Konspirologie je zbraní slabých

18. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Konspirační myšlení je univerzální "zbraní slabých", snahou takových lidí vysvětlit složitý svět jednoduchými termíny. Stává se však nebezpečným, když ho elity používají k udržení populace pod kontrolou. A to je fenomén hluboce zakořeněný v ruské realitě, ale nachází se i jinde, například nyní v USA, říká Ilja Jablokov.

Konspirační myšlení v Rusku obvykle přichází shora dolů, zatímco v USA "tradičně" vyrůstá zdola nahoru.

Pandemie COVIDu přesvědčila Kreml, že na základě svého konspiračního přesvědčení jsou lidé ochotní přijmout i smrt, než aby jejich víra byla zpochybňována vědou. To je postoj, který pomohl popohnat Rusko k válce na Ukrajině.

I ti Rusové, kteří plně nepřijímají konspirační teorie, jsou připraveni se jim mlčky podřídit, spíše než je otevřeně zpochybnit. Znamená to, že jsou rukojmími myšlenek, které plně nepodporují. Tedy v případě války na Ukrajině jen asi každý čtvrtý Rus plně akceptuje vysvětlení Kremlu, ale mnohem více se přidalo.

S potlačením domácích opozičních médií existuje velmi vážná šance, že po několika málo letech se situace bude zhoršovat, i když budou opoziční média založena v zahraničí. Taková média nevyhnutelně ztratí kontakt s populací.

Dnes už konspirační myšlení není jen zbraní slabých, jak tomu obvykle bývá, protože pomáhá získávat sílu skrze posvátné znalosti o tom, jak svět "ve skutečnosti" funguje.

Jediným prostředkem adaptace v jakémkoliv tvrdém autoritářském režimu je získat určitý jednotný pohled na to, jak svět funguje, integrovaný pohled na svět. A to je něco, bez čeho mnoho Rusů a také mnoho dalších není schopno žít.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2587

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2023