19567

Marx-Leninova kštice, Zápotockého slepice a z ÚSTRu Gustávovu bustu

28. 3. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 16 minut


Bylo ráčilo

Možná kdyby znovu byli ráčili a obnovili výstavku úspěchů socialismu na našem území, tak by se nejedni v ústavu zkoumajícím totalitu moc divili, jaký zájem vzbudili. Kolik dnešní demokratické populace by ihned směnilo jistotu let minulých za nejistotu přítomného bytí v dnešním občanském bití.

A ne, není to, že by milovali minulý socialistický režim totalitní komunistické strany, jen si nemysleli, že se jedněch zbaví a druzí podobní prvním jim tady nalezou oknem.

Demonstrace na Den učitelů

28. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

Asi tisíc lidí demonstrovalo v úterý proti ostudně nízkým platům univerzitních učitelů v humanitních oborech v ČR.


K tomu: Proč mají pracovníci univerzit tak nízké platy?

Rozhovor Britských listů 584. Otrava řeky Bečvy: Problém, který se nevyšetřoval

27. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Symbolickým signálem rozkladu české státní správy i českého soudnictví je nedávný připad otravy řeky Bečvy, při níž zahynuly tuny ryb. Úřady vyloučily vinu Babišovy firmy Deza a arbitrárně ji uvalily na podnik Energoaqua, který se skandálem nemá vůbec nic společného. V této věci nyní probíhá zdlouhavý soudní proces. V tomto Rozhovoru Britských listů mluví o tomto skandálu Jan Čulík s profesorem Ivanem Holoubkem z Výzkumného střediska pro toxické sloučeniny v životním prostředí. Rozhovor se vysílá na kabelovce Náš Region od úterý 28. března 2023.

Česká inspekce životního prostředí bagatelizuje ekologickou katastrofu na Bečvě. V řízení o uložení nápravných opatření nenavrhuje žádné zásadní kroky

27. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Tisková zpráva

V červnu 2021 podaly spolky Arnika, Vsetínské fórum a místní organizace Českého rybářského svazu Hustopeče nad Bečvou, žádost o uložení nápravných opatření podle zákona o předcházení ekologické újmě a o její nápravě, v souvislosti s únikem velkého množství neznámých látek 20. září 2020, který vedl k následné otravě a úhynu živých organismů na mnoha kilometrech řeky Bečvy. Je to vůbec poprvé, kdy k postupu podle zmíněného zákona dochází.

Ruská agrese na Ukrajině: podle starosty bylo nad Kyjevem po výbuchu sestřeleno několik bezpilotních letounů

28. 3. 2023

čas čtení 10 minut

 
Kyjevská protivzdušná obrana sděluje, že sestřelila 13 dronů zapojených do nočního útoku na ukrajinské hlavní město, který vyvolal požáry, ale nezpůsobil žádné oběti


- Suspilne, ukrajinský státní vysílač, na svém oficiálním kanálu Telegram informuje, že v úterý ráno byla zasažena pohraniční obec Černatske v Sumské oblasti
. Píše: "Bylo zaznamenáno 20 zásahů, pravděpodobně hlavňovým dělostřelectvem. Poškozena byla infrastruktura obce - kulturní dům a dětské hřiště a také pět soukromých domů."

- Ministerstvo obrany Spojeného království uvádí, že 10. tankový pluk Ruska nese hlavní tíhu útoku na Avdijivku a pravděpodobně ztratil "velkou část svých tanků" při pokusu o obklíčení města z jihu.

Uvedla, že pluk patří k 3. armádnímu sboru, prvnímu novému velkému útvaru, který Rusko postavilo na podporu své invaze od srpna 2022, a navzdory období výcviku v Bělorusku útvar "zřejmě vykazuje omezenou bojovou účinnost".


- Podle nejnovější aktualizace generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny ruské síly za posledních 24 hodin podnikly 24 leteckých úderů, 12 raketových úderů a provedly 55 útoků z raketových salvových systémů.

Raketový úder ve městě Slovjansk poškodil výškové budovy a soukromé domy, což si vyžádalo mrtvé a zraněné civilisty - čísla však nebyla bezprostředně k dispozici. Samostatný nálet ve městě Bersyslav rovněž způsobil škody na civilní infrastruktuře.

Podle aktualizace provedly ruské síly rovněž útoky s 15 údernými bezpilotními letouny typu Shahed-136. Čtrnáct z nich bylo ukrajinskými obránci zničeno.

Ve stejném období provedlo ukrajinské letectvo devět úderů proti ruským silám a jeden útok na protiletadlový raketový komplex. Ukrajinští vojáci rovněž sestřelili pět průzkumných bezpilotních letounů různých typů.

Raketové síly a dělostřelectvo rovněž zasáhly tři kontrolní body a prostory soustředění, dělostřeleckou jednotku v palebném postavení, muniční sklad, sklad pohonných hmot a "další dva důležité cíle".

 19468

Statisíce lidí pokračují ve stávkách a protestech ve Francii

28. 3. 2023

čas čtení 5 minut


Očekává se, že se statisíce lidí v úterý zúčastní pouličních protestů a stávek po celé Francii. Demonstrace pokračují kvůli tomu, že Emmanuel Macron využil ústavní výkonné pravomoci k prosazení nepopulárního zvýšení věku odchodu do důchodu.

Protestní hnutí proti zvýšení věku z 62 na 64 let je největší domácí krizí Macronova druhého funkčního období, přičemž se očekává, že úterní stávky se dotknou rafinerií, svozu odpadků, železniční dopravy, letecké dopravy a škol. Úřady v Paříži a několika městech se připravují na střety mezi policií a protestujícími.

 20116

Izrael: Netanjahu oznámil odklad plánu reformy soudnictví

28. 3. 2023

čas čtení 7 minut

 
Premiér po masových protestech odkládá kontroverzní návrhy na příští zasedání parlamentu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že po 12 týdnech eskalace politické krize odkládá návrhy své krajně pravicové vlády na revizi soudnictví.

Netanjahu v pondělí prohlásil, že své stěžejní změny v soudnictví odloží na příští zasedání parlamentu, a uvedl, že chce poskytnout čas na hledání kompromisu ohledně sporného balíčku se svými politickými oponenty.



Bohumil Hrabal na univerzitě v Glasgow

28. 3. 2023 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Velký český spisovatel Bohumil Hrabal měl 28. března narozeniny. Narodil se 28.3. 1914.

Zde je má fotka pořízená během jeho návštěvy na univerzity of Glasgow v květnu 1990. Vzal jsem pana Hrabala na výlet, vepsal mě to jedné své knížky. Šíleně přeháněl. ("jeli jsme tři sta kilometrů...")

 

 16964

O politických kompromisech a realitě

27. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


O Otázkách V. Moravce, jak proběhly tuto neděli, je velmi obtížné psát. Hlavním tématem, jak se mi zdálo, bylo stavební spoření. Jeho zrušením by se ušetřily asi 4 miliardy ve státním rozpočtu (srovnejme to se schodkem sto miliard, způsobený snižováním daní během rušení superhrubé mzdy v režii ODS + Ano + SPD). V pořadu se k tomu vyjadřovali čtyři lidé: Ivan Bartoš jako ministr pro místní rozvoj za piráty, Klára Dostálová z Hnutí Ano, která dříve vedla stejný rezort, ekonom Petr Zahradník a výkonná ředitelka Svazu měst a obcí, paní Radka Vladyková.

Ruští vojáci si stěžují, že jejich velitelé použili zátarasy, aby jim zabránili v ústupu

28. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Příslušníci ruské útočné jednotky na videu konstatují, že nás nadřízení "chtějí popravit" po "obrovských" ztrátách na východní Ukrajině


Členové nedávno zformované ruské útočné jednotky tvrdí, že jejich velitelé nasadili vojáky, aby jim zabránili v ústupu, a vyhrožovali jim smrtí poté, co utrpěli "obrovské" ztráty na východě Ukrajiny.

Ve videu adresovaném prezidentu Vladimiru Putinovi skupina asi dvou desítek mužů ve vojenských uniformách sděluje, že jsou zbytky jednotky Bouře, která spadá pod ministerstvo obrany.

 17295

Ve skeptické době si uvědomte, že vakcíny fungují - a naše děti je potřebují

28. 3. 2023

čas čtení 6 minut



Covid urychlil úpadek očkování. Musíme pro vakcíny najít silnější argumenty a zajistit, aby je mohl dostat každý


V roce 1959 zemřel ve věku 29 let nadějný anglický fotbalista Jeff Hall na obrnu. Jeho smrt vyvolala v Británii šokové vlny a způsobila okamžitou změnu postoje k očkování - od samolibosti k náhlému spěchu na kliniky. Vakcína proti dětské obrně byla k dispozici již tři roky, ale zájem o ni byl nízký. Po Hallově smrti byla poptávka tak vysoká, že se vakcíny musely začít dovážet z USA. Jak napsal deník Daily Express: "Za posledních 10 let zemřelo v Anglii a Walesu na dětskou obrnu více než 3 000 lidí. Ale stačila smrt jednoho fotbalisty, aby se lidé začali hrnout na kliniky." Po více než půl století se možná vracíme k samolibosti, pokud jde o očkování dětí, píše Devi Shridhar,profesorka globálního veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku.

 20124

Designérská šance

28. 3. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 7 minut

Foto Štěpánka Paseková

Není to tak dlouho, co se v loňském roce, v Praze zavřely brány za již čtyřiadvacátým ročníkem Designbloku, jenž ve dvou výstavních prostorech: Gabriel Loci v Holečkově ulici a Uměleckoprůmyslovém muzeu hostil největší středoevropskou přehlídku designu, módy a šperku s tématem „Les jako zdroj života“, na níž své novinky představilo přes 178 vystavujících z řad etablovaných firem, značek, studií, mezinárodních hvězd, nezávislých tvůrců i talentovaných nováčků. Každoročně tak všichni zúčastnění dostávají jedinečnou designérskou šanci prezentovat svou tvorbu a svá díla veřejnosti. Jeho živoucí tepnou, se stala Designérie, kterou dvě mladé kreativní návrhářky nejen, že umístily do proskleného ambitu Gabriel Loci, ale ještě ho stihly proměnit na hravý les plný hub, Monika Matějková a Veronika Watzková alias MY DVĚ.

Děvčata, jak jste se vlastně dala dohromady?

 19447

Hospodaření OSBL za únor 2023

2. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V únoru 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 696,36  Kč,  výdaje byly 48 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů 583. Hledat byt v žádném případě nemůže moje manželka

18. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

Bohumil Kartous hovoří s Jaroslavem Mikou, aktivistou ze skupiny Češi pomáhají, hrdinou filmu Robina Kvapila More Miko, který zaznamenává jeho dlouholeté, dosud neúspěšné úsilí přimět vládnoucí české politiky, aby do země přijali padesát uprchlických dětí, které přišly o rodiče. Že to čeští politikové odmítli udělat, je jedna z největších sprosťáren, jaké se dopustil český režim za posledních více než třiatřicet let. Šokující také je, že Jaroslav Miko a jeho rodina musejí počítat s každodenním tvrdým rasismem v České republice. Jak byste si s něčím takovým poradili vy? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 24. března 2023.

Novým předsedou Skotské národní strany byl zvolen Humza Yousaf

27. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Dosavadní skotský ministr zdravotnictví porazil své (poněkud potrhlé) soupeřkyně a nahradil Nicolu Sturgeonovou po kampani, která odhalila hluboké rozpory ve straně


Humza Yousaf byl zvolen prvním šéfem Skotské národní strany, který pochází z etnické menšiny. Stalo se tak po bouřlivé kampani, která odhalila hluboké rozpory ve straně, jež dominovala skotské politice pod vedením jeho předchůdkyně Nicoly Sturgeonové.

Národní tajemnice SNP Lorna Finnová oznámila, že účast při volbě šéfa strany byla 70 %. V případě prvních preferencí v systému STV získal Yousaf 24 336 (48 %), Kate Forbesová 20 559 (40 %) a Ash Reganová 5 599 (11 %) hlasů. Ve druhé fázi hlasování získal Yousaf 26 032 (52 %) a Forbesová 23 890 (48 %). O novém šéfovi strany hlasovali její členové.

 17738

Megastávka v Německu: Protesty proti drahotě

27. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

Miliony Němců čelí narušení dopravy v rámci "megastávky" životních nákladů

Pondělní zastavení dopravy se týká zaměstnanců letišť, železnic, autobusů a metra


Německé cestující do práce čekají v pondělí vážné potíže. Zaměstnanci v dopravě po celé zemi uspořádali stávku, aby prosadili zvýšení mezd v souvislosti s prudkou inflací.

Zaměstnanci letišť, přístavů, železnic, autobusů a linek metra ve velké části největší evropské ekonomiky vyslyšeli výzvu odborových svazů Verdi a EVG, a účastní se 24hodinového přerušení práce.

Izraelský prezident po masových protestech vyzval k zastavení revize soudnictví

27. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Tisíce lidí vyšly v neděli do ulic poté, co Benjamin Netanjahu propustil svého ministra obrany za to, že se postavil proti kontroverzním změnám.


Izraelský prezident vyzval vládu, aby zastavila ostře kritizovanou revizi soudnictví, den poté, co premiér Benjamin Netanjahu propustil svého ministra obrany za to, že se proti tomuto kroku postavil, což vyvolalo masové pouliční protesty.

"V zájmu jednoty izraelského lidu, v zájmu odpovědnosti vás vyzývám k okamžitému zastavení legislativního procesu," uvedl Isaac Herzog na Twitteru.


 18695

Ukrajinští uprchlíci se stále častěji stávají terčem sexuálního vykořisťování, zjistil výzkum

27. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Analýza návštěvnosti vyhledávačů ukazuje, že od ruské invaze roste zájem o ukrajinskou pornografii

Podle výzkumu se zvýšil zájem o pornografii, v níž se údajně objevují ukrajinští uprchlíci, kteří jsou stále častěji cílem sexuálního vykořisťování.

Výzkumníci společnosti Thomson Reuters zjistili, že ukrajinští uprchlíci se mohou stát oběťmi obchodníků s lidmi na místě i kybernetických voyerů.

Netanjahu vyhodil ministra obrany, jenž naléhal na odklad zákona, který má oslabit Nejvyšší soud

27. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odvolal ministra obrany Yoava Gallanta poté, co ten vyzval k zastavení vládního plánu na omezení soudních pravomocí


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odvolal svého ministra obrany Yoava Gallanta pouhý den poté, co se stal prvním ministrem, který vyzval k zastavení sporného vládního plánu na revizi soudní moci v zemi.

Tento krok, oznámený v jednořádkovém prohlášení premiérova úřadu, prohloubil již tak dramatickou domácí krizi - jednu z nejvážnějších v izraelské historii -, kterou odstartoval vládní návrh na větší kontrolu nad výběrem soudců Nejvyššího soudu a na omezení pravomocí soudu vůči parlamentu.




K tomu:

Rozhovor Britských listů 582. Jedna z největších odporností, jaké se ČR dopustila od roku 1989

18. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



S filmovým režisérem Robinem Kvapilem hovoří Bohumil Kartous o jeho novém filmu More Miko, o aktivistovi Jaroslavu Mikovi, který založil skupinu Češi pomáhají a snažil se - dosud bezvýsledně - přesvědčit české politiky, včetně Babiše a Hamáčka - aby Česká republika přijala padesát uprchlických dětí, které přišly o rodiče. Nepodařilo se. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá od úterý 21. března 2023 na kabelovce Náš Region.

 18235

Ekonomové: Ruští siloviki se stávají "novou střední třídou"

27. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

Zlepšení reálných příjmů Rusů a snížení chudoby je možné pouze s růstem globální ekonomiky a uvolněním sankcí proti Rusku. Ale i v tomto případě se střední třída zmenší a bude se stále více skládat ze siloviků, tvrdí studie Institutu pro sociální politiku Vysoké školy ekonomické Národní výzkumné univerzity v Moskvě.

 18992

Co skutečně přinesla čínská návštěva v Moskvě?

27. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

O politické složce a praktickém obsahu návštěvy Si Ťin-pchinga v Rusku toho již bylo řečeno dost. Nebylo dosaženo žádného skutečného průlomu, žádné slibné dohody slibující Rusku další prosperitu. Alespoň nic takového nebylo vidět ani v oficiálních komuniké, ani v pateticky hysterických deklamacích propagandistického gangu, píše ruský blogger Jechydnij Douglas.

Rozhovor Britských listů 581. Co čeští oligarchové za úřadování Petra Pavla?

12. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



Nezdá se, že stabilní budoucnost české demokracie byla v nadcházejícím období pevněji zajištěna. Navzdory odchodu Václava Klause a Miloše Zemana je destabilizující vliv českých oligarchů, ovládajících politiky, stále velmi silný. O tom hovoří Jan Čulík s Albínem Syberou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 17. března 2023.

Rozhovor Britských listů 579. Je posedlost české vlády jadernou energetikou cesta do pekla?

7. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



Podobně jako v jiných oblastech, i v oblasti energetiky je, zdá se, česká vláda zaseklá v zastaralých konceptech z dávné minulosti. Jakoby v energetické strategii napodobovala chování někdejšího komunistického režimu. Jan Čulík o tom hovoří s energetickým expertem Edvardem Sequensem z organizace Calla. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 7. března 2023.

29762

"Dieta sociálních médií". Jak jsou "populárně" posilovány patologické poruchy příjmu potravy

27. 3. 2023

čas čtení 5 minut

S nedávnými zprávami, které zjistily, že 91 % dospívajících ve Velké Británii a USA používá sociální média a že více než 50 % kontroluje své účty alespoň jednou za hodinu, se vědci rozhodli podívat se na vliv tak velkého používání sociálních médií na obavy o vnímání těla a patologii stravování u mladých lidí.

 20087

Mohla by v totalitním Rusku vzniknout demokracie?

27. 3. 2023

čas čtení 9 minut

Při rozlišování mezi autoritářstvím a totalitou existuje jeden jemný bod, kterému, jak se mi zdá, dnes není věnována dostatečná pozornost. Pokud se na problematiku podíváte z pohledu korelace těchto režimů s "klasickými" politickými formami, pak je autoritářství nejspíše despotismem, tedy antipodem monarchie, ale totalitarismus je spíše "ochlokracií", tedy tzv. antipodem demokracie. Proč je to důležité? V každodenním životě je totalita vnímána jako krutá forma autoritářství, ale nic víc. Proto se předpokládá, že pokud je autoritářství obvykle léčeno demokracií (což je v podstatě pravda), pak lze totalitarismus vyléčit ještě větší demokracií. Ale bohužel "není všechno tak jednoduché" a totalitu demokracie nevyléčí. Alespoň ne ihned po skončení akutní fáze, píše Vladimir Pastuchov.

 19301

Útok na Nord Stream a Putinův tajný konvoj

27. 3. 2023

čas čtení 9 minut

Ruské námořnictvo údajně krátce před výbuchy operovalo s miniponorkou poblíž ropovodů Nord Stream. To vyvolává otázky ohledně vyšetřování, píšou Jonas Mueller-Töwe, Oliver Alexander, Carsten Janz a Lars Winkelsdorf.

 19947

Většina amerických voličů nepodporuje "konzervativní" agendu ve školách, ložnicích a nemocnicích

Průzkum IPSOS: Biden v preferencích vede nad Trumpem i DeSantisem

27. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

Bývalý prezident Donald Trump vede republikánské primárky, získal 44 % republikánské podpory, následovaný guvernérem Floridy Ronem DeSantisem (30 %). Bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová získává 3 % hlasů. Podíváme-li se na všeobecné volby, mezi registrovanými voliči jsou prezident Joe Biden (41 %) a Ron DeSantis (39 %) v boji o Bílý dům takřka vyrovnáni, zatímco v přímém souboji s Donaldem Trumpem (37 %), má Biden (42 %) mírný náskok. V trojboji mezi Bidenem (41 %), DeSantisem (27 %) a Trumpem (18 %) získává Biden největší podporu, zatímco Trump je spoiler.

Dvě třetiny registrovaných voličů (66 %) tvrdí, že Donald Trump by neměl v roce 2024 kandidovat na prezidenta, a podobný počet říká, že Biden (67 %) by neměl kandidovat. Registrovaní voliči také uvádějí, že je méně pravděpodobné, že budou hlasovat pro kandidáta, který podporuje zákony, které zakazují nebo přísně omezují přístup k potratům (65 %), nebo který podporuje politiku, která zakazuje knihy ve školách a školních knihovnách o tématech, jako je holocaust, zákony Jima Crowa a bílá nadřazenost ve Spojených státech (81 %).

Registrovaní voliči s větší pravděpodobností podpoří prezidentského kandidáta, který podporuje zvýšení financování policie v boji proti kriminalitě (80 %), podporuje umožnění učitelům diskutovat o systémovém rasismu ve škole (57 %) a který podporuje výstavbu hraniční zdi mezi USA a Mexikem (54 %).

Podrobnosti v angličtině: ZDE

 19670

USA: O budoucnosti země rozhodují ultrapravicoví influenceři na sociálních sítích

27. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Má platformu, kterou by mu většina politiků mohla závidět. Jacka Posobiece však nenajdete v hlavních amerických televizních stanicích ani v novinách. Patří mezi kádr online influencerů, kteří nyní formují krajní pravici - a zřejmě rozhodnou republikánské prezidentské primárky v roce 2024, píše David Smith.

"Dva analytikové vyslovili zcela stejnou předpověď, že Posobiec bude mít pro budoucí republikánské voliče stejný význam jako republikánský komentátor deníku Washington Post George Will před jednou generací," napsal minulý týden politický novinář David Weigel.

Tento postřeh přiměl Alyssu Farah Griffinovou, politickou komentátorku CNN a bývalou činitelku Bílého domu, aby na něj reagovala na Twitteru: "Jsme odsouzeni k zániku."

 20113

Stanislaw Lem o Evropě 21. století

27. 3. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Jako malé dítě jsem často docházel do veřejné knihovny kulturního domu ve skoro rodném městě. Vážně nemocná knihovnice (RS) tam pečlivě střežila království čtiva, v němž každý přírůstek byl nejprve potažen novým balícím papírem, na hřbet přibyl technickým písmem provedeným tuší titul - a nakonec vše korunoval svrchní nátěr bezbarvým lakem. 

 20115

Text, který vzbudil neuvěřitelnou nechuť i u velmi vzdělaných a citlivých lidí

26. 3. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

"Žijí tu dva světy: svět prostituce a svět šosáků - Groszovy kresby mezi nimi dělají rovnítko. Ženy, které kráčejí Groszovými kresbami, jsou těla, která se nabízejí kolemjdoucím, jsou pochodující necudností, která svou ubohostí a ošklivostí je směšná a odporná. Sexualita se jeví v Groszových kresbách jako oblast, v níž se přímo projevuje hnus společnosti…"

(Alexej Klusák, předmluva ke knize George Grosz, 1965)

Článek na serveru A2larm od paní Ely Plíhalové (Dluhy jsou od toho, aby se odpouštěly) - byl odsouzen takřka každým. Bojím se, že hlavní důvod je stále stejný: Kdo jen trochu zpochybní právo vlastnické, je člověk mimo diskurs. Ano, není to funkční, sociálně spravedlivá česká společnost, která je primární pro občany této země, ale právo vlastnit. To je základní premisa, kterou si skutečně neseme v sobě prakticky všichni.

 20110

Rodiče, pozor! V této hodině výtvarné výchovy bude umění!

25. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

Americký deník Washington Post si dělá nesmírnou legraci z vyhození ředitelky "klasické" školy na Floridě za to, že tam ukázali žákům sochu Michalangelova Davida. Článek ve Washington Post zveřejnil celou řadu slavných uměleckých děl a ptá se rodičů, zda by bylo možné je školákům na Floridě ukázat. Je to spíš tragikomické...

 
Vážení rodiče,

Chtěli jsme vás jen upozornit, že v této hodině výtvarné výchovy budeme žákům ukazovat umění. Bude to vadit? Teoreticky jste se přihlásili ke klasickému vzdělávání - alespoň toto slovo má naše škola ve svém názvu! 

Tady je všechno umění, které bychom mohli vašim dětem ukazovat, s důvody, proč byste mohli mít námitky. Dejte nám prosím vědět, pokud máte námitky!

Vítejte na Floridě, kde je Michelangelo považován za nebezpečného levičáka!

25. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

Orbánovo Maďarsko je pro USA důležitým vzorem

Ach, renesance. Období, kdy se rozvíjel intelekt, rozkvétalo umění a kultura a vznikala spousta velmi tvrdé pornografie, píše komentátorka  Arwa Mahdawi.

Takový je alespoň názor roztrpčených rodičů dětí z klasické školy v Tallahassee na Floridě. Jejich žákům šesté třídy (ve věku asi 11-12 let) byl při hodině renesanční kultury ukázán obrázek Michelangelovy sochy Davida. Mohlo by se zdát, že je to docela normální - zejména pro školu, která se propaguje jako škola poskytující klasické vzdělání. Ne:  je to přestupek, za který se dává vyhazov. Jeden z rodičů označil sochu za "pornografickou" a následovalo takové pobouření, že ředitelka školy Hope Carrasquilla musela odejít.

30003

Možná bychom se měli osvobodit od nálepek

25. 3. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Karel Dolejší mě obviňuje z "vyvolávání nenávisti vůči americkému imperialismu". Je to tzv. slaměný panák. Výrazu "americký imperialismus" jsem nepoužil a neměl jsem tento výraz ani nikdy na mysli. Proč, když někdo seriózně upozorní na problémy, které nám mohou způsobit Spojené státy, vznikne automatická reakce, že je to "kritika amerického imperialismu" jak kdysi za komunistů? 

 19995

Ruská agrese na Ukrajině: Moskva "uzavřela dohodu s Běloruskem o umístění jaderných zbraní", sděluje Putin

25. 3. 2023

čas čtení 8 minut


- Putin: Moskva uzavřela s Běloruskem dohodu o umístění jaderných zbraní


Rusko uzavřelo dohodu se sousedním Běloruskem o umístění taktických jaderných zbraní na jeho území, citovala v sobotu agentura Tass prezidenta Vladimira Putina.

Takový krok by neporušil dohody o nešíření jaderných zbraní, tvrdil Putin a dodal, že Spojené státy umístily jaderné zbraně na území evropských spojenců.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko již dlouho nastoluje otázku umístění taktických jaderných zbraní v Bělorusku, které sousedí s Polskem, uvedl Putin.

Rusko dokončí výstavbu skladu taktických jaderných zbraní v Bělorusku do 1. července, uvedl Putin a dodal, že Rusko ve skutečnosti nepředá Minsku kontrolu nad zbraněmi.

Dodal, že Rusko již v Bělorusku umístilo 10 letadel schopných nést taktické jaderné zbraně, uvedla agentura Reuters.


- Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní odsoudila prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina o umístění jaderných zbraní v Bělorusku.

    "Dokud bude mít prezident Putin jaderné zbraně, nemůže být Evropa v bezpečí. Tuto nebezpečnou eskalaci odůvodňuje odkazem na desetiletí sdílení jaderných zbraní v NATO. Dokud se budou země podílet na tom, že jaderné zbraně považují za něco jiného než globální problém, pomáhá to Putinovi poskytovat krytí, aby mu takové jednání procházelo," uvedl v prohlášení prozatímní výkonný ředitel ICAN Daniel Hoegsta.

 18911

Jak lze porazit populistu? Musí ztratit svou stranickou a lidovou podporu

25. 3. 2023

čas čtení 5 minut

Proč  Boris Johnson prohrál? Protože populista bez kmene není nic.
Johnsonův pád jasně ukazuje, že populistické předáky dokáží   zničit jen bývalí spojenci

 
Jak zničit populistického politika? Jak vysát politický život ze značky nacionalisticko-populistického vůdce, jací v poslední době dominují politice v celém demokratickém světě? Tento týden jsme možná dostali odpověď, píše Jonathan Freedland. 

Ve středu jsme viděli, jak z balonu Borise Johnsona vyprchává vzduch a bývalý premiér se nám vyfukuje před očima. Zatímco jeho kolegové pravicoví populisté, jako Donald Trump a Benjamin Netanjahu, nadále působí nebo vyhrožují spouští, je poučné zjistit, co přesně se stalo Johnsonovi. Mohl by to být dokonce vzorec, podle něhož by se dalo postupovat.

 18190

Je snad Severní Korea "zvládnutelná", jestliže je slabší než USA?

24. 3. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V podstatě mě nezajímá názor Jana Čulíka, že USA ohrožovaly svět, když byly imperialistické, a ohrožují jej prý stejně nebo dokonce snad ještě více, když jsou izolacionistické. Takový argument je absurdní - je totiž buď a priori odvozen z nesmyslné představy, nebo přinejmenším ve svých důsledcích vede k nesmyslné představě, že USA jsou prostě špatné a nejhorší na světě, ať se tam děje naprosto cokoliv. 

 19670

Spojené státy bohužel pravděpodobně mohou ohrozit naši existenci ještě více než Putin

24. 3. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V podstatě mě nezajímá argument Karla Dolejšího, že srovnávání nebezpečí, které pro nás zosobňují Spojené státy a nebezpečí, které pro nás znamená Putinovo Rusko, je možná archaickým pozůstatkem doby, kdy bylo Rusko považováno za světovou velmoc stejně jako USA. 

Samozřejmě jí dnes Rusko není, přesto svou válkychtivostí ohrožuje okolní svět.

Karel Dolejší má pravdu, že velká část dnešních Rusů je natolik zblblá dlouholetou putinovskou propagandou, že agresivně podporují útočnou válku proti celému světu (nevědouce, že Rusko pro něco takového nemá prostředky). 

 19567

Dějepis pod tlakem: Nedopusťme, aby mladí lidé přišli o možnost vytvořit si na dějiny 20. století kritický názor.

24. 3. 2023

čas čtení 7 minut

 Zaměstnanci Oddělení vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů varují Radu ÚSTR před destrukcí vzdělávací činnosti ze strany ředitele Ladislava Kudrny. Své rozhodnutí vysvětlují šikanou, cenzurními zákroky a ohrožením moderního historického vzdělávání v ČR.


Výzva Radě ÚSTR

Výzva k zastavení destrukce vzdělávací činnosti Ústavu pro studium totalitních režimů

Vážený pane předsedo, vážená paní místopředsedkyně, vážení radní,

jako pracovníci Oddělení vzdělávání (dále OV) reagujeme na řadu rozhodnutí ředitele ÚSTR Ladislava Kudrny a jeho prvního náměstka Kamila Nedvědického, která dle nás natolik negativně ovlivňují fungování ústavu, že je ohroženo plnění cílů, k nimž byl zřízen. Informujeme o situaci veřejně, protože zjednání nápravy nesnese odkladu kvůli hrozícím, ale i již nastalým škodám. Pokusíme se stručně osvětlit povahu a negativní dopady těchto rozhodnutí. Podrobnější a aktualizované informace naleznete na webu dejepispodtlakem.cz.

 20108

Generace X je v Americe motorem nenávisti (aneb jak jsou bývalí anarchisté současnými fašisty)

24. 3. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut

Obrázek od Jeanine 

První znamení přišlo od mé spolubydlící z kolejí na vysoké škole, Jeanine. Bissexuální feministka, která punkovým stylem malovala své halucinogenní drogové zážitky. Takové, které děsily konzervativní společnost její éry. Sdílela pokoj s mužem, protože se soudila s univerzitou o rovná práva. Dnes si nejen myslí, že Donald Trump vyhrál volby, ale také že covidová pandemie byl podvod, do vakcín se vkládá čip, který mění naši RNA, Hillary Clintonová je vůdkyně pedofilů, Američané nikdy nepřistáli na Měsíci a Země je možná placatá. Kdyby to byla jen ona, došel bych k závěru, že je výjimka, ztracený pták. Ale když jsem si prohlédl seznam 77 bývalých přátel z dob, kdy jsem byl anarchistou ve Spojených státech, šokovalo mě zjištění, že 56 z nich se stalo stejnými jako Jeanine. 

Byly rozdány Ceny Velkého bratra za rok 2022

24. 3. 2023

čas čtení 8 minut


tisková zpráva Iuridicum Remedium, z. s. - http://www.iure.org

Výsledky osmnáctého ročníku Cen Velkého bratra (Big Brother Awards) -- anticen pro největší slídily pořádaných nevládní organizací Iuridicum Remedium byly ve čtvrtek vyhlášeny v Praze. Devítičlenná porota složená z odborníků na nové technologie, právníků či novinářů vybírala vítěze nominací zaslaných širokou veřejností. Anticeny udělované ve čtyřech kategoriích získali společnost Microsoft a Seznam, 9. senát Nejvyššího správního soudu nebo ministr Marian Jurečka. Pozitivní cena pak putuje ke spolku NoLog.

Dlouhodobý slídil
Vítěz: Microsoft za dlouhodobý netransparentní masivní sběr uživatelských dat


Křetínský sponzorem války? Ukrajinské úřady tvrdí, že ano

24. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

 
Tisková reakce organizace Re-set: platformy pro sociálně ekologickou transformaci - 23. března 2023

Ukrajinská Národní agentura pro prevenci korupce přidala německý velkoobchod Metro, částečně patřící českému oligarchovi Danielovi Křetínskému, mezi sponzory války. [1] Zároveň poukázala na to, že “klíčový akcionář Daniel Křetínský je úzce spojen s ropným, plynárenským a bankovním sektorem ruské ekonomiky.”

Jak nás Petr Fiala tahá za nos

24. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta


 19544

Iliberální týden Petra Pavla

24. 3. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

 

Novopečený prezident v několika málo dnech zasadil vážné trhliny představám o liberální demokracii bránícím prezidentovi, které ho vynesly na Pražský hrad

A proč průprava bojem není nutně průpravou na boj proti vnitřnímu nepříteli


Poněkud symbolicky ve dnech, kdy se řetězec Metro, jehož největším akcionářem je český energetický oligarcha Daniel Křetínský, objevil na ukrajinském seznamu sponzorů Putinovy krvelačné invaze Ukrajiny, tak Petr Pavel uvedl první ze svých hovorů, které plánuje měsíčně poskytovat redaktorovi klimaskeptických pořadů, jako je Topol Show, Michalovi Půrovi. 

 20107

Jak mohlo vzniknout hnutí "Říšských občanů"?

24. 3. 2023

čas čtení 20 minut

Jak mohlo vzniknout Reichsbürgerbewegung? Případ generála Bundeswehru se ukazuje jako příkladný. Jeho interpretace příčin 2. světové války je rozhodující. Zejména teorie slouží jako vstupní droga k radikalismu, píše Kai Burkhardt.

Dnešní Florida...

24. 3. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Nejsem si úplně jist, když Karel Dolejší argumentuje, že se Američané na rozdíl od Rusů jsou schopni poučit se z předchozích politických chyb. Cenzura a zakazování knih v amerických státech sílí. Nyní to na Floridě postihlo i Michelangelova Davida.... (JČ)

PŘÍŠERNÉ: Ředitelka Tallahassee Classical School Hope Carrasquillaová byla nucena odstoupit poté, co si tři rodiče stěžovali, že hodina výtvarné výchovy v šesté třídě, v níž se vyučovalo o Michelangelově Davidovi, nejslavnější soše na světě, byla "pornografická". Děje se tak ve státě, kde Ron DeSantis povzbudil protesty ignorantských rodičů svým křížovým tažením za odstranění učebnic dějepisu a literatury, které by mohly byť jen jednomu dítěti způsobit sebemenší známku  nepohodlí. Ředitelka dostala ultimátum od předsedy školní rady Barneyho Bishopa, který jí řekl, že buď musí podat výpověď, nebo bude propuštěna. Hlavními oběťmi tohoto útoku na vzdělání budou děti.

 APPALLING: Tallahassee Classical School principal Hope Carrasquilla was forced to resign after 3 parents complained that a sixth grade art lesson involving Michelangelo's David, the most famous statue in the world, was "pornographic."


 19385

Vydání zatykače na ruského prezidenta mezinárodním trestním soudem kvůli Ukrajině je správné. Soud však potřebuje podporu

24. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

Je docela pravděpodobné, že Vladimir Putin možná nikdy nebude plně pohnán k odpovědnosti za své zločiny. Možnost případné spravedlnosti se však poněkud rozjasnila s rozhodnutím mezinárodního trestního soudu z minulého týdne vydat zatykač za dohled nad únosy ukrajinských dětí, praví redakční komentář deníku Guardian.

Blíží se rozhodující jednání o budoucnosti rozvoje obnovitelných zdrojů v Evropě. Česko musí být ambicióznější

24. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva organizace Greenpeace ČR a Hnutí DUHA - Friends of the Earth Czech Republic

Praha - 23. března 2022: V dopise adresovaném ministru průmyslu a obchodu před rozhodujícím hlasováním o evropské energetické legislativy podporující rozvoj obnovitelných zdrojů vyzvaly organizace Greenpeace ČR a Hnutí DUHA, aby podpořil ambiciózní rozvoj obnovitelných zdrojů energie minimálně na úrovni 45 % a odmítl návrhy pro zahrnutí nízkouhlíkových zdrojů energie (tj. jaderné) do Směrnice. Navýšení celoevropského cíle pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů a jejich rychlý rozvoj jsou nevyhnutné pro zajištění energetické bezpečnosti a dosažení klimatické neutrality. 

 19221

Úřady práce jako součást boje vlivových oligarchů a jejich dobře placených politiků

24. 3. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut


"Lhali jsme ráno, lhali jsme večer. Bylo úplně jasné, že to, co říkáme, není pravda. Přitom jsme čtyři roky nedělali vůbec nic. Nic. Nedokážete mi říci jediné podstatné vládní opatření, na které bychom mohli být hrdí." 
(Bývalý maďarský premiér Gyurcsány)

Až jednou bude objektivní historik zkoumat komplexně současnou dobu, bude mít jeden důležitý subjekt k svému výzkumu - Úřady práce ČR a jejich třicetiletou historii. 

Tato nenápadná instituce  v devadesátých letech udělala obrovský kus práce v transformaci české ekonomiky a její zakladatel Milan Horálek by měl mít před budovou miniserstva práce a sociálních věcíp  sochu, která by připomínala všem likvidátorům této instituce, co může mravný politik dokázat.

České tunelování se v devadesátých letech této organizaci spíše vyhnulo. Byly jiné priority. Zejména kuponová privatizace.

 17804

Tisková zpráva:

Maďarský anti-LGBT zákon ohrožuje lidská práva a svobody mladých Maďarů. Europoslanci vyzývají českou vládu, aby podpořila řízení proti Budapešti

24. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

Pirátští europoslanci spolu s Radkou Maxovou v otevřeném dopise vyzývají českou vládu, aby se připojila k řadě unijních členských států a podpořila písemnou připomínku Soudnímu dvoru EU ohledně řízení o nesplnění povinnosti proti Maďarsku kvůli „anti-LGBT“ zákonu, který země přijala v létě roku 2021.

 19382

"Obrana ruštiny", nebo diskreditace ostatních jazyků?

24. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

Od roku 1991 klesl podíl světové populace mluvící rusky z 5,4 % na 3,2 %. To je trend, který přiměl Kreml k závěru, že Moskva musí bránit ruský jazyk a dokonce použít sílu proti těm zemím, jako je Ukrajina, kde se domnívá, že je tam ruština zvláště ohrožena.

 18105

Ruská opozice: Chorovod s Chamberlainy

24. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

Mezi ruskými "disidenty" se v posledních dnech hlasitě ozývají hlasy volající po co nejrychlejším vytvoření co nejširší koalice všech, kteří se staví proti Putinově diktatuře a jí rozpoutané agresivní válce. Vzhledem k tomu, že legální opoziční činnost je v samotném Rusku prakticky nemožná a většina veřejných odpůrců režimu "provedla relokaci", jde především o vytvoření takové koalice v ruské politické emigraci, píše Alexandr Skobov.

 20106

Rusko cíleně odvádí do armády krymské Tatary

24. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

Mnoho neruských národů v hranicích Ruské federace tvrdí, že Moskva odvádí muže z jejich řad neúměrně ve srovnání s etnickými Rusy - a že úmrtnost nerusů v ruské armádě na Ukrajině je také vyšší.

30898

"Zbili mě železnou tyčí a drželi mě ve sklepě." Ukrajinské děti vyprávěly, jak byly drženy v ruských táborech

24. 3. 2023

čas čtení 8 minut

Na Ukrajinu se vrátilo 17 dětí, které okupační úřady Charkiva v říjnu loňského roku poslaly "na dovolenou" do dětských táborů na území anektovaného Krymu. Slíbili, že děti pojedou na deset dní, ale nakonec tam strávily šest měsíců. Zpravodajka deníku Insider Taťána Popovová hovořila s vracejícími se dětmi a jejich rodiči v Kyjivě. Podle šestnáctiletého Vitalije byly v táboře "Sen" v Jevpatoriji děti, které vystupovaly za Ukrajinu, bity železnou tyčí:

 18735

Neměli bychom raději mluvit o bydlení a úvazcích než o porodnosti?

24. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V souvislosti s důchodovou reformou se mluví o porodnosti. Je to takový evergreen. Zaujalo mne, že Filip Pertold, poradce ministra práce a sociálních věcí Jurečky, ve středu v polední publicistice Radiožurnálu popřel, že by zvyšování porodnosti bylo reálné řešení. Tak nevím, co na to panu Pertoldovi řeknou lidovci, nějak jim bourá jejich raison d'être.

30738

Přečetli jsme jinde

Jak (ne)bojujeme s dezinformacemi

23. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

„Šíření dezinformací je dnes jedním z největších rizik pro bezpečnost České republiky,“ varuje ve svých výročních zprávách opakovaně Bezpečnostní informační služba i její šéf Michal Koudelka.

Podobná varování dnes slyší představitelé i dalších evropských vlád a ani oni je neslyší poprvé. Rusko připravuje rozsáhlé dezinformační kampaně proti západním zemím už od dob Sovětského svazu. V posledních deseti letech však tuhle činnost zintenzivnilo a spojilo s vysoce účinnými psychologickými operacemi. Vznik digitálních technologiích umožnil bleskový přenos, amplifikaci a prostřednictvím dat získaných ze sociálních sítí i účinné mikrocílení. Výsledkem je informační válka, která se snaží rozdělovat a radikalizovat společnost, píše na svém blogu senátor David Smoljak.

31401

Tisková zpráva

Další pochod za snížení povolené rychlosti v Praze na 30 km/h

23. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

Provoz v centru Prahy znovu omezili protestující občané, kteří požadují zklidnění dopravy a plošné snížení povolené rychlosti na 30 km/h. 

Praha, 22. 3. 2023, 17:50

Velký rozruch vzbudil další protestní pochod za zklidnění dopravy v pražských ulicích. Jde v tomto měsíci již o šestý protest svolaný tento měsíc hnutím Poslední generace. Tentokrát se sešlo přes devadesát lidí, kteří po vzoru dalších evropských měst žádají omezení rychlosti. V průběhu se připojovali další a finální počet účastníků byl zhruba sto. Podle těchto lidí povede snížení rychlosti k nižšímu množství aut v ulicích a větší bezpečnosti pro obyvatele Prahy.

 20101

Nový český zákon umožňuje policii vymáhat peníze za nezaplacenou pokutu od řidičů jiných vozidel registrovaných na stejného majitele

23. 3. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 1 minuta



Není to vyloženě polská absurdita, protože to souvisí s novým zákonem v ČR, ale má to dopad na polské podniky, tak jsem chtěl přidat i tuto informaci, píše Tomasz Oryński.

Jak uvádí polský portál pro nákladní dopravu 40ton, nový český zákon umožňuje policii vymáhat peníze za nezaplacenou pokutu od řidičů jiných vozidel registrovaných na stejného majitele.

Problém je v tom, že v Polsku, pokud si vozidlo pronajmete, bude v technickém průkazu jako vlastník uvedena banka.  

 20102

Mezitím v Absurdistánu 229. Korupce v Ústavním soudu, strana PiS rozdává peníze svým stoupencům, polská vláda kritizuje Spojené státy

23. 3. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Foto: Zátarasy na polsko-běloruské hranici

V posledních týdnech jsme se trochu odchýlili od našeho typického směru a prozkoumali polský hudební trh, abychom pak byli šokováni mírou zlotřilosti, kterou reprezentují média a příznivci vládnoucí strany a která vedla k úmrtí mladého chlapce. Ale co se vlastně v "běžných věcech Absurdistánu" v poslední době dělo?

Procházím si všechny záložky, o kterých jsem chtěl napsat, a vidím, že většina z toho jsou jen běžné věci PiS. Jako třeba to, že vláda opět ustoupila myslivecké lobby a zrušila změny zákona, podle kterých by se museli podrobovat pravidelným lékařským prohlídkám (více o tom v kapitole 226), což znamená, že jakmile myslivec získá zbrojní průkaz, už nikdy nebude muset být kontrolován. 

 19385

Pro Putina není ten trvalý zatykač žádná legrace

23. 3. 2023

čas čtení 7 minut


Obžaloba nemusí nutně vést k brzkému soudnímu procesu, ale ruský vůdce zřejmě i tak může trpět bezesnými nocemi

Oznámení Mezinárodního trestního soudu (ICC) o vydání zatykače na Vladimira Putina je historicky významné. Svým způsobem bylo vždy nevyhnutelné: jde přece o Putinovu nezákonnou agresivní válku. Ale málokdo uvnitř i vně Ukrajiny věřil, že se tak stane tak brzy, píše Steve Crawshaw. 

Existují zřejmé otázky týkající se praktické stránky předání Putina soudu - jak, kde, kdy? (Odpovědi: s obtížemi; kdo ví; a ne brzy.) Ale základní důvody jsou nepopiratelné. Hnát k odpovědnosti vysoké politické a vojenské představitele je přesně to, k čemu byl Mezinárodní trestní soud před 25 lety zřízen. Když ne Putin, tak kdo?

 19384

Je možná změna v britské politice? Ve středu odpoledne drtili Borise Johnsona v parlamentním výboru kvůli jeho lhaní

23. 3. 2023

čas čtení 7 minut

Ve středu odpoledne vyslýchal vícestranický parlamentní výbor bývalého premiéra Borise Johnsona ohledně toho, zda Johnson jako premiér lhal parlamentu. Pokud výbor dojde k závěru, že ano, Johnson v britské politice končí. Slyšení pro něho probíhalo velmi špatně. Toto k věci napsal komentátor Martin Kettle: 

Západní demokracie je v nové studené válce slabší než v té první

23. 3. 2023

čas čtení 7 minut

 
Pro demokraty je úporná hospodářská krize existenčně hrozivější než jakýkoli příklad z Moskvy nebo Pekingu

 
Svět je opět rozdělen na soupeřící sféry moci Východu a Západu, ale jde o novou studenou válku, nebo o ohřáté zbytky z té minulé? Odpovědí je obojí. Pro Vladimira Putina velmocenské soupeření 20. století nikdy neskončilo, i když z ekonomického a vojenského hlediska mělo jasného vítěze a nebyl jím Sovětský svaz. Ruský prezident je odhodlán toto ponížení zvrátit, alespoň v ruské národní představivosti. V jiných sférách je trajektorie dalšího úpadku, píše Raphael Behr.

26442

Bedřich Veliký a německá mentalita – aneb jak se stalo Německo vyspělou zemí

23. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

 
Ke svému velkému a nemilému překvapení se stále setkávám s tvrzením, že Němci, na rozdíl od Čechů, mají jakousi „mentalitu“ nebo „povahu“, která dělá jejich stát vyspělým, Češi ale tyto vlastnosti nemají, tak nemají šanci dohnat Němce. Lidé, kteří něco takového tvrdí, jsou naprosto neznalí dějin Evropy a zejména Německa.

Co bylo Prusko před Bedřichem Velikým? Zaprděný, zaostalý stát. 

31399

Malé zločiny na velkých dětech

23. 3. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 9 minut

Cokoli je špatně vůči dětem, nazývám nemilosrdně zločinem - děti se nemohou bránit a jsme to my dospělí, kteří jim musí pomáhat, nikoli škodit. Nikdo jiný to za nás neudělá. Nedávná studie Eduinu (odkaz na konci textu) stojí celá za přečtení, ale zdůrazním pasáž uvedenou na obrázku. Celá třetina dětí, která absolvovala učňovský obor (první řádek na obrázku, “Střední s výučním listem”) uvádí, že pro ně bylo vzdělání velmi snadné nebo snadné. Znamená to, že se učili pod svoje možnosti a mohli by zvládnout náročnější školu. Vypadá to jako detail, ale není. (Právě tak 28% žáků ze středních odborných škol s maturitou považuje studium za snadné, tedy i oni by mohli zvládnout více).
Myslím že to známe všichni: děti se v nějakém věku nejeví moc bystře, nemají sebevědomí, rodiče i okolí si zoufají “co z něho bude”? Ale pak najednou rozkvete - rodina a okolí se najednou ptá “kde se to v něm vzalo”? Není přitom neobvyklé, že takovýto potomek je “umístěn” na učňák, protože ukončil základku a někam jít musí, na gympl nebo maturitní SŠ to nevypadá, tak ho prsknem někam, kde projde každý.

Takovýchto případů jsou, jak ukazují závěry studie, nejspíš desítky tisíc každý rok. Vyrábíme ve velkém učně - povolání s nejvyšší nezaměstnaností a nejmenšími mzdami, přitom bychom mohli mít lidi s vyššími dovednostmi, kvalifikací a kompetencí. A fakt tu prosím nevykládejte obehrané písničky “nemůžu najít instalatéra / řemeslo má zlaté dno” atd.

14479