí. Moderátor po odvysílání reportáže výjimečně poděkoval kameramanovi, který vynikajícím způsobem tuto výměnu natáčel, zatímco byl nucen běžen naslepo dozadu po dobu skoro pěti minut.

Michael Crick chases down Tory party chairman

This is the moment Conservative Party chairman Lord Feldman is confronted by Michael Crick about our evidence that the party failed to declare tens of thousands of pounds of spending in a number of key Westminster electoral battlegrounds.

Posted by Channel 4 News on Thursday, March 10, 2016

V ČR si nelze představit, že by novináři honili na ulici politiky

11. 3. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Pro české novináře to není téma

V ČR si nelze představit, že by novináři honili na ulici politiky, jednoduše proto, že vztah mezi médií a politiky je asymetrický.

Běžný český novinář se bojí toho, že nesplní úkol a nezíská výpověď politika nebo političky, a tím pádem nesplní očekávání nadřízeného a tím pádem nedovede svou práci.

Mohlo by se také stát, že když bude příliš ofenzivní, octne se na blacklistu a podržtašky z tiskového jej či ji budou systematicky ignorovat, takže bude bez informací a tedy v konkurenční nevýhodě.

Opakovaně jsem upozorňoval např. na jednání ministerstva školství během úřadování pana Chládka, jenž podle informací přímo z ministerstva nechal vytvořit seznam organizací a lidí, jímž nemají být poskytovány žádné informace pod sankcí možného vyhazovu.

V demokratické zemi zcela neslýchané, nicméně pro české novináře to není téma.

Idomeni volá o pomoc

12. 3. 2016

čas čtení 1 minuta



Voláme o pomoc! Situace v řeckém Idomeni je zoufalá! Tisíce lidí uvízlo ve skutečně nelidských podmínkách. Na místě je mnoho žen a dětí! Prosím, pomozte! Chceme, co nejrychleji poslat auto s humanitární pomocí- oblečení a bot máme momentálně dostatek a můžeme je okamžitě poslat na místo. Chybí nám finanční prostředky na cestu a nákup potravin na místě. Pokud by někdo přispěl, budeme vděční. Dále sháníme dodávku na cestu a připadně i řidiče. Pokud nemůžete přímo pomoci, sdílejte. Děkuji všem ♡, píše Eva Zahradníčková.

Spacáky, stany, termofolie, čelovky a pláštěnky! Nenajde se nějaký obchod se sportovníma potřebama, který by věnoval? Samozřejmě i jednotlivým dárcům patří předem velký DÍK!

Transparentní účet ve Fio bance: ZDE


Jsem člověk, ne zvíře...

K tomu dodává Jindřich Fibiger: Problém humanitární krize v Řecku spočívá především v tom, že ti lidé obětovali veškerý svůj majetek (a často nejen ten) k cestě do Evropy, kde čekali lidské podmínky k životu. Teď uvízli v naprosto nevyhovujících podmínkách, navíc bez možnosti návratu, protože na ten už jim nezbývají peníze, a mnohdy ani síly.

Aj Wejwej v Idomeni:

"To, co zde vidíme, je nepředstavitelné, když si uvědomíme, že jsme v Evropě. Ti lidé, kteří zde uvízli, nemají žádnou naději, a to ani v případě, že budou převezeni jinam. Žijí v dešti, v zimě, ženy, děti, všichni tito lidé čekají na chleba nebo na suché oblečení. Je to situace velmi smutná, ti lidé nemají naději, protože dveře jsou zavřené, zcela zavřené. Myslím, že to je obrovské znásilnění lidských práv. Přímo před našima očima. Nevím, jak tohle skončí."

NELIDSKOST EVROPSKÉ UNIE:

Řecko vyloučilo použití síly proti stále rostoucím počtům uprchlíků

12. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Atény připravují recepční střediska až pro 50 000 lidí. Zdůrazňují, že nepoužijí slzného plynu proti 12 000 lidí uvízlých na hranici s Makedonií

Řecká vláda oznámila, že bude mít příští týden k dispozici recepční střediska pro 50 000 lidí. Celkem zatím uvízlo v Řecku 42 000 uprchlíků.

Atény vyloučily možnost, že by použily proti 12 000 mužům, ženám a dětem, uvízlým za drastických a zhoršujících se podmínek u Idomeni na řecko-makedonské hranici slzného plynu. Namísto toho uvedly, že doufají, že lidé, kteří setrvávají v zaplaveném táboře bez řádných hygienických podmínek a kde se šíří nemoci si uvědomí, že balkánský koridor v Evropě byl uzavřen a že se odeberou do organizovaných přístřeší.

"Musíme je přesvědčit, aby se přesunuli, a slzného plynu nemůžeme použít. Polovina těch lidí jsou ženy a děti," řekl náměstek ministra pro veřejný pořádek Nikos Toskas.

Úřady rozdávají letáky, v nichž naléhají na uprchlíky, aby opustili stanový tábor u Idomeni, protože "není naděje", že by mohli pokračovat v cestě na sever.

Do Řecka stále přicházejí další uprchlíci. Do pátku jich tam uvízlo 42 453. Ve čtvrtek jich přistálo na řeckých březích 864 a ve středu 1600.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč není v Idomeni Člověk v tísni?

12. 3. 2016

čas čtení 2 minuty



Řecko, jak ho neznáte. Jsem v Idomeni, to je to místo, kde na makedonský hranici trčí asi 13 500 uprchlíků v poli, a mám těžký pochyby o dobrovolnický činnosti tady, píše na Facebooku Anna Dosoudilová. Na každý názor ihned protinázor.

Vařím v anarchistický kuchyni (mimochodem s Lékaři bez hranic - suverénně nejlíp fungující společenství - velkej respekt),denně 8000 porcí, ale neudržuju tím status quo, protože zachováváme podmínky k životu, ač fakt bídnému, a tlak na rozhodné a solidní řešení na politické úrovni je tak menší?

Rozdáváme ze skladu věci všeho druhu na distribuci v táboře, ale distribuce je tak nekoordinovaná a divoká, že nelze vůbec zaručit dodávku všem, získat potřebné je na náhodě či schopnosti uprchlíků někam se protlačit, rvačkám během deště se pak nejde vůbec divit.

Barack Obama kápl božskou

12. 3. 2016

čas čtení 13 minut


Mezi jiným přehlíží poučku Ibn Hazma, který před tisíci lety vysvětloval: "Pokud zacházíš s přáteli i nepřáteli stejně, vyvoláš znechucení nad svým přátelstvím a pohrdání svým nepřátelstvím a nebudeš dlouho na tomto světě."

Bylo publikováno poslední interview Jeffreyho Goldberga s prezidentem Obamou ZDE. Vznikly četné hodnotné komentáře této konverzace, která mnohé prozrazuje, od autorů jako Max Boot a Nibras Kazimi, a lze jen sotva polemizovat se závěrem Davida Fruma, že "dominantním tématem těchto interview je, že jsme všichni prezidenta bolestně nechali na holičkách". Ten předložil jediný bod obsahující sebekritiku: "Obama uznává, že si dostatečně nepřipouští, jak nerozumní jsou ostatní lidé." To co podle mě zaslouží nejvíce pozornosti je, že prezident konečně přizpůsobil rétoriku, zejména týkající se Íránu, své skutečné zahraniční politice, napsal blízkovýchodní analytik a komentátor blogu Left Foot Forward Kyle W. Orton.

Známá dánská spisovatelka a aktivistka za práva dětí byla postavena před soud za "pašování uprchlíků"

11. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Lisbeth Zornigová, známá dánská spisovatelka a bývalá ombudsmanka pro práva dětí, byla v pátek v Kodani postavena před soud za "pašování uprchlíků". Svezla svým automobilem totiž syrskou rodinu do Kodaně. Její manžel byl obžalován z toho, že vzal tuto syrskou rodinu domů, dal jim kávu a sušenky, odvezl ji na nádraží a koupil jim tam jízdenky do Švédska.

Jde o první z procesů se stovkami Dánů, kteří loni v září pomáhali tisícům uprchlíků, kteří přišli pěšky z Německa do Dánska na cestě do Švédska, které tehdy praktikovalo otevřenou prouprchlickou politiku.

Bývalého blízkého Putinova poradce umlátili v hotelu ve Washingtonu

11. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Michail Lesin býval velmi blízkým spojencem Vladimíra Putina. Pracoval jako ředitel reklamní agentury a pak se stal ruským ministrem, který pomáhal Putinovi převzít nezávislá ruská média a později vytvořil kremelskou televizní stanici, vysílající globálně v angličtině. Do konce roku 2014 byl šéfem mediálního sektoru ruského energetického gigantu Gazprom. Pak byl zřejmě ze své funkce odstraněn. Skončil ve Spojených státech, kde s rodinou vlastnil drahé nemovitosti v Los Angeles. V listopadu 2015 byl nalezen mrtvý v jednom hotelu ve Washingtonu. Ruská média uvedla, že zemřel na infarkt, avšak americký koroner ve čtvrtek při slyšení zdokumentoval, že by Lešin v hotelu umlácen tupým předmětem.

Podle spekulací v ruských médiích se Lesin nepohodl s čelným akcionářem Gazpromu Jurijem Kovalčukem, ještě bližším spojencem Vladimíra Putina, a pak zřejmě utekl do Spojených států, jak to často činí ministři a podnikatelé, kteří ztratili Putinovu přízeň.

Karen Dawisha, profesorka na Miami University a autorka knihy "Putinova kleptokracie" vyjádřila názor, že Lesin měl příliš blízko k Putinovi a "věděl víc než většina lidí o temném ohnisku ruského systému".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Žiletkový plot nefunguje

10. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Maďarská vláda vyhlásila kvůli uprchlíkům mimořádný stav

Maďarská vláda ve středu uštědřila další ránu uprchlíkům tím, že vyhlásila proti nim po celém Maďarsku mimořádný stav kvůli "masové migraci". Ten umožní maďarské vládě mj. používat proti uprchlíkům armády ve všech pohraničních oblastech - ve středu tam bylo vysláno 1500 vojáků - a budovat infrastrukturu, včetně silnic a plotů, proti uprchlíkům.

K vyhlášení mimořádného stavu v Maďarsku došlo poté, co se Chorvatsko, Srbsko a Slovinsko rozhodly zabránit vstupu veškerých uprchlíků na své území. Kaskádové uzavírání hranic vedlo k tomu, že se za poslední dva měsíce zvýšil počet uprchlíků, přicházejících na maďarské území ze Srbska, Do Maďarska nyní přichází 248 uprchlíků denně.

Militarizace maďarské hranice a odepření ochrany uprchlíků je bohužel součástí utlačitelského přístupu Maďarska už od roku 2015. Maďarsko přijalo zákony, podle nichž uprchlíky vězní a stíhá je za neregulérní přístup na jeho území.

Namísto šíření strachu by se měla maďarská vláda inspirovat stovkami, ne-li tisíci maďarských občanů, kteří loni v srpnu a v září poskytovali potraviny a vodu syrským uprchlíkům uvízlým na hlavním nádraží v Budapešti a pěší cestou na rakouskou hranici. Maďarská vláda musí splnit své právní povinnosti poskuytnout uprchlíkům smysluplnou příležitost žádat o azyl a měla by obrátit morální kompas své země správným směrem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Legislativní pískoviště aneb kdo si hraje, nezlobí

10. 3. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Kdo kdy vytvářel hesla na Wikipedii, ten zná geniální vynález zvaný sandbox, čili pískoviště. To si takový nadšenec nejprve vyzkouší vytvořit nějaké heslo nanečisto, se všemi náležitostmi a nástrahami, které to s sebou nese, aby pak zbytečně nezaplevelil Wikipedii zmetkem. Něco podobného by se velmi hodilo v poslanecké sněmovně.

Svět podle serveru Novinky.cz

Kterak "naši" zvítězili nad Amnesty International

10. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Vedoucí odboru školství v Praze 9 podal podnět k prošetření zprávy Amnesty International o diskriminaci romských žáků v českém vzdělávacím systému. Shodou okolností jde o člověka, který prostřednictvím Blesku kritizuje připravované legislativní změny vedoucí k začleňování dětí se speciálními potřebami (mimo jiné i dětí ze sociálně slabého prostředí, což jsou často Romové). Státní zástupkyně se k případu vyjadřuje nikoliv jako státní zástupkyně, ale s "urválkovskou" vehemencí konstatuje, že napadená zpráva "evidentně obsahuje nepravdivé, překroucené a dehonestující informace, které jsou předkládány jako objektivně zjištěná fakta". Po večerech se asi věnuje problematice sociální spravedlnosti českého školství, o němž vládnou od rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku zcela oficiální pochybnosti. Český stát uznal prostřednictvím ministerstva školství, že k diskriminaci romských dětí ve vzdělávacím systému ČR dochází. Nicméně vedoucí odboru školství z Prahy 9 a jedna státní zástupkyně se shodli, že to tak není, a tak server Novinky.cz, který převzal text z Práva, článek uvedl titulkem "Ve zprávě o diskriminaci Romů u nás Amnesty International nepsala pravdu. Nikoliv geniální, ale zcela jistě prosté. Zcela prosté.

Vnitřní dialog generace Y

#Nepřizpůsobiví

10. 3. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 7 minut

Ona 3: Ale vždyť vy jim ani nedovolíte přijít. Kecáte hodiny o něčem, s čím nemáte žádné vlastní zkušenosti. Že se musí přizpůsobit. Kdo? Žádného muslima, který tady žije ani neznáte, což očividně značí to, že se integrovali dobře. A před hranicemi rozhodně nemáme zástupy muslimů, čekající na vaše vřelé přijetí. 

Ona 1: Jenže to přijde. A musí být nastavena jasná pravidla. Musí se stát Čechy a ctít naše křesťanské zvyky a tradice. 

Ona 3: Na ty tradice jsi ty odborník, co? Když jsme se minule potkaly na popeleční středu, tak jsi kamarádku poslala umýt se na záchod, že má špinavé čelo. Křesťanské tradice máš očividně v malíčku. 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2016

12. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

V únoru 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 75 580,90 Kč. Příjem z reklamy byl 8189  Kč.

Zůstatek byl koncem února 2016 131 994,10 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22219