Podobně jako v případě Donalda Trumpa, za katastrofu, jíž je Boris Johnson, "může jeho otec"

18. 10. 2020

čas čtení 3 minuty
Foto: Boris Johnson a Stanley Johnson v roce 2005

Jak o tom svědčila ve své knize Too Much and Never Enough psycholožka a neteř Donalda Trumpa Mary Trumpovám nebezpečný, nesolidní a nevyrovnaný charakter Donalda Trumpa vytvořil svým brutálním chováním Trumpův otec, Fred Trump.  

Nadělení, které zosobňují pro USA Donald Trump a pro Anglii Boris Johnson, ukazuje se, značnou mírou způsobili jejich otcové.

V Británii vyšla biografie Borise Johnsona od Toma Bowera. I když Bower Johnsona nekriticky omlouvá a ostře a subjektivně kritizuje jeho protivníky, či lidi, s nimiž musel a musí Johnson vstupovat do kontaktu, z podrobností, které Bower odhalil, jasně vyplývá, že za nesolidní, podvodný a líný charakter Borise Johnsona může jeho brutální a neodpovědný otec Stanley Johnson.

Z Bowerova třaskavého životopisu Borise Johnsona vyplývá, že Johnson měl naprosto traumatizující dětství.

 

Pomysleme na všechna ta charakterová selhání, která spojujeme s nynějším britským ministerským předsedou: systematická a opakovaná nevěra, narcistní ambice, zoufalá touha po tom, aby ho veřejnost obdivovala, neodpovědné riskantní a hazardní chování, porušené sliby a zrazení kolegové. Toho všeho je příčinou, argumentuje Tom Bower, Johnsonovo ztraumatizované dětství.

Otec Borise Johnsona Stanley Jonson byl podle Bowera neschopný a nezodpovědný, sám sebou posedlý člověk. Bylo to nevěrný a násilný manžel. Malý Boris byl drastickým způsobem poškozen nesmírně problematickým manželstvím Stanleyho Johnsona a umělkyně Charlotte Wahlové. V roce 1974, kdy bylo Borisi Johnsonovi deset elt, utrpěla jeho maminka nervový kolaps a byla přijata na specializované psychiatrické oddělení jedné londýnské nemocnice. Charlotte svědčí: "Stanley mě bil. Bil mě mnohokrát, po dobu mnoha let." Johnsonova matka připisuje touhu Borise Johnsona stát se "králem světa" jeho touze "učinil se odolným vůči bolesti, neporazitelným, bezpečným před bolestí matky, která na osm měsíců zmizela".

Jak Johnsonova první manželka, Allegra Mostyn-Own, i Marina Wheeler, jeho mnohokrát zrazovaná druhá manželka, zastávají názor že systematická nevěra Borise Johnsona je rys zděděný od otce Stanleyho.

Johnson senior, sám otec lakomého, manželku bijícího alkoholika a systematického cizoložníka, Bowerovy informace zpochybňuje. Není ale pochyb, že Stanley neustále cestoval do zahraničí, aby uspokojil svou nikdy nerealizovanou touhu po slávě. Když byl Stanley rok v zahraničí, Charlotte byla opuštěna s třemi malými dětmi v polorozpadlém domě v Exmooru, kde byly po všech místnostech poházeny odpadky a voda byla kontaminována olověnými trubkami. Když byl Stanley přítomen, freneticky vyvolával u svých dětí mezi sebou patologickou soutěživost.

Podle Bowera vysvětluje chaotické a rozbité dětství Borise Johnsona jeho přehnanou ctižádostivost, jeho exhibicionismus, jeho tajnůstkářetví, jeho nespolehlivost, jeho zranitelnost i jeho odolnost: "Boris se trýznil myšlenkami o osudu své matky. Nejen že viděl, jak jeho matka trpí tím, že jí jeho otec pravidelně mlátí, ale také byl svědkem, jak jeho otec drze lže. Nebyl schopen se svěřovat druhým ohledně násilného chování svého otce, a tak se z něho stal samotář. Aby zakryl svou zranitelnost, vyžadoval pozornost."

Recenzent Bowerovy knihy v týdeníku Observer Andrew Rawnsley však varuje, že Bowerova kniha Borise Johnsona systematicky omlouvá: "Nabízí zdánlivě logické vysvětlení šokujícího chování Borise Johnsona v dospělosti tím, že všechnu vinu svaluje na Stanleyho. Bower tím Borisi Johnsonovi poskytuje dokonalé alibi. Neměli bychom si o Johnsonovi myslet nic příliš špatného kvůli tomu, že systematicky podváděl manželky, vymýšlí si lži anebo klopýtá během krize veřejného zdraví od debaklu ke katastrofě. Musíme ho považovat za oběť traumatického dětství."

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
7121

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2020