Evropa vracející se z Moskvy má prázdné a zraněné ruce:

Moskva odmítla evropskou olivovou ratolest

8. 2. 2021

čas čtení 3 minuty
Po své cestě do Moskvy šéf zahraniční politiky EU Josep Borell zastává přesvědčení, že vztahy mezi Evropou a Ruskem spadly na nové minimum. Avšak bilaterální vztahy si teprve ještě sáhnou na dno, píše Christian F. Trippe.

Pokus o nápravu vztahů mezi EU a Ruskem selhal. Neexistuje jiný způsob, jak vyhodnotit výsledky diskuse mezi šéfem zahraniční politiky EU Josepem Borrellem a ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Tisková konference po jednání v pátek byla lekcí předvádějící pýchu a selhání. Borrell na ní chvílemi vypadal jako špatně připravený žáček zatlačený do kouta. Lavrov je dobře znám tím, že vyjednávacím partnerům nedá nic zadarmo, ale tentokrát se mu dokonce podařilo zbavit Borrella politické důstojnosti.

Ruský ministr zahraničí označil EU za "nespolehlivou", prohlásil, že Německo a Francie byly k Rusku "arogantní", odmítl předat důležité informace vyjasňující kauzu opozičního lídra Alexeje Navalného a tvrdil, že rozsudky proti katalánským separatistům ve Španělsku byly politicky motivované. Na Borrella dopadla jen sprška obvinění a lží. Hlavní diplomat EU reagoval přátelsky a neřekl nic - ale jen kontrolovaný výbuch hněvu by dokázal Lavrova zastavit.

Mezitím ruské ministerstvo zahraničí přidalo ke zranění urážku, když vyhostilo tři diplomaty EU pro údajnou účast na protestech proti uvěznění Navalného. Dotčené státy - Německo, Švédsko a Polsko - krok odsoudily a trvají na tom, že je neoprávněný. Borrell podal svůj protest písemně.

V pátek odpoledne bylo absolutně jasné, že mise vyslance EU uboze selhala. Nicméně zbylo mu ještě několik hodin - mohl během nich něco podniknout, jako navštívit spojence Navalného nebo přinejmenším otevřeně vystoupit na veřejnosti. Mohl se také rozhodnout odletět dříve; náhlý konec návštěvy by byl vyslal jasný signál.

Už před Borrellovým sestupem do diplomatického pekla skeptici zpochybňovali smysl jeho cesty. Podle některých samotné zatčení Navalného představovalo dostatečný důvod ke zrušení. Poukazovali na to, že Kreml je ve výhodě a že Borrell, který má jen nepatrné vyjednávací páky, riskuje, že se zesměšní. Měli pravdu. Jde zřejmě o největší ostudu v dějinách diplomacie Evropské unie, které, připusťme, alespoň nejsou příliš dlouhé.

Až bude EU za pár týdnu fundamentálně přehodnocovat svou strategii vůči Rusku, Borrellova cesta do Moskvy přinese své následky. Kreml si zjevně nepřeje vztahy založené na principech férovosti a rovnosti.

Brusel bude muset přinejmenším s ohledem na sebeúctu omezit další spolupráci na nekontroverzní témata: Obchod, dodávky energií, omezení pandemie, aktivity občanské společnosti. To jistě není bez významu, ale je možné, že projde i mnohem méně.

Moskva zjevně odmítla olivovou ratolest, kterou jí Borrell tak demonstrativně nabídl. Některé státy EU začaly brzdit, když přišla řeč na nové sankce kvůli kauze Navalného. Nyní, když se Borrell vrátil z Moskvy s prázdnýma rukama, budou takové sankce nevyhnutelné. Ještě jsme si nesáhli na dno.

Podrobnosti v němčině: ZDE

-1
Vytisknout
10676

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2021