Afrika: Junty v Mali, Nigeru a Burkině Faso podepsaly bezpečnostní pakt

18. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Tři západoafrické země ovládané vojenskými juntami podepsaly pakt o vzájemné obraně. Mali a Burkina Faso již dříve slíbily, že v případě útoku přijdou Nigeru na pomoc.

Vojenské junty Mali, Nigeru a Burkiny Faso podepsaly v sobotu bezpečnostní pakt, v němž se zavázaly vzájemně si pomáhat v případě jakéhokoli povstání, povstání nebo vnější agrese.

Charta Liptako-Gourma vytvoří Alianci států Sahelu (AES), uvedl vůdce malijské junty Assimi Goita na X, dříve známém jako Twitter. Jejím cílem je "vytvořit architekturu kolektivní obrany a vzájemné pomoci ve prospěch našeho obyvatelstva," napsal.

Tři vnitrozemské země Sahelu se snaží zadržet islamistické povstalce napojené na al-Kájdu a Islámský stát a zároveň zažívají zhoršující se vztahy se sousedy a mezinárodními partnery, kteří jsou kvůli převratům napjatí.

Po nedávném převratu v Nigeru regionální blok, Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS), pohrozil, že použije sílu k obnovení ústavního pořádku v zemi. Mali a Burkina Faso již dříve slíbily, že v případě útoku přijdou Nigeru na pomoc.

Aliance vojenských junt

Region Liptako-Gourma, kde se setkávají hranice Mali, Burkiny Faso a Nigeru, byl v posledních letech zpustošen džihádismem. Mali kromě boje s džihádisty v uplynulém týdnu zaznamenalo obnovení nepřátelských akcí převážně tuarežských ozbrojených skupin.

"Tato aliance bude kombinací vojenského a ekonomického úsilí mezi těmito třemi zeměmi," řekl novinářům malijský ministr obrany Abdoulaye Diop. "Naší prioritou je boj proti terorismu v těchto třech zemích."

"Jakýkoli útok na suverenitu a územní celistvost jedné nebo více smluvních stran bude považován za agresi proti ostatním stranám," uvádí se ve stanovách paktu. Uvedl také, že ostatní státy budou pomáhat individuálně nebo kolektivně, včetně použití ozbrojené síly.

Všechny tři státy byly členy společných sil aliance G5 Sahel s Čadem a Mauritánií podporovaných Francií, které byly založeny v roce 2017 s cílem bojovat proti islamistickým skupinám v regionu. Vztahy mezi Francií a těmito třemi státy se od převratů zhoršily.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2374

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2023