Spojené státy přestaly podporovat saúdskou ofenzívu v Jemenu

4. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Spojené státy oznámily, že nadále nebudou podporovat vojenskou ofenzívu v Jemenu, v jejímž čele stojí Saúdská Arábie. Důvodem je to, že bombardování Jemenu způsobilo nejhorší humanitární krizi na světě. Oznámil to Jake Sullivan, Bidenův poradce pro bezpečnost státu.

 

Většina z obou politických stran v Kongresu už v minulosti hlasovala pro zrušení podpory pro saúdskou válku v Jemenu, kvůli obrovskému množství civilních obětí a kvůli vraždě Džamála Chašákdžího saúdským režimem v Turecku, avšak Donald Trump svým vetem toto rozhodnutí amerického parlamentu vetoval. Stoupencům zrušení americké podpory pro saúdskou válku v Jemenu se pak nepodařilo dát dohromady dvoutřetinovou většinu v Kongresu, které by bylo zapotřebí k zrušení Trumpova veta.

Spojené státy také zastaví vývoz zbraní do Saúdské Arábie a budou jmenovat mimořádného velvyslance pro Jemen, jehož úkolem bude vyvíjet větší nátlak na Saúdskou Arábii, Emiráty a jednotky z kmene Houthi, proti nimž bojují, aby se dospělo k trvalé mírové dohodě.

Bidenova zahraniční politika se radikálně distancovala od podpory Saúdské Arábie, jíž Trump systematicky lezl kamsi.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
5475

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2021