V Himálajích se ozývají čínské houfnice

14. 8. 2020

čas čtení 1 minuta
Peking a Nové Dillí se připravují na dlouhé soupeření ve vysokohorských podmínkách, píše Vladimir Skosyrjov.


Jednotky Lidově osvobozenecké čínské armády provedly cvičné střelby v horách, kde proti nim stojí indická vojska. Palbu zde vedly samohybné houfnice nejnovějšího typu a manévrů se účastnily i samohybné protitankové prostředky. Podle názoru expertů se Čína i Indie připravují k dlouhodobému soupeření podél linie faktické kontroly nahrazující mezistátní hranici.

Současně ale obě země nehodlají přehánět napětí. Ale jestliže Čína skrývá před obyvatelstvem zprávy o ztrátách, v Indii politici žádají vládu o tvrdý postup - a aby se nevzdávala ani pídě území.

Čínská armáda publikovala video z cvičení v Tibetském vojenském okruhu, kde ve výšce přes 4 500 m nad mořem pálí soudobé 122 mm houfnice a stíhače tanků HJ-10.

List South China Morning Post připomíná, že manévrům předcházel střet indických a čínských vojáků ze dne 15. července, k němuž došlo bez použití palných zbraní. Zemřelo při něm 20 Indů a neznámý počet Číňanů. Kvůli tomu proběhlo následně přinejmenším 11 jednání vysoce postavených diplomatů a důstojníků obou zemí. Avšak neexistují indicie, že by během jednání došlo k nějakému průlomu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7289

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2020