Brazílie: Zlatokopové házeli bomby na domorodé obyvatele už v sedmý den útoků v zemi Janomami

18. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta
 

Útočníci připluli na patnácti lodích a házeli bomby na domorodé obyvatelstvo. Již deset dní v brazilské komunitě Palimiú probíhají ozbrojené konflikty mezi zlatokopy a domorodými obyvateli. Nejvyšší soud nařídil brazilské federální Unii vyslat bezpečnostní jednotky na ochranu indiánů, to se ale se podle domorodých obyvatel nestalo. Extrémistický prezident Jair Bolsonaro brání úřadům v ochraně kmene.

 
Na tomto území také žije izolované domorodé obyvatelstva,  což znamená, že tam žije malý kmen, který nikdy neviděl nedomorodé obyvatelstvo a nikdy s ním nebyl ve styku.  

Domorodé nevládní instituce zvané Hutukara a Condisi-YY uvádějí, že prospektoři zaútočili na komunitu, protože domorodci Palimiú vytvořili na řece Uraricoera jakousi hygienickou bariéru, aby zabránili kontaminaci Covidem-19 a zamezili nelegální těžbě v zemi Janomami.

V této bariéře podle obou institucí zadrželi domorodí obyvatelé zadrželi materiály, které by útočníci odvezli do táborů nelegální těžby dřeva uprostřed pralesa. „Je to místo, kudy projíždějí zlatokopové, berou tam  benzín a zásobují všechna naleziště zlata,“ komentoval Júnior Yanomami.

Podle Júniora Janomamiho dne 24. dubna zadrželi domorodí obyvatelé  250 galonů nafty, dvě čtyřkolky a velkou loď. Asi o půl hodiny později se prospektoři vrátili a stříleli na komunitu. Od té doby došlo k dalším ozbrojeným střetům.

Domorodí předáci uvedli, že dvě děti Janomami ve věku 1 a 5 let byly po ozbrojeném konfliktu mezi prospektory a domorodými obyvateli v komunitě Palimiú v domorodé zemi Janomami nalezeny mrtvé. Tuto informaci zveřejnil Dário Kopenawa, viceprezident Hutukary. Je přesvědčen, že chlapci byli zavražděni zlatokopy.

1
Vytisknout
5035

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2021