Čína nás dostane i bez války". Jak smýšlí Sibiřané a obyvatelé Dálného východu

27. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
Málokdo v Rusku je pozornější k tomu, jak se Moskva chová k Pekingu, než lidé, kteří žijí na východ od Uralu a zejména podél rusko-čínské hranice. Mnozí doufají ve prospěch z právě skončeného summitu Putin-Si, ale ještě více jich je skeptických k možnosti, že vztah bude fungovat, jak Moskva tvrdí.

Dopisovatelé portálu SibReal dělali rozhovory s lidmi v regionu a jejich reakce naznačují, že zdaleka ne všichni obyvatelé Ruska na východ od Uralu jsou spokojeni s tím, na čem se oba vůdci možná dohodli a co to bude znamenat.

Mezi nejvýraznější reakce patří následující:

"Tohle bych nenazýval přátelstvím. Místo toho, víte, je to vazalský vztah, jak tomu bylo ve středověku. Mocný Si přichází a informuje Putina, že ten je vazal, který bude plnit požadavky svého nadřízeného. Nevidím zde žádné rovnocenné vztahy."

"Čína je věrná pouze Číně… a my jsme s Čínou přátelé, dokud si Čína neuvědomí, že Rusko ji nezajímá. To bude konec: Žádné přátelství neexistuje."

"Rusko ze spolupráce s Čínou nezískalo nic. Čína neuznává Krym [jako ruský] a odmítá nám prodat helikoptéry a přitom je prodávat Číně... Čína od nás získává zisky, ale Rusko dostává pouze sliby o nějakém možném přátelství."

"Rusko od Číny obecně nic nedostává... Myslím, že v důsledku toho od nás Čína získá více, než my z Číny."

„Je zřejmé, že Čína získá přírodní zdroje z Ruska, včetně levné elektřiny z vodních elektráren, které ničí velké řeky... A co od nich získáme? No, nějaké spotřební zboží, pro jistotu i náhradní díly. A pak Číňané, kteří přijdou, najdou si místo v Rusku a tiše nás bez války obsadí."

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4065

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2023