30126

Zoufalá pasivita české společnosti vůči epochálním změnám, které jí pronikají

Automatizace světa: Nové pojetí práce, nové paradigma celé ekonomie

1. 11. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Existuje několik dobrých důvodů domnívat se, že současná ekonomická konjunktura v ČR, stejně jako její ekonomický modus operandi, dostávají se rychle do terminálního stádia.

Ekonomika závislá na montovnách s levnou pracovní silou je dle dostupných predikcí ideální kořistí automatizace, která "loví" zejména činnosti rutinní, manuální i kognitivní. Export takové produkce navíc směřuje zejména do Německa a dalších velkých zemí EU, které budou bojovat s tímtéž evolučním predátorem a na překlenovací období budou muset zaměstnat lidi, jimž automatizace "sežere" práci.

Adaptační období bude trvat roky (v optimistickém případě), spíše dekády (a pravděpodobně se dostane do permanentního stádia) a bude potřeba vytěžit reservoár práce odložené "na horší časy" do zemí, kde se pracuje levněji. V okamžiku, kdy hrozí, že nezaměstnaní začnou bořit establishment prostřednictvím dobře připravených politických parazitů, jim musíte dát v prvé řadě práci, jistotu, perspektivu.

Tak funguje aplikovaná politická Maslowova pyramida potřeb. Nová místa, která postupně automatizace vytváří, budou vyžadovat naprosto odlišné spektrum dovedností, a to zdaleka nejen pracovních. Zejména jde o mindset, změnu z pozice pasivní jednotky v systému směrem k agentu permanentní životní změny v prostředí, které se rychle mění, rekonfiguruje.

A co dělají Češi, o jejichž práci a budoucnosti je tu řeč? Naslouchají retrográdním šaškům, jako je Klaus ml. a jeho méně viditelným, zato houževnatým kopiím, jež pevně drží v rukou vzdělávací systém, jenž jediný může podpořit změnu ještě dřív, než se nyní dobře napapaným hobitkům zbortí jejich svět, pastelově nahnědo vymalovaný vrchním natěračem Milošem Zemanem. 

Rozhovor Britských listů 189

Spisovatelé Hájíček, Topol, Zábranský. Mají co říct dnešku?

26. 10. 2018

čas čtení 1 minuta


Literatura vždycky hrála v moderní historii českého národa významnou roli. Možná je rozumné se nad její současnou situací zamyslet při příležitosti stého výročí založení Československa. O významu několika současných českých autorů hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s nakladatelem a bývalým šéfredaktorem kulturní rubriky Salon deníku Právo Zdenkem Pavelkou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. října 2018.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

K tomu:






Britský milionář čelí trestnímu vyšetřování za podezření z finančních podvodů při referendu o brexitu

1. 11. 2018

čas čtení 3 minuty

 

Britský úřad  National Crime Agency, Úřad pro vyšetřování vážných zločinů, zahájil vyšetřování miliardáře Arrona Bankse a dalších osob, které jsou podezřívány, že při kampani za brexit spáchali trestné činy. Některé poslance to vedlo k požadavku, aby byl proto proces odchodu Británie z EU zastaven.

Kterak Izrael hledá spojence mezi extrémisty, zatímco ČR stále věrně stojí po jeho boku

1. 11. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Přestože zvolení otevřeného fašisty Jaira Bolsonara brazilským prezidentem vyvolalo značné pobouření v liberálních kruzích po celém světě, západní byznysmeni a investoři tuto zprávu přijali se škodolibou radostí, neboť „tropický Duterte“ hodlá privatizovat veřejné služby a radikálně snížit korporátní daně. Rovněž americký prezident Donald Trump hledí na Bolsonarův volební triumf s nelíčenou nadějí, že získal dalšího ideologicky spřízněného spojence. Slaví se i v Tel Avivu, jelikož Bolsonaro v předvolební kampani slíbil, že zavře palestinskou ambasádu v Brasílii a přesune brazilskou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. A zatímco se Netanjahuova vláda čelíc rostoucí, leč stále bezzubé kritice ze strany evropských spojenců vrhá do náruče extrémistů a autoritářů, česká diplomacie se tváří, jako by snad žádné tektonické posuny na globální světové scéně neprobíhaly.

Krajně podezřelé podnikání Andreje Babiše (oprava svěřeneckého fondu) v oblasti nebezpečných odpadů

DEZA a.s. všude, kde se podíváš, jenom ne v českých médiích, aneb nechte DEZU žít

1. 11. 2018 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Toto pond
ělí se čtenáři serveru Politico.eu mohli dočíst o snaze společnosti DEZA, a.s. z Valašského Meziříčí, vlastněné AGROFERTEM a.s., "oddalovat všemi dostupnými právními prostředky" snahy Evropské komise o regulaci nebezpečných chemikáliích, které DEZA produkuje. Jedná se především o chemikálii DEHP, která se mimo jiné hojně využívá k větší flexibilitě plastů, a která negativně ovlivňuje fertilitu a činnost plic a ledvin. Přitom právě cirkulaci plastů má Ministerstvo životního prostředí vedené bývalým vysoce postaveným manažerem AGROFERTU ambici omezovat a reflektovat tak nejnovější vědecké poznatky o škodlivosti mikroplastů na lidský organismus a na živočichy a v neposlední řadě tak naplňovat i politiku stejné Evropské komise, proti které DEZA soustavně podniká právní kroky.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v říjnu 2018

31. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 43 927.60  . DĚKUJEME!   Výdaje na provoz Britských listů byly  však 106 601.72 Kč. 

Bez větší míry finanční podpory čtenářů do několika měsíců končíme.

Zůstatek byl koncem října  2018 197 962.12 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


29796

Czexit je kolosálně hloupý. Hrozí nyní skutečně?

1. 11. 2018

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Brexitáři slibovali Britům o 50 milionů liber více každý den do zdravotnictví jako výsledek vystoupení z EU, píše učitel 1. Lékařské fakulty UK v Praze a senátor Marek Hilšer s odkazem na článek v The Observer (Guardian) Dnes jejich vláda v rozkladu, nikdo nemá důvěryhodný plán, firmy hovoří o přesunu do zemí EU a sílí hlasy po novém referendu. Propočtů ukazují, že britská ekonomika si již dnes vede hůř, než kdyby se hlasovalo pro setrvání. Británie a její konzervativní elity nepochybně Brexit přežijí. Doplatí však na něj střední a nižší třída. Lži brexitářů nepochybně přispěly k ovlivnění veřejného mínění během referenda. Dovedli Británii před nevýhodnou dohodu nebo vůbec žádnou. Naši "čexitáři" jsou stejně nebezpeční jako ti britští. Pro svůj prospěch si zahrávají s osudem a prosperitou naší země.

Pozn. Boba Kartouse: Čeští aktivní podporovatelé odchodu ČR z EU by hazardovali se společností ještě daleko více. Velká Británie má evidentně velmi stíženou pozici v okamžiku, kdy stojí jako násobně menší ekonomická entita proti zbytku EU. Představte si, v jaké pozici by asi byla země velikosti ČR, pokud by si měla vyjednávat podmínky odchodu z EU a následné bilaterální smlouvy se svými největšími obchodními (a bezpečnostními) partnery, tedy násobně většími zeměmi, s Německem, či Francií, na nichž je ČR závislá exportem. Čili, jinými slovy, jsou větší a jsou klient. Czexit je tak blbá myšlenka, že za ní musíte hledat motivaci. Motivací může být snad jedině dogma, nebo to, že dojde na příležitost k tomu překreslit alespoň trochu mapu mocenských vztahů a tím pádem ovlivnit směřování finančních toků. 
Ale k tomu s vysokou pravděpodobností nedojde, ne za současné politické konstelace. Miloš Zeman s Andrejem Babišem, kdykoliv k tomu budou vyzváni, budou svorně tvrdit, že ČR potřebuje zůstat součástí EU. Každý z nich k tomu má velmi dobré důvody.

Bídná úroveň psaní o Masarykovi a první republice

1. 11. 2018 / Martin Pleva

čas čtení 16 minut

 

Musím přiznat, že jakkoli považuji Britské listy za důležité médium, neboť se snaží v dnešní nelehké době obhajovat západní liberální hodnoty, již mnohokrát jsem byl přímo šokován, jakým tónem, jazykem a s jakou bohorovností se vyjadřují (zejm. pak J. Čulík) k tématu „Masarykovy republiky“.  Místo analytičnosti a snahy o elementární pochopení dějinných souvislostí se setkáváme s paušálními odsudky, očerňováním a zarážející nevěcností. Výjimkou bohužel nejsou ani četné polopravdy. J. Čulík se jinak sympaticky zastává demokracie, humanismu a demokratismu, ale kupodivu místo aby chápal Masaryka a celý projekt první republiky jako svého přirozeného ideového blížence, přebírá rétoriku ve své podstatě krajně pravicovou, sudetoněmeckou, příp. českou monarchistickou.

S trollingem a dalšími snahami o okupaci veřejné diskuse je nutno aktivně bojovat

Spontánní, funkční reakce na ohrožení je projevem společenské obranyschopnosti

1. 11. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Dezinformace, manipulace, vyvolávání strachu a nenávisti, rozdělování společnosti. Kampaně řízené ve prospěch mocenských zájmů s cílem destabilizovat, zmást, znejistit, znepřátelit. Takové jsou důsledky otevřeného informačního světa, který v digitální dimenzi neklade žádné překážky. Naopak, umožňuje s relativně malou investicí a relativně jednoduchým know how hýbat sociálním "vesmírem".

Běžné nástroje verifikace v informačním prostoru selhávají. Instituce apaticky přihlížejí, neboť nejsou nastaveny na měnící se podmínky. Jsou rigidní. Politický populismus, z podstaty věci parazitický, podlý a slabost zneužívající, se ovšem adaptuje okamžitě. Za stavu vedle sebe existujících "alternativních" realit se hroutí základní systém utváření sociálního prostoru pro elementární shodu.

Za takové situace musí společnost ukázat, že je schopná vytvořit si novou formu obranyschopnosti. Projevem takové obranyschopnosti nepochybně je spontánní snaha dobrovolníků bojovat proti jednomu z největších nebezpečí dneška, proti okupaci informačního prostoru, proti ohlupování a degeneraci ve prospěch pochybných či dokonce nepřátelských zájmů, ať už v žoldu, nebo z frustrace. Česká občanská společnost takovou obranyschopností disponuje.

Autor je oficiálním mluvčím skupiny Čeští elfové.

USA a Británie konečně požadují příměří ve válce v Jemenu

1. 11. 2018

čas čtení 1 minuta



Zřejmě v důsledku zavraždění komentátora Džamala Chášakdžího na saúdském konzulátě v Jemenu, které vedly k ochlazení styků západních zemí se Saúdskou Arábií, začaly Spojené státy a Británie, hlavní dodavatelé zbraní Saúdské Arábii,  ve středu důrazně požadovat, aby došlo k uzavření příměří ve válce v Jemenu, v nejhorší člověkem záměrně způsobené humanitární katastrofě.

30078

Nechte nás sakra učit dobře

Jako v Havlově absurdní hře

1. 11. 2018 / Jiří Karen

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Jsem učitelka, je mi 30 let. Učím na soukromé základní škole v jižních Čechách. Mou aprobací je český jazyk a chemie. Když jsem minulý rok nastoupila, měla jsem v hodinách poměrně velkou autonomii, snažila jsem se vést žáky v hodinách češtiny k funkčním gramotnostem v souladu s filozofií aktivizační výuky a v hodinách chemie jsem kladla důraz na experimenty, kdy bylo mou snahou, abych vyvolala v žácích zájem o předmět a fascinaci přírodou. Všechno to skončilo letos v září.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Nová studená válka

31. 10. 2018

čas čtení 5 minut

Na místech masakrů se vždy nacházejí hromady těl, píše David Brooks. Ať už jde o synagogu, kostel, noční klub či školu, vždy je tu vražedná zbraň, nebo rovnou arzenál. Vždy se setkáte s přeživšími, kteří se tisknou k sobě navzájem, plačíce v malých hloučcích venku. Ale vždy je tu ještě také něco jiného.

Postpravdivá éra: Když společnost "konečně" doopravdy neexistuje

31. 10. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Francouzský filozof vědy Bruno Latour upozorňuje na nefunkčnost představy, že by "čistá vědecká fakta" mohla někoho ve veřejné debatě o něčem přesvědčit ZDE. Podle Latoura fakta v debatě fungují jedině tehdy, jsou-li podporována společnou kulturou, důvěryhodnými institucemi, víceméně slušným veřejným životem, víceméně spolehlivými médii. Jinak se společnost rozdělená na "kmeny" s vlastními, navzájem znepřátelenými narativy a ideologiemi nedobere v debatě ničeho.

Mezitím v Absurdistánu 88:

Stačí, když se nekrade

31. 10. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Situace po komunálních volbách se pomalu uklidňuje. Po zveřejnění oficiálních výsledků se ukázalo, že strana Právo a spravedlnost si vlastně vedla v místních samosprávách lépe, než se původně očekávalo, takže na rozdíl od toho, co jsem napsal minulý týden, zřejmě bude schopna převzít moc ve více okrscích než jen ve dvou. Avšak ty oficiální výsledky nám umožnily získat také některé další nové informace.

Babišova firma bude dál vyrábět jedovatou, zdraví ohrožující chemikálii

31. 10. 2018

čas čtení 3 minuty

Babiš: "Agrofert nevlastním."

Chemička, která je součástí koncernu, který založil nynější český premiér Andrej Babiš, má v nejbližších dnech dostat svolení, aby dále vyráběla nebezpečnou látku, navzdory protestům od ekologických organizací, píše server Politico.

Firma DEZA používá intenzivně soudů k ochraně svých podnikatelských zájmů. Mnohokrát žalovala Evropský úřad pro chemikálie (ECHA), aby zabránila jeho pokusům regulovat chemikálie, které tato firma vyrábí, nebo aby zveřejnila informace o tom, do jaké míry jsou bezpečné či nebezpečné.

Americký prezident tvrdí, že ústavní právo může zrušit exekutivním výnosem:

Trump chce znemožnit získávání občanství narozením

31. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump plánuje prosadit exekutivní nařízení, které by zrušilo právo na občanství pro děti narozené ve Spojených státech rodičům z cizích zemí a imigrantům, včetně ilegálních. Sdělil to v rozhovoru publikovaném v úterý zpravodajským serverem Axios.

EU se připravuje na vypadnutí Británie z evropské organizace bez dohody

31. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

 
Evropská unie zintenzivňuje své přípravy na odchod Británie z evropské organizace bez dohody. Evropští diplomaté v úterý rozhodli, že se v listopadu bude konat série seminářů ohledně toho, co se má stát s právy občanů, s leteckým provozem, s pozemní dopravou, s celními opatřeními, s imigrační kontrolou a s finančními službami.

Theresa Mayová znovu minulý týden v parlamentě odmítla návrh Evropské unie pro řešení hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, což EU považuje za porušení předchozí dohody z prosince 2017.

Evropská unie nemá žádné plány pro prodloužení článku 50 o odchodu Británie z EU mimo datum 29. března 2019 a prodloužení setrvání Británie v EU za datum voleb do Evropského parlamentu dne 23. května 2019 je právně nemožné, pokud se Británie těchto voleb už nebude účastnit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Největší hrozbou je nacionalismus

31. 10. 2018

čas čtení 7 minut

V pořadu rozhlasové stanice BBC Radio Scotland k stému výročí vzniku Československa, který se vysílal v neděli, byl interviewován vnuk posledního rakouského císaře Karl von Habsburg. Rozhovor nám přišel zajímavý, zde je jeho překlad do češtiny:


Můj dědeček začal velmi brzo zastávat názor, že za specifických okolností válku absolutně nepůjde vyhrát. A že by bylo nesmírně obtížné uvažovat o tom, co se stane, když se válka vydá jakýmkoliv směrem. Věděl také, že je problematické mít partnerství s Německem, které předpokládalo jenom naprosté vítězství ve válce a odmítalo jakoukoliv jinou možnost. Bylo to velmi složité, protože dědeček pořád uvažoval o tom, jak tu válku ukončit.  To bylo to hlavní, na co pořád myslel. Jak můžu zabránit tomu, aby lidi umírali, jak můžu zastavit to utrpení. Byl v podstatě ochoten i vzdát se určitých území, jen aby dosáhl míru. Ale ono to bylo v partnerství s Německem nemožné.

Džamal Chášakdží byl uškrcen okamžitě, jak vstoupil na konzulát

31. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Jakmile novinář Džamal Chášakdží vstoupil v Istanbulu na saúdský konzulát, byl okamžitě uškrcen. Pak byla jeho mrtvola rozřezána a zničena. Byla to předem pečlivě připravená vražda, konstatoval istanbulský hlavní prokurátor v prvním oficiálním potvrzení, jak Chášakdží zemřel.

Ještě k stému výročí založení Republiky československé

31. 10. 2018

čas čtení 41 minut

V souvislosti se stým výročím založení nezávislého československého státu a rolí T.G.  Masaryka si myslím, že bychom měli znovu v zájmu diskuse dát do vydání mou rozsáhlou recenzi knihy Mary Heimannové Czechoslovakia: The State that Failed, která vyšla v roce 2009 v prestižním americkém nakladatelství Yale University Press. Od té doby vyvolala tato knížka zuřivé reakce mnohých českých recenzentů, avšak mimo jiné se o ní konala i smířlivá debata v horní komoře parlamentu ČR.

Hned v době prvního vydání této knihy (mezitím vyšlo mnoho dotisků) jsem napsal tuto rozsáhlou recenzi. Myslím si, že je důležitá, protože i když jedno české nakladatelství na tuto knížku s její autorkou uzavřelo smlouvu pro český překlad, po jejím podepsání ji zase zrušilo, takže knížka nevyšla česky a nemůže v ČR přispět k veřejné diskusi, jaká se například konala v tom Senátu.

Chtěl bych upozornit, že kniha Heimannové a její přístup k československým dějinám není nijak výjimečná - existuje celá řada za posledních cca 10 let v angličtině vydaných knih mladých anglosaských historiků, specializujících se na středoevropskou historii, a jejich soudy se od úsudků Heimannové nijak zvlášť neodlišují.

Přečetl jsem si tuto svou recenzi po letech znovu a připadá mi umírněná, férová a rozumná. Že kniha i recenze vyvolává mezi Čechy takové emoce, mě upřímně řečeno ohromuje. Tato recenze původně vyšla v Britských listech - a v tehdejších Literárních novinách - v říjnu 2009. ZDE (JČ)


Mary Heimannová

28. října 2009 vycházejí v americkém akademickém nakladatelství Yale University Press nové dějiny Československa od americké autorky Mary Heimannové, působící na Strathclyde University v Glasgow ve Skotsku Czechoslovakia: The State that Failed (Československo: Stát, který selhal). Profesionální historička Heimannová, jejíž předchozí kniha se zabývala katolickou spiritualitou v Británii 19. století (Catholic Devotion in Victorian England, Oxford, Clarendon Press, 1995), se před časem rozhodla nastudovat a napsat moderní historii menšího evropského národa, aby se zjistilo, jak odolával mezinárodním tlakům.

Children in Czechia are persecuted by bailiffs

30. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Hundreds of children in the Czech Republic are burdened by unpayable debt and are victims of bailiffs. These debts originate from minor offences, such as travelling on public transport without ticket. The debt of the original cost of the public transport ticket plus a small fine grows uncontrollably due to high fees imposed on the debtor by private bailiffs operating in the Czech Republic.

In the city of Pilsen, western Bohemia, 368 children have become victims of bailiffs in this way. In the northern city of Ústí nad Labem, the number of affected children is even higher.

A 14-year-old girl in Czechia has attempted suicide due to racist bullying

30. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

 

A 14-year-old Roma girl with excellent academic results cut her wrists in a school toilet, trying to commit suicide due to racist bullying by her fellow-students, who systematically mocked her for being a Roma. The girl was forced to leave the school.

Source in Czech HERE
 

Meanwhile, on Sunday 28th October, on the occasion of the centenary of the foundation of the Czechoslovak Republic on 28th October 1918, Czech President Miloš Zeman decorated Ivanka Kohoutová, the headmistress of the secondary nursing school in Prague 10, who had expelled a Somali student for submitting a complaint that the school was preventing her from wearing a hijab. Zeman gave Ms Kohoutová a medal for her "struggle with an intolerant ideology and for acting in the interest of the Czech state".




Obrovské rozdíly v postojích vůči menšinám ve východní a v západní Evropě

29. 10. 2018

čas čtení 3 minuty

Analýza také poukazuje na obrovskou propast v postojích vůči nacionalismu, potratům a právům homosexuálů

Navzdory pádu železné opony a rozšíření EU na východ se postoje lidí ve středovýchodní Evropě podstatnou měrou liší od postojů lidí v Evropě západní, zjistily průzkumy Pew Centre prováděné na základě dotazů 56 000 dospělých občanů.

Méně než 50 procent respondentů ze středovýchodní Evropy by bylo do rodiny ochotno přijmout muslima či žida. V západní Evropě je to více než 50 procent občanů. Výjimkou jsou jen Chorvatsko a Itálie.

Vast differences across Europe in public attitudes toward Muslims

Muslimové v Pittsburghu vybrali pro židovské oběti masakru v synagoze 70 000 dolarů

30. 10. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ředitel islamistického centra v Pittsburghu oznámil, že tamější muslimská komunita sebrala více než 70 000 dolarů pro židovské oběti masakru v Pittsburské synagoze a pro jejich rodiny.


Hrabě Thun se v rozhovoru s TGM hluboce mýlil

30. 10. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Chtěl bych napsat pár slov k dojmu, kterým na mne působil rozhovor hraběte Thuna s TGM, jak ho ztvárnilo České století Roberta Sedláčka. Nejprve bych chtěl zdůraznit, že mám osobní sympatie pro 18. století, pro osvícenou nadnárodní monarchii, v níž neexistuje jazykový nacionalismus. Jenže z mnoha důvodů během 19. století projekt „osvícené monarchie“ selhal a samo Rakousko se po napoleonských válkách odklonilo od josefinského dědictví k ustavení tzv. svaté aliance, do níž patřilo ještě Rusko a Prusko. Všechny tyto státy se staly zdrojem velkých problémů.

Češi na Versailleské konferenci tvrdili, že Němců je v Čechách jen "800 000", ve skutečnosti jich byly 3 miliony

30. 10. 2018

čas čtení 8 minut

Pozn. red.: Několik čtenářů se opět ozvalo s námitkou, že prý na Versailleské konferenci západní spojenci "dobře věděli", kolik žije na území Čech Němců. No, tak nevěděli. Zde je citace s řadou západních zdrojů, které svědčí o tom, že západní spojenci byli nakonec nemile překvapeni lžemi Čechů. Výňatek z knihy Mary Heimannové Czechoslovakia: The State that Failed (Yale, 2007) jsme publikovali poprvé v roce 2014.

K tomu však opravu: V nedávném článku Jana Čulíka "Jak nosný byl Masarykův projekt nezávislého Československa?" byla v důsledku překlepu lživý počet Němců, údajně žijících na českém území, uveden jako "300 000", ve skutečnosti uváděla česká delegace lživé číslo 800 000 (i když Němců žijících v ČSR byly asi tři miliony). Za překlep se omlouváme, byl opraven.


Několik čtenářů, podepsaných i nepodepsaných, se dotazuje na zdroj informace, že Masaryk a Beneš lhali západním Spojencům, že v Čechách žije daleko méně Němců, než tomu bylo ve skutečnosti, což pak československé politiky na Západě posléze zdiskreditovalo. Jeden čtenář vyjádřil pochybnosti, že je prý nepravděpodobné, že by západní Spojenci si tuto údaje nezkontrolovali. Tak - nezkontrolovali. Dodnes je povědomí o střední Evropě v centrech rozhodování velmocí minimální. Základní informace najdete v knize Mary Heimannové Czechoslovakia: The State that Failed, Yale University Press, 2009 a další vydání. Je to publikace, která je nyní globálně považována za základní zdroj informací o dějinách Československa. Bohužel, v ČR nevyšel její překlad.

Zde je stručná ukázka z pasáže týkající se Versailleské konference. V publikaci Mary Heimannové naleznete i další bibliografii k této věci. (JČ)

Monitor Jana Paula : O těle, duši a štěstí člověka

30. 10. 2018 / Jan Paul

čas čtení 8 minut



Článek Borise Cveka „O křesťanství a biologismu“ je psán možná v dobré vůli, nicméně, jeho dobře míněné úvahy autora jsou v mnoha ohledech silně účelové, zavádějící, a teologicky naprosto mimo. Tvrdit, že biologismus je nadřazením biologického pohledu na člověka nad jeho duchovní nebo lidský rozměr, je nesmysl. Autor jako vědecký pracovník moc dobře ví, že křesťanství přece nezná jen duši, ale uznává i tělo, a respektuje i vědu jako schopnost lidského poznání svěřeného Boží vůlí, a to ve všech směrech, tedy i v biologii, která je relevantní součástí člověka. Ovšem na člověku je, jak s ní zachází. Věda a biologismus tedy není samo o sobě nic špatného, špatné jsou úvahy a rozhodování lidí, třeba zmiňovaných nacistů.

Úprk od teritoriálního nacionalismu byl v Evropě v 19. století široce rozšířený

29. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážený pane Čulíku, vždycky jsem měl za to, že se alespoň trochu snažíte o objektivnost, ale tentokrát o tom dost pochybuji, píše  Bronislav Müller.

Josef Jungmann rozhodně nebyl zakladatelem jazykového nacionalismu, byl to trend v celé Evropě 1. poloviny 19. století. Především Italové a naši sousedi Němci už nechtěli vyznávat teritoriální nacionalismus neapolský, toskánský, bavorský, anhaltský či pidiknížectví Sasko-Coburg-Gotha a přešli k nacionalismu jazykovému a požadavku na sjednocení pod pozdějším heslem „Ein Volk, ein Reich“.

Takže i kdybychom mi Češi zůstali u teritoriálního nacionalismu, utekli by nám sudetští Němci nejspíš k tomu jazykovému.

P.S.: Opravdu jste si jist, že většina Turků v Německu vyznává nacionalismus regionální a ne jazykový?

P.S.2: Jak to bylo s profesorem Masarykem?

Babiš, Zeman. Žádná koncepce, žádná strategie

29. 10. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Včerejší rozhovor se Zemanem a Babišem na ČT byl zajímavý. Zeman nepřekvapil, v lepších chvílích jalově panwerichoval, v horších mu zasvítila očička a rýpal do těch, které nemá rád. Nic nového.

U Babiše se opět ukázalo, jak je zcela prostý jak hodnot, tak názorového ukotvení. Vize pro Českou republiku? "Sjednotiť sa, tahnúť za jeden provaz", level Milouš Jakeš. (Četl vůbec svou vlastní knihu?) Otázka na to, kdo je jeho vzorem, ho překvapí, chvilku mu rejdí oči, pak ze sebe dostane, že Tomáš Baťa. Nic proti Baťovi, ale to je uvažování byznysmana, nikoli politika. Manažerismus. Z otázky na náš vztah k Rusku se zcela vykroutil, Zeman taky. Dobrá dvojka.

Prezidentem Brazílie byl zvolen fašista

29. 10. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


 
Stejně jako se to bohužel děje i jinde ve světě, i v Brazílii získal moc fašista.  55% Brazilců se rozhodlo zvolit extrémistu za hlavu národa v 7. ekonomice světa, v 6. největší zemi světa co do počtu obyvatel a v 5. největší zemi světa co do územní velikosti.

Zvolení  kandidáta, který otevřeně vyjadřuje   opovržení vůči minimálním standardům demokracie vážně ohrožuje současnost i budoucnost jedné z nejdůležitějších rozvíjejících se ekonomik světa.

Nacházíme se v nejnebezpečnější etapě lidských dějin?

29. 10. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Trumpova administrativa se doslova vyžívá v boření pilířů, na nichž bez nadsázky stojí přežití lidstva coby biologického druhu. Jestliže odstoupení Spojených států od klimatické dohody představuje cílenou sabotáž globálního boje s klimatickými změnami, vypovězení smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) lze chápat jako vysoce rizikový flirt s jaderným Armageddonem. Uvědomují si prezident Trump a jeho poradce pro národní bezpečnost John Bolton, jenž v tichosti lobboval za zrušení INF, že vědomě prohlubují dvě největší hrozby, jimž v současnosti čelíme? 

 12978

K regulaci umělé inteligence potřebujeme nové zákony

29. 10. 2018

čas čtení 3 minuty


Mark Zuckerberg patří k miniaturní skupince osob, které globálně rozhodují a utvářejí svět, v němž se spojuje lidská a umělá inteligence za účelem shromažďování a využívání osobních informací miliard lidí. Komisaři Evropské unie pro ochranu dat a pro soukromí patří k nejlepším zástupcům veřejnosti, kteří by měli vést s Zuckerbergem smysluplnou debatu.

Britská Royal Society právě vydala novou publikaci o etických a právních výzvách spojených se vznikem umělé inteligence. Jeden příspěvek je od vysokého činitele Evropské komise, Paula Nemitze, jednoho z tvůrců GDPR, která vešla v platnost letos v květnu.

Human Rights Watch: 10 otázek, které musí zodpovědět saúdský korunní princ

29. 10. 2018

čas čtení 1 minuta



1. Proč provádí i nadále saúdská koalice, v Jemenu protizákonné útoky a řádně je nevyšetřuje a neposkytuje civilním obětem odškodné?

2. Proč uvěznila Saúdská Arábie prominentní zastánkyně práv žen a kdy je propustí?

Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
24629