Filip Pertold k sobotní demonstraci dezolátů

17. 9. 2023 / Filip Pertold

čas čtení 1 minuta
Bez ohledu na sobotní demonstraci je nespokojenost s vládou těžce přehlédnutelná, píše Filip Pertold. A to i mezi elitou byznysu, nezisku, vědy a jinde.

Elity ovšem často nevnímají problémy v politickém zaměření a už vůbec ne v zahraničněpolitickém, ale v praxi vládnutí. Jenže i zdroj této nespokojenosti není snadno popsatelný, protože každý problémy vnímá někde jinde.

1. Vláda se snaží šetřit - to se vždy nelíbí dotčeným, třeba v případě rušení slev na zaměstnanecké benefity. Odpor je obrovský. Málo kdo ovšem vnímá problém systémově - že třeba šetření na školství má dost odlišné dopady než šetření na daňových slevách.


2. Vláda zastupuje obrovskou šíři voličů - od obdivovatelů Čunka, přes Skopečka po Richterovou. Může být kompromis vůbec někým více oblíbený než neoblíbený?

3. Vyjednávání trvají neskutečně dlouho. Prosakují ven I nápady, které nikdy nevejdou v platnost. Naopak jednání v utajení vedou k chybám. Lze to dělat lépe? Možná jo, ale o kolik.

Rozmělněnost názorů ve vládě je tak doprovázena rozmělněnou kritikou. Takže jen těžko můžeme očekávat zlepšení, protože každý ho vidí jinak a jinde. 

Moje rada je asi naivní, ale pokud kritizovat vládu, tak spíš směřovat k zlepšení systému vládnutí a zamezení očividných neefektivity než vyzývat k posunu politického konsensu. 

Zlepšení expertního zázemí na ministerstvech by třeba vyřešilo řadu věcí, které nás teď štvou.

2
Vytisknout
4075

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2023