Koronavirus v ČR: Lidi hromadně umírají a politikové se hašteří o blbostech

18. 11. 2021

čas čtení 2 minuty
Boris Cvek: Upozorňuji na tento  text Davida Klimeše, který vysvětluje, jak byl v únoru vytvořen pandemický zákon - a jak to paralyzuje boj s covidem. Je to dokonale přesné. Je to článek z 1. června 2021. Snad je k tomu třeba dodat, že ta opozice, o níž článek mluví, bude dnes tvořit vládu Petra Fialy. Taky by se k tomu asi mělo dodat, že Babiš by měl jít okamžitě do Sněmovny s návrhem nouzového stavu a nechat všechny poslance, ať se k tomu veřejně postaví, ať veřejně řeknou, co si o tom myslí. Hrátky na bavorský model jsou jen kosmetická věc. Babiš by neměl čekat na jmenování nové vlády.

Tady je ten text pana Klimeše:

V únoru, kdy se Česko stávalo hromadným hrobem, sněmovna zcela odtržená od reality neprodloužila vládě nouzový stav. Ten byl jistě nevyhovující, ale v tehdejší chvíli vše ostatní bylo ještě smrtelnější. Přesto se z věci stalo cynické politikum, kdy to opozice vládě natřela a někteří komentátoři smrtelně vážně tvrdili, že místo nouzového stavu lze vše za víkend převést na desítky a desítky pouhých lokálních omezení čtrnácti dezorientovaných krajských hygien a spousty dalších úřadů. V té chvíli místo sobeckých zákonodárců zatáhli za záchrannou brzdu hejtmani a požádali na samé hraně ústavy - či spíše za ní - o nový nouzový stav.

 

Následně se v tomto politickém pekle začal rodit nový pandemický zákon. A dopadl tak, jak za stávajících podmínek asi dopadnout nevyhnutelně musel: strašně. Arogantní premiér potřeboval podporu opozice, ta ale za žádnou cenu jako ochránkyně svobod nechtěla připustit omezení pohybu či plošné uzávěry všeho druhu - byť jsou to opatření v pandemických normách okolních zemí zcela běžná.

Takže vznikl nepoužitelný paskvil, kterým sice uznáváme, že vir je živený našimi sociálními kontakty, jejich omezení ale odmítáme připustit. Buď je tedy vir krotký a pak zákon není třeba používat, nebo se nákaza vrací - a je nutné přejít rychle zpět do zcela nevyhovujícího nouzového stavu.

Tato rubrika opakovaně upozorňovala na nedomyšlenost zpolitizovaného zákona, bohužel nadšení vládních i opozičních hráčů bylo tak silné, že to končí aktuální absurditou - vše najednou rozvolňujeme a u toho doufáme, že se už nic nestane".

Zdroj ZDE

1
Vytisknout
5757

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2021