„Zabil jsem spoustu Arabů a nevidím na tom nic špatného“

Uchazeč o premiérské křeslo v Izraeli Naftali Bennett může být ještě horší než Benjamin Netanjahu

3. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

Ultrapravicový politik a lídr strany Jamina (Židovský domov) Naftali Bennett oznámil, že se ve spolupráci s levicovými a centristickými stranami hodlá podílet na vzniku vlády národní jednoty, která by od moci odstavila dlouholetého premiéra Benjamina Netanjahua. Na vzniku koalice má zásluhu hlavně Jair Lapid, šéf centrické platformy Ješ Atid (Budoucnost existuje). Lapid souhlasil s tím, že se v premiérském úřadě bude po dvou letech střídat s Naftali Bennettem, přičemž Bennett by se měl stát premiérem jako první, informuje Juan Cole.

Sám Netanjahu v izraelské televizi vykřikoval, že je Bennett podvodník, protože sestavuje koalici s levicí. To však Netanjahu často sám dělal. Cílem snahy o vytvoření nové koalice je zabránění pátým volbám v průběhu uplynulých dvou let.

Bennett se ocitl pod velkým tlakem části izraelské pravice, aby sestavil koaliční vládu s Netanjahuem, nicméně někteří pravicoví lídři, včetně Avigdora Liebermana, chovají vůči Netanjahuovi takovou zášť, že s ním odmítají jakkoliv spolupracovat. Rozkol v izraelské pravici je proto z velké části motivován personálními, a nikoli ideologickými spory. Izraelská pravice se shodne v tom, že podporuje zájmy nové miliardářské třídy proti běžným zaměstnancům a že chce vytvořit rasovou hierarchii.

Bennett se pokusil izraelské pravičáky ujistit, že navzdory existenci levicových a pravicových stran v navrhované vládě národní jednoty si myslí, že budoucí vláda se bude klonit k pravici a použije vojenskou sílu, když to bude nutné.

Co se palestinské otázky týče, Naftali Bennett je ještě horší než Benjamin Netanjahu, neboť otevřeně obhajuje anexi celého Západního břehu (ačkoli nemá zájem o anektování palestinské populace, což znamená, že Palestinci by zůstali bez státní příslušnosti). Bennett totiž naprosto odmítá vznik samostatného palestinského státu, který vnímá jako „sebevraždu“ Izraele. „Zabil jsem v životě hodně Arabů a nemám s tím žádný problém,“ prohlásil jednou Bennett.

Bennettův koaliční partner Jair Lapid je bývalý novinář a lídr strany Ješ Atid, který reprezentuje zájmy sekulární střední třídy. Lapid nemá v oblibě izraelské ultrapravicové strany a chce, aby studenti ultraortodoxních seminářů podstupovali vojenskou službu. Ješ Atid má ve 120členném Knesetu 17 poslanců, zatímco Jamina má pouze 7 křesel.

Jedinou šancí, jak neutralizovat Bennettův extrémismus, je možnost, že vláda národní jednoty nezíská těsnou většinu v parlamentu (61 křesel). Menšinová vláda se zpravidla opírá o „tichého partnera“, tedy stranu nebo strany, které sice nejsou ve vládě, ale vládní návrhy podporují. V Izraeli se kvůli rasismu do vládní koalice nedostanou představitelé arabských stran. Nicméně někteří z nich by mohli menšinovou vládu podpořit, aby se zbavili Netanjahua, který během kampaně izraelské Araby označoval za teroristy a nebezpečí pro Izrael.

Ironií osudu by Bennett mohl vládnout pouze s podporou alespoň jedné palestinsko-izraelské strany, třeba izraelské odnože Muslimského bratrstva. Pokud však Bennett nastolí ostře agresivní protipalestinský kurs, bude riskovat ztrátu jejich podpory, a tím pádem i životaschopnost své vlády.

Al Džazíra informuje, že nová vláda se bude podle očekávání soustředit na postcovidové ekonomické zotavení země, zatímco témata, na nichž koaliční partneři nenacházejí shodu, budou odsunuta do pozadí: úloha náboženství v izraelské společnosti a palestinské národnostní aspirace.


Více informací v angličtině ZDE a ZDE

1
Vytisknout
5884

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2021