Izrael stále plánuje útok na Rafáh, řekl Netanjahu západním diplomatům

18. 4. 2024

čas čtení 7 minut
Netanjahu se rovněž snaží ujistit spojence, že reakce Izraele na Írán bude uvážená, zatímco činitelé ho vyzývají, aby se soustředil na dohodu o příměří

Benjamin Netanjahu sdělil západním diplomatům, že bude pokračovat v pozemní ofenzívě na Rafáh v jižní části Gazy, a rovněž naznačil, že očekávaná izraelská odveta za íránskou raketovou a dronovou salvu bude zaměřena spíše na íránské zájmy než na zástupce Teheránu.

Izraelský vůdce se snažil ujistit znepokojené spojence, že izraelská reakce na Írán bude uvážená, a zároveň prohlásil, že zaplaví Gazu pomocí a zajistí, aby civilisté a humanitární organizace měli dostatek příležitostí k útěku z Rafáhu, posledního relativního útočiště pro nejméně 1,4 milionu vysídlených Palestinců.

 

Britský ministr zahraničí David Cameron ve středu před setkáním s Netanjahuem připustil, že nějaká izraelská akce proti Íránu je nyní nevyhnutelná.

Západní představitelé uvedli, že důraz na útok na Rafáh - poslední vojenskou redutu Hamásu v Gaze - odráží obnovené sebevědomí, s nímž Netanjahu nahlíží na politiku Blízkého východu poté, co se západní spojenci po íránském útoku semkli kolem Izraele. Tlak na ostrakizaci Izraele se částečně zmírnil.

Američtí představitelé včetně poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana měli být informováni svými izraelskými protějšky o plánech Izraele na ofenzívu v Rafáhu.

USA čelí dilematu, neboť dosud prý neviděly žádný věrohodný izraelský plán na vytlačení Hamásu, který by nevedl k humanitární katastrofě. Jazyk USA vylučující útok na Rafáh však postupně slábne.

Netanjahu vždy tvrdil, že je odhodlán k "úplnému vojenskému vítězství" a že tohoto cíle nelze dosáhnout bez útoku na poslední čtyři brigády Hamásu, které údajně operují v tunelech pod městem.

Cameron a německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková vyzvali Netanjahua, aby využil vítězství neúspěšného íránského víkendového úderu na Izrael a přeorientoval své úsilí na hledání dohody o příměří s Hamásem, která povede k propuštění zbývajících izraelských rukojmích.

Nálada sklíčenosti, která se hromadí kolem rozhovorů o rukojmích, jež zprostředkovávají Egypt a Katar, se však odrazila v přiznání katarského premiéra Mohammeda bin Abdulrahmana Al Thaniho, že jeho země nyní "přehodnocuje naši roli prostředníka".

Podle jeho slov se rozhovory o příměří zastavily. Uvedl, že jeho země provádí "úplné přehodnocení své role, protože Kataru vznikla škoda".

Řekl: "Katar se ocitl v těžké situaci: "Bohužel jsme viděli, že došlo ke zneužití tohoto zprostředkování a  ve prospěch úzkých politických zájmů.

"Došlo ke zneužití a zneužití katarské role," dodal a obvinil politiky, "kteří se snaží vést volební kampaně tím, že zlehčují katarský stát".

Premiér neidentifikoval předmět svého hněvu, ale Katar rozzlobila obvinění některých republikánských kongresmanů, že je příliš blízko Hamásu a nevyvíjí na vyjednavače Hamásu potřebný tlak, aby učinil ústupky. Netanjahu se nechal slyšet, že katarskou roli prostředníka označil za "problematickou".

Jeden ze zdrojů uvedl, že potíž spočívá v tom, že Hamás nemá pod kontrolou počet živých rukojmí, který je potřebný k zajištění požadovaného počtu palestinských vězňů.

Tvrdí se, že Spojené státy mají i nadále silnou vyjednávací pozici vůči Izraeli, neboť se odhaduje, že až 60 % íránských raket a bezpilotních letounů odpálených v sobotu bylo zasaženo Spojenými státy, a nikoliv samotným Izraelem.

Na zasedání ministrů zahraničních věcí skupiny G7 na Capri západní delegáti v čele s USA podpořili další sankce proti Teheránu, zaměřené na jeho výrobu neozbrojených vzdušných prostředků, která byla v centru víkendového útoku, stejně jako ruská ofenzíva proti ukrajinské energetické infrastruktuře.
USA a jejich spojenci v G7 chovají jen malou naději, že sankční opatření budou stačit k uklidnění požadavku izraelského kabinetu na zahájení vojenské odvety proti Íránu. Přímý apel izraelského ministra zahraničí Israela Katze na Camerona, aby Spojené království zakázalo Sbor islámských revolučních gard, byl na jejich středečním setkání Cameronem přerušen a Katzovi sdělil, že Spojené království se rozhodlo touto cestou nejít.

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell řekl: "Jsme na pokraji války na Blízkém východě, která vyvolá otřesy v ostatním světě."

Brigádní generál Ahmed Haq Talab, velitel jednotky Revolučních gard pověřené ochranou íránských jaderných zařízení, uvedl, že jeho země je v pohotovosti, aby odrazila jakýkoli izraelský útok, a dodal, že íránská jaderná centra "se těší naprosté bezpečnosti".

Západní představitelé mají dojem, že Izrael na íránská jaderná zařízení nezaútočí, ale jedním z možných cílů by mohli být důstojníci a zařízení IRGC umístěné mimo Írán.

V prohlášení amerického ministerstva financí se uvádí, že jeho opatření jsou zaměřena na 16 osob a dva subjekty umožňující výrobu íránských bezpilotních letounů, včetně typů motorů pohánějících íránské bezpilotní letouny varianty Shahed, které byly použity při útoku 13. dubna.

Ministerstvo financí rovněž uvedlo, že na seznam zařadilo pět společností v různých jurisdikcích, které poskytují komponenty pro výrobu oceli íránské společnosti Khouzestan Steel Company (KSC), jednomu z největších íránských výrobců oceli, nebo nakupují hotové ocelové výrobky KSC.

V prohlášení se rovněž uvádí, že cílem jsou tři dceřiné společnosti íránské automobilky Bahman Group, která podle prohlášení materiálně podporovala Islámské revoluční gardy.

V prohlášení se uvádí, že současně s opatřením ministerstva financí Británie uvaluje sankce zaměřené na několik íránských vojenských organizací, osob a subjektů zapojených do íránského průmyslu bezpilotních letounů a balistických raket.

Souběžná rozhodnutí byla zvažována na zasedání předsedů vlád EU v Bruselu. Katz uvítal rozhodnutí EU zpřísnit sankce vůči Íránu a označil je za "důležitý krok na cestě k zneškodnění hada". Podle Katze "je třeba Írán zastavit nyní, než bude pozdě".

Británie ve svém sankčním balíčku uvedla, že se zaměřuje na íránského ministra obrany a další vojenské představitele a organizace včetně generálního štábu ozbrojených sil a námořnictva IRGC.

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amir Abdollahian v New Yorku uvedl, že jeho země zaslala do USA několik "vzkazů", které mají potvrdit, že Írán "neusiluje o rozšiřování napětí" na Blízkém východě s Izraelem.

Únik informací z amerických zpravodajských služeb naznačil, že Izrael špatně odhadl íránskou reakci na izraelský útok na íránský konzulát v Damašku z 1. dubna, při němž byli zabiti dva vysocí generálové IRGC.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1030

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024