Gaza čelí zdravotnické krizi, zatímco Izrael zadržuje dodávky vakcín

11. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo v pásmu Gazy od července 2020 zaznamenáno více než 51 000 potvrzených případů covidu-19, přičemž nemoci zde podlehlo 522 osob. Úřad pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) varuje, že zdravotnický systém v Gaze může zkolabovat, pokud bude počet případů i nadále stoupat. Jaká je tedy situace v Gaze podle mínění lidskoprávního advokáta Rajihi Souraniho?

„Pandemii zde podlehlo docela dost lidí. Gaza se však vymyká tím, že se jedná o okupované území podléhající kriminální, nezákonné a nehumánní blokádě. Neexistuje zde žádný pohyb zboží ani osob. V důsledku izraelské blokády je zdravotnická infrastruktura úplně zničená. Naše nemocnice jsou ve velmi špatném stavu a je zřejmé, že současnou situaci nedokážou zvládnout,“ míní Sourani.

Podle Souraniho Izraelci do této chvíle nedovolili, aby bylo obléhané pásmo zásobováno adekvátním lékařským vybavením a léky. A proto je Gaza jedinečná ve špatném slova smyslu. Nicméně okupující mocnost by měla nést odpovědnost za pandemii, domnívá se advokát.

„Izraelská vláda by bez jakýchkoliv průtahů měla umožnit dodávky lékařského vybavení a léků pro okupovanou populaci. Tel Aviv je rovněž zodpovědný za distribuci vakcíny v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu. Nese taktéž odpovědnost za pandemickou situaci v tamních věznicích. Palestinští vězni jsou tam drženi ve špatných podmínkách,“ konstatuje Sourani.

Sourani podotýká, že izraelští vězni vakcínu dostali, avšak Palestinci nikoliv. Izraelští občané vakcínu dostali, avšak palestinští nikoliv. Izrael bude přitom první zemí na světě, kde se podaří pandemii potlačit prostřednictvím očkování.

„Jestliže izraelský premiér Benjamin Netanjahu hovoří o antisemitských činech, tak toto je stoprocentně rasistické jednání – naprosto bezprecedentní jednání. Izrael okupuje palestinská území a podle mezinárodního práva, konkrétně podle Ženevských konvencí, je zcela zodpovědný za to, aby Palestinci na okupovaném území nestrádali,“ uzavírá Sourani.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5438

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2021