Bývalého blízkého Putinova poradce umlátili v hotelu ve Washingtonu

11. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Michail Lesin býval velmi blízkým spojencem Vladimíra Putina. Pracoval jako ředitel reklamní agentury a pak se stal ruským ministrem, který pomáhal Putinovi převzít nezávislá ruská média a později vytvořil kremelskou televizní stanici, vysílající globálně v angličtině. Do konce roku 2014 byl šéfem mediálního sektoru ruského energetického gigantu Gazprom. Pak byl zřejmě ze své funkce odstraněn. Skončil ve Spojených státech, kde s rodinou vlastnil drahé nemovitosti v Los Angeles. V listopadu 2015 byl nalezen mrtvý v jednom hotelu ve Washingtonu. Ruská média uvedla, že zemřel na infarkt, avšak americký koroner ve čtvrtek při slyšení zdokumentoval, že by Lešin v hotelu umlácen tupým předmětem.

Podle spekulací v ruských médiích se Lesin nepohodl s čelným akcionářem Gazpromu Jurijem Kovalčukem, ještě bližším spojencem Vladimíra Putina, a pak zřejmě utekl do Spojených států, jak to často činí ministři a podnikatelé, kteří ztratili Putinovu přízeň.

Karen Dawisha, profesorka na Miami University a autorka knihy "Putinova kleptokracie" vyjádřila názor, že Lesin měl příliš blízko k Putinovi a "věděl víc než většina lidí o temném ohnisku ruského systému".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5951

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2016