Kavkaz: Souboj vojenských manévrů znepokojuje region

18. 10. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Tři různá vojenská cvičení v řádu dvou týdnů jsou na tento relativně malý region příliš. 

V posledních pár týdnech proběhlo íránské vojenské cvičení u hranice s Ázerbájdžánem, turecké a ázerbájdžánské v Nachičevanu a Gruzie spolu s Ázerbájdžánem a Tureckem dále znepokojily region, který již beztoho bylo těžko označit za plně stabilizovaný, napsala Irina Marininová.

Protože veškerá cvičení mají testovat vojenské schopnosti a současně vyslat zprávu přihlížejícím, experti ve všech zemích jižního Kavkazu nyní spekulují o tom, co které z nich znamená a jaký je jejich vzájemný vztah.

V Nachičevanu v termínu 5.-8. října turecké a ázerbájdžánské síly provedly tradiční vojenské manévry. Současně Gruzie hostila štábní cvičení se zástupci Turecka a Ázerbájdžánu. A Írán přisunul k hranici s Ázerbájdžánem 50 000 vojáků na cvičení, které bylo jasnou demonstrací síly.

Podle gruzínského zahraničněpolitického analytika byly azersko-turecké manévry reakcí na Írán a měly vyslat signál ohledně možných agresívních kroků Teheránu. Další analytici v Gruzii a Arménii se obávají, že by jejich země mohly být zataženy do hrozícího konfliktu.

Situace upozorňuje na potřebu určité koordinace při pořádání podobných cvičení a Moskva využívá obav k nátlaku na ustavení jí preferovaného jednacího formátu "tři plus tři" na jižním Kavkazu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7070

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2021