USA: Dělníci odstraňují ostatky konfederačního generála z parku v Tennessee

2. 6. 2021

čas čtení 2 minuty
Dělníci v úterý v Memphisu začali vykopávat ostatky konfederačního generála Nathana Bedforda Forresta, které mají být přemístěny do muzea, napsal Adrian Sainz.

Personál připravuje vyzvednutí ostatků z hrobů Forresta a jeho ženy z Health Sciences Park v Memphisu. Park původně nesl jméno bývalého generála a pozdějšího lídra Ku-klux-klanu a obsahoval jezdeckou sochu jmenovaného, ale obojí bylo v posledních letech změněno.

Než dojde k otevření hrobu, musejí dělníci rozebrat podstavec dřívějšího pomníku. Teprve pak bude moci dojít k přemístění ostatků do muzea ve středním Tennessee. Celý proces zřejmě zabere týdny.

Operaci se svolením Forrestových příbuzných sleduje organizace Synové konfederačních veteránů. Vloni ji schválil soudce, čímž ukončil dlouhou právní bitvu.

Jde o další příklad toho, jak města a aktivisté podnikají kroky k odstraňování pomníků historických postav, které během občanské války podporovaly jižanské secesionisty - od generála Roberta E. Leeho (který později mnoho let usiloval o rasový smír a nepochybně by sám proti odstranění své sochy nic nenamítal - pozn. KD) až po bývalého konfederačního prezidenta Jeffersona Davise.

Forrest prodával v Memphisu otroky a sloužil v konfederační armádě jako generál jezdectva. V dubnu 1864 jeho jednotky útočily na pevnost Fort Pillow v severozápadní Tennessee a zabily přitom 200-300 unionistických vojáků, většinou černé pleti.

Forrest byl později obviněn z masakru unionistických vojáků. Existují pochybnosti o tom, zda nebyli zabiti, když se snažili vzdát. Seveřanský tisk referoval o bitvě jako o zvěrstvu.

Historici uvádějí, že se Forrest později stal prvním lídrem Ku-klux.klanu, ačkoliv někteří generálovi příznivci to zpochybňují. Forrestovi kritici jej označují za násilnického rasistu.

Ostatky Forresta a jeho manželky byly vyzvednuty ze hřbitova v Memphisu a pohřbeny pod sochou z rozhodnutí člena městského zastupitelstva v roce 1904. Město odstranilo pomník v prosinci 2017, poté co městský park odprodalo neziskové organizaci. Tak obešlo státní zákaz odstraňovat historické pomníky z veřejných prostor.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
5516

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2021