Johnson konečně uzavřel ubohou dohodu s Evropskou unií

24. 12. 2020

čas čtení 6 minut
Svět se změnil od roku 2016, kdy minimální většina Britů hlasovala pro brexit. Svět je nyní daleko ochranářštější a nacionalističtější, v důsledku pandemie zranitelnější, píše Mark Landler v New York Times. Světu nyní dominují tři gigantické ekonomické bloky: USA, Čína a Evropská unie.

"Stát se 'svobodným globálním obchodníkem' v roce 2016 je tak trochu jako stát se komunistou v roce 1989. Není to dobré načasování," konstatuje Thomas Wright z Brookings Institution. ZDE 




Britský satirický televizní pořad "Have I got News for You":  "Po mnoha desetiletích bojů s Evropskou unií, což zlikvidovalo kariéry četných premiérů, získala nyní konečně Británie právo lovit  trochu více makrel a nejíst je."

Ve čtvrtek v podvečer bylo konečně oznámeno, že Boris Johnson uzavřel obchodní dohodu s Evropskou unií. Dohoda zaručuje bezcelní obchod mezi Británií a EU, avšak uvaluje na podniky podstatné nové náklady, protože vývozci budou čelit od 1. ledna 2021 obrovské byrokracii a celním procedurám a prohlídkám. Britští občané ztrácejí od 1. ledna 2021 právo na volný pohyb po Evropské unii. Protože se Británie stává od 1. ledna "zemí mimo EU", začínají od 1. ledna také pro Brity platit koronavirová cestovní omezení.

Jednou z podstatných katastrof je, že Johnson se odmítl podílet na výzkumném a výměnném univerzitním programu Erasmus, takže už britští studenti nebudou moci jezdit na výměnné akademické pobyty do zemí Evropské unie ani evropští - včetně českých a slovenských - do Británie. Končí také spolupráce Británie s EU v oblasti zahraniční politiky a obrany,

Samotný britský vládní ekonomický prognostický úřad Office for Budget Responsiblity (Úřad pro rozpočtovou odpovědnost) očekává, že brexit ve střednědobé perspektivě povede k zmenšení britského HDP o 4 procenta.

Předsedkyně Evropské komuse Ursula von der Leyen jemně zpochybnila Johnsonovo chápání suverenity, hlavní slogan Johnsonových brexitérů: "Samozřejmě, celá tahle debata byla vždycky o suverenitě. Avšak měli bychom ignorovat hesla a ptát se, co suverenita vlastně znamená v 21. století. Pro mě je to možnost bez překážek pracovat, cestovat, studovat a podnikat v 27 zemích. Je to o spojení našich vzájemných sil a o mluvení společným hlasem ve světě plném velmocí. A v době krize je to o vzájemné pomoci. Aniž by se člověk musel snažit z toho dostat sám bez pomoci. A Evropská unie ukazuje, jak to funguje v praxi. Žádná dohoda uzavřená kdekoliv nedokáže změnit realitu váhy určité ekonomiky v dnešním světě. A v dnešním světě jsme my jedním z gigantů."   ZDE 

V posledních dnech se jednalo o rybolovné kvóty. Británie původně požadovala, aby jí EU předávala 90 procent nalovených ryb. To posléze snížila na 60 procent, pak na 35 procent a konečná dohoda je 25 procent. Británii se ale podařilo přimět EU, aby zrušila požadavek, že změna těchto kvót v budoucnosti by mohla vést k zavedení daní na britský export do EU. Britští rybáři se už vyjádřili, že je uzavřená dohoda pro ně trpkým zklamáním.

Evropská unie vypracovala přehled, o co všechno Británie přichází:


Další podrobnosti zde:
Labouristická strana uvedla, že tuto dohodu podpoří, i když je "strašná", ale vypadnout z EU bez dohody by byla katastrofa. Šéf Labouristické strany Keir Starmer uvedl, že pokud labouristé vyhrají volby, budou muset s touto dohodou pracovat, ale že ji zlepší. Keir Starmer poukázal na to, že dohoda se vůbec netýká sektoru služeb, které tvoří 80 procent britské ekonomiky.

Asociace britských silničnich dopravců  vyjádřila úlevu, že dohoda nezavedla cla, avšak poukázala, že obchodníci a dopravci "dostanou těžkou ránu" v důsledku "obrovské nové byrokracie".

Britský Národní svaz zemědělců také vyjádřil ulehčení, avšak varoval, že nové předpisy "zřejmě stále ještě budou bránit normální obchodni výměně."

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová varovala, že dohoda je "katastrofální" pro skotské zemědělství, protože zakazuje vývoz sadebních brambor, které jsou klíčovým vývozním artiklem pro skotské zemědělce.

Sturgeonová dále zdůraznila, že Skotsko půjde svou vlastní cestou:

"Skotsko pro nic z tohoto nehlasovalo a náš postoj je jasnější než kdy předtím. Skotsko má nyní právo si zvolit svou vlastní budoucnost jako nezávislá země a znovu získat prospěch členství v Evropské unii,.

Je absolutně neuvěřitelné, že uprostřed pandemie a ekonomické krize bylo Skotsko donuceno opustit jednotný trh EU a celní unii EU, což obrovským způsobem poškodí zaměstnanost.

Dohoda je lepší než vypadnutí z EU bez dohody. Avšak jen proto, že se londýnská vláda rozhodla v 11. hodině vzdát se nápadu vypadnout z EU bez dohody, nemělo by to odvádět naši pozornost od skutečnosti, že se rozhodli prosadit tvrdý brexit a zlikvidovat tak velké množství prospěšných ustanovení členství v Evropské unii."

Podrobnosti v angličtině ZDE 


Komentátor Martin Kettle upozorňuje, že brexit nebyl nikdy o ekonomice, byl to "emocemi naplněný politický návrh, byla to touha zakořeněná v opojné směsici nostalgie a falešného pocitu, že Angličané jsou obětí EU, který podporovala britská média. Brexitéři udělali obrovskou chybu, že si myslí, že samostatná suverenita znamená moc. Realita tohoto omylu se teď projeví v nadcházejících měsících a rocích.

Británie se vyloučila z EU, protože pro brexitéry je důležitější suverenita než obchod. V důsledku toho se zřejmě poprvé tentokráte jednalo o obchodní dohodu, která měla zavést překážky obchodu, je ne odstranit.

Tato dohoda je naplněním Johnsonovy celoživotní kampaně lží ohledně Evropské unie.

Problém je, že brexit bude trvale Británii rozdělovat. Ta otázka nebude nikdy ukončena. Avšak EU nebude ochotna přijmout Británii zpět za členskou zemi, protože si nedovolí přijmout rozhádanou zemi."  ZDE
 

0
Vytisknout
9738

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2020