Klimatický summit COP26: Chudým zemím bude nabídnuto dodatečné financování, aby se dostaly ze slepé uličky

25. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

Chudším zemím budou na summitu OSN o klimatu v Glasgow nabídnuty další miliardy dolarů na zvládnutí dopadů klimatického zlomu ve snaze překonat patovou situaci mezi rozvinutými a rozvojovými zeměmi.

Vláda Spojeného království, která hostí summit COP26, představí tyto návrhy v pondělí spolu s ministry Německa a Kanady, kteří byli pověřeni vypracováním plánu financování opatření v oblasti klimatu, jenž je nutný k získání podpory desítek rozvojových zemí pro jakoukoli dohodu na jednáních, která budou zahájena příští neděli v Glasgow, píše list Guardian

Plán financování boje proti změně klimatu COP26 však bude pravděpodobně zastíněn sporem uvnitř britské vlády ohledně zahraniční pomoci, neboť kancléř státní pokladny Rishi Sunak připravuje ve středu v rámci komplexní revize výdajů nové škrty v britském rozpočtu na zahraniční pomoc - a to navzdory přání zastánců COP26 ve vládě.

Chudé země mají od roku 2009 slíbeno, že do roku 2020 dostanou z veřejných i soukromých zdrojů bohatších zemí nejméně 100 miliard dolarů ročně, které jim pomohou snížit emise skleníkových plynů a vyrovnat se s dopady extrémního počasí.

Tento slib však nebyl splněn: zpráva OECD z minulého měsíce zjistila, že v roce 2019, což je poslední rok, za který jsou k dispozici údaje, bylo poskytnuto pouze asi 80 miliard dolarů.

Dodatečné financování oznámily USA, Německo, Kanada, Japonsko a další země, ale je třeba získat více prostředků.

Plán, který bude představen v pondělí, navrhne investici ve výši 100 miliard dolarů s tím, že se místo jednotlivých let využije průměr financí poskytnutých v letech 2020 až 2025. Očekává se, že větší část peněz bude věnována na přizpůsobení se změně klimatu, což více pomáhá nejchudším zemím; více než snižování emisí.

Velká Británie pověřila Německo a Kanadu vypracováním plánu financování opatření v oblasti klimatu ve snaze získat prostředky od co nejširšího spektra dárců. Bylo však také záhodno odvést pozornost od vlastních kroků - Spojené království snížilo zahraniční rozvojovou pomoc z 0,7 % HDP na 0,5 %, což představuje snížení nejméně o 4 miliardy liber ročně.

Přestože jsou prostředky Spojeného království určené na financování opatření v oblasti klimatu ve výši 11,6 miliardy liber během pěti let účelově vázány, škrty - oznámené v loňském roce a potvrzené v červenci - působí na spojence mezi rozvojovými zeměmi a dárcovskými státy špatným dojmem.

Významní představitelé klimatických jednání označili škrty v oficiální rozvojové pomoci za "katastrofální" a "nevysvětlitelné". Spoluzakladatel zeleného thinktanku E3G Tom Burke toto rozhodnutí zhodnotil jako "zbytečné a hloupé".

Zatímco Spojené království doufá, že část této kritiky bude díky plánu financování opatření v oblasti klimatu zažehnána, hrozí nová krize.

Deník Guardian tento měsíc odhalil, že Sunak plánuje využít nové finanční prostředky - poskytnuté Mezinárodním měnovým fondem - k nahrazení části rozpočtu na zahraniční pomoc, čímž by chudé země v podstatě přišly o přislíbené prostředky. Tyto finanční balíčky poskytl MMF všem zemím, aby jim pomohl vyrovnat se s dopady pandemie.                                                                                                                     

Přední odborníci na klima uvedli, že další snižování zahraniční pomoci by bylo pro summit COP26 velmi škodlivé.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4128

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2021