Co čeká po Trumpově porážce Republikánskou stranu?

16. 11. 2020

čas čtení 2 minuty
On sám si to možná dosud nepřipustil, ale Trumpovo prezidentování končí. Republikáni si nyní musejí vybrat, jestli chtějí pokračovat cestou populismu, nebo se vrátit ke konzervativnějším hodnotám, napsala Carla Bleikerová.


Donald Trump prohrál americké prezidentské volby. Od 21. ledna 2021 bude v Bílém domě sedět prezident za Demokratickou stranu. Navzdory expertům, kteří tvrdí, že přepočítávání hlasů nic nezmění a žaloby jsou nepodložené, Trump odmítá uznat prohru, stejně jako několik jeho vysoce postavených přátel v Republikánské straně.

Potvrzení Trumpova postoje k volbám z nejvyšší vládní úrovně podpořilo také Trumpovy voliče. Uspořádali protesty po celé zemi a plánují na sobotu pochod "Million MAGA March" (kterého se však milion lidí rozhodně nezúčastnil - BL).

Pokračující podpora stranických představitelů a obyčejných lidí po celých USA vyvolává otázku, kterým směrem se vydá Republikánská strana, jakmile Trump přestane být prezidentem.

Během čtyř let ve funkci Trump Republikány změnil, ze sociálních konzervativců směrem k populismu. Dosud existují konzervativci ze staré školy, kteří veřejně vyjádřili nesouhlas s Trumpovou politikou, jako John Kasich, bývalý guvernér státu Ohio. Avšak experti tvrdí, že nemají většinu.

"Pokud se podíváte na Republikány v Kongresu, je tam méně Johnů Kasichů a více Jimů Jordanů," říká J. Miles Coleman, politický analytik z Centra pro politiku při University of Virginia. Jordan je členem Sněmovny reprezentantů a zapřisáhlým Trumpovým příznivcem, který byl součástí prezidentova obranného týmu během impeachmentu.

Coleman dodává, že během voleb v roce 2018 několik "mainstreamových Republikánů" odešlo do důchodu a udělalo místo "trumpistům z tvrdého jádra". "Nemyslím, že se strana vrátí zpět k předtrumpovským poměrům.

I když se Republikáni budou držet toho, co dělali, není záruka, že více jak 72 milionů Američanů, kteří letos volili Trumpa, budou stranu dál podporovat.

"Myslím, že Trump rozšířil [voličskou] základnu Republikánů. Oslovil voliče, kteří předtím nehlasovali, lidi s pocitem, že je není slyšet a jejich názory nejsou reprezentovány. Přivedl je k Republikánské straně," říká politoložka Laura Merrifieldová Wilsonová z University of Indianapolis. "Bude zajímavé sledovat, zda drží s Republikány, nebo se vrátí k nevolení. Jsou loajální jen k Trumpovi, nebo k Republikánské straně?"

Podle údajů z amerického censu v roce 2019 nebílí a Hispánci tvořili většinu Američanů mladších 16 let. Pro Republikány bude klíčové udržet a rozšířit zisky mezi těmito skupinami, s nimiž přišel Trump.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5531

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2020