Riziko šíření ptačí chřipky na člověka je "obrovským problémem", varuje Světová zdravotnická organizace

22. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
 
Hlavní vědec vyjádřil obavy z varianty H5N1, která má "mimořádně vysokou" úmrtnost u lidí

Světová zdravotnická organizace vyjádřila obavy z šíření ptačí chřipky H5N1, která má "mimořádně vysokou" úmrtnost u lidí.

Epidemie, která začala v roce 2020, vedla k úhynu nebo usmrcení desítek milionů kusů drůbeže. 

Nejnověji se virus rozšířil v rámci několika druhů savců, včetně domácího skotu v USA, což zvýšilo riziko přenosu na člověka, uvedla WHO.

"Myslím, že to nadále vyvolává obrovské obavy," řekl novinářům v Ženevě hlavní vědecký pracovník agentury OSN pro zdraví Jeremy Farrar.


Minulý měsíc přibyly na seznam postižených druhů krávy a kozy, což je pro odborníky překvapivý vývoj, protože se předpokládalo, že nejsou k tomuto typu chřipky náchylné. Americké úřady tento měsíc oznámily, že v Texasu se jedna osoba zotavuje z ptačí chřipky poté, co byla vystavena kontaktu se skotem. 16 stád v šesti státech se nakazilo zřejmě po kontaktu s volně žijícími ptáky.

Varianta A(H5N1) se stala "globální zoonotickou pandemií zvířat", uvedl Farrar.

"Velkou obavou samozřejmě je, že ... infikováním kachen a kuřat a pak stále více savců se tento virus nyní vyvíjí a rozvíjí schopnost infikovat člověka a pak kriticky schopnost přecházet z člověka na člověka," dodal.

Zatím neexistují žádné důkazy o tom, že by se virus H5N1 šířil mezi lidmi. Farrar však uvedl, že ve stovkách případů, kdy se lidé v posledních 20 letech nakazili při kontaktu se zvířaty, je "úmrtnost mimořádně vysoká", lidé nemají vůči tomuto viru přirozenou imunitu.

Podle WHO bylo od roku 2003 do roku 2024 celosvětově hlášeno 889 případů a 463 úmrtí způsobených virem H5N1 z 23 zemí, což představuje 52% úmrtnost na tento případ.

Nedávný případ nákazy člověka v USA po kontaktu s infikovaným savcem upozorňuje na zvýšené riziko. Když se "dvir dostane do populace savců, pak se dostává blíže k lidem", uvedl Farrar a varoval, že "tento virus prostě hledá nové, neotřelé hostitele".

Farrar vyzval ke zvýšenému monitorování a uvedl, že je "velmi důležité pochopit, kolik infekcí u lidí probíhá ... protože právě tam dojde k adaptaci [viru]".

"Je to tragické, ale pokud se nakazím virem H5N1 a zemřu, je to konec," řekl. "Pokud budu chodit po komunitě a budu to šířit na někoho dalšího, pak začne cyklus."

Uvedl, že probíhá úsilí o vývoj vakcín a terapeutik proti viru H5N1, a zdůraznil, že je třeba zajistit, aby regionální a národní zdravotnické orgány na celém světě měly kapacitu pro diagnostiku tohoto viru.

Děje se tak proto, aby "v případě, že se virus H5N1 dostane k lidem a dojde k přenosu z člověka na člověka", byl svět "schopen okamžitě reagovat", řekl Farrar a vyzval k rovnému přístupu k vakcínám, terapeutikům a diagnostice.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1498

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2024